Julekort fra 20-erne og 30-erne

Merry Xmas Better NY 2020

En Glædelig Jul og Bedre Nytår ønskes alle følgere og læsere. Historien her blev først publiceret december 2015, men her Julen 2020 synes jeg den er værd at gentage.

A Happy Christmas and a Better New Year wishes all followers and readers. The story here was first published December 2015, but here at Christmas 2020, I think it is worth repeating.

Julekort frimærke 2020

Traditionen med at sende en Julehilsen på et postkort eller brev er de senere år blevet meget reduceret. Det er blevet erstattet med sms eller e-mail. Det er nu meget mere hyggeligt, at få et brev eller postkort leveret af postbudet.  Jeg har her vist vores “høst” af julens postkort fra gode venner og familie.


English summary: Christmas card from the 20’s and 30’s

At Christmas time, it is tradition to send Christmas greetings to family and friends. Therefore I thought it might be interesting to see how Christmas cards appeared in my father’s youth. Fortunately, we have kept some of the Christmas cards from the 20’s and 30’s and some – even still have their postage stamp – and also the Christmas stamp from the current year. In the family there have there been two eager stamp collectors, therefore some of the stamps are carefully “removed”. I have gathered a typical selection and divided them into categories: 1. Christmas preparation, 2. Outdoor activity at the Christmas season, 3. Christmas decorations, 4. Visit at Christmas time, 5. Going to Church Christmas Eve, 6. The Christmas Gospel, 7. Christmas gifts, 8.The Christmas atmosphere, 9. Christmas lasts a long time – very expensive.


Her ved juletid, hvor der traditionelt bliver sendt julehilsen til familie og venner, syntes jeg at det kunne være interessant at se hvordan julekortene så ud i min Fars ungdom. Heldigvis er der bevaret en del julekort fra 20-erne og 30-erne og nogle har – endda udover frimærke – været med julefrimærke fra det pågældende år. Da der i familien har været et par ivrige frimærkesamlere er nogle af frimærkerne forsigtigt blevet ”listet” af  🙂

Image109

Jeg har her samlet et typisk udvalg og opdelt dem i kategorier: 1. Jule forberedelse, 2. Udendørs aktivitet i Juletiden, 3. Juledekorationer, 4. Julevisit, 5. Til Kirken Juleaften, 6. Jule-Evangeliet, 7. Julegaver, 8. Julestemning, 9. Julen varer længe – koster mange penge.


kort3

Det første julekort i samlingen med julemærke er fra 1923 og sendt til min Far fra hans Moster Anna i Vaarst.


1.Juleforberedelse


kort4-1925

Julen 1925 da Far tjente på “Brungaarden” i Overlade fik han en hilsen fra sine 3 mindre søskende. 


2. Udendørs aktiviteter i Juletiden


kort8-1926

Julen 1926 tjente Far stadig på “Brungaarden” i Overlade,  hans søster Margrethe har sendt en hilsen fra alle i Nyrup.


3. Juledekorationer


kort9-1929

Julen 1929 tjente Far ved Niels Thomsen i Nyrup – kun 200 m fra hans barndomshjem, men da Thomsens gaard ligger lavere ned mod kæret kan han alligevel ikke se direkte hjem.  Han har fået en rigtig julehilsen fra sin Faster Karoline i Hobro.


4. Julevisit


kort5-1930

Julen 1930 tjener Far stadig ved Niels Thomsen i Nyrup. Her har han fået en Nytårshilsen fra Johannes Larsen i Overlade – hans tidligere plads som tjenestekarl.


5. Til Kirken Juleaften


kort10-1931

Julen 1931 tjener Far hos Jens Larsen i Hvam. Han får her Julehilsen fra sin tidlige tjenestested Familien Thomsen i Nyrup. Her er frimærket “listet af”  en frimærkesamler har været på spil.


6. Jule-Evangeliet


kort6-1934

Julen 1935 fejrer Far måske Julen hjemme i Nyrup? Han får en hilsen fra sin søster Margrethe og svoger Kristian i Vesterbølle. De håber i begge 2 (sikkert min Mor som er forlovet med Far) kommer på besøg i julen.


7. Julegaver


kort7-1935

Julen 1935 tjenet Far hos Peder Bach, Hverrestrup, Simested. Han modtager en hilsen fra sin søster Anna.


8. Julestemning


9. Julen varer længe – koster mange penge

lp85-2


Christmas Cards
Christmas cards with stamps and Christmas seals2
Christmas cards with Stamps and Christmas Seals

11 comments

  1. […] Julemærket 2016. – Julemærket er blevet solgt siden 1904 – overskuddet går til drift af Julemærkehjem for børn der har det svært. – Traditionelt sendte man et postkort med en hilsen til Jul. Julekort fra 20- og 30-erne kan ses på dette link. […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s