Min Far Peder Madsen – CV 1902 – 1940

English summary: The story here is my Dad’s CV as an 11-year-old boy, comes out as a service boy on a farm and later after his confirmation as a serviceman. He works on eight different farms serving for 25 years. He then gets married and takes over his parents’ farm. His parents get accommodation “aftægt” on the farm.

Min Far er født i Nyrup 3. november 1902 som den ældste i en børneflok på 7. Han blev navngivet Peder Madsen Jørgensen og døbt i Gislum Kirke 28. december 1902. Han er opkaldt efter sin morfar Peder Madsen gårdejer i Vaart, der sammen med mormor Margrethe Jepsen er faddere (gudforældre).

Fars fødsel og dåb

Kirkebogen for Gislum sogn, Ålborg amt med min Fars fødselsdata.

Som der var almindeligt for mange drenge på dette tidspunkt kom han som 11-årig ud som tjenestedreng på en gård. Min Far fortalte sjældent om hvor han havde været. Oplysningerne har jeg fra forskellige kilder: Julekort som han har fået fra familie og venner (se også Julekort fra 20-erne og 30-erne),  Folketællinger f.eks. 1916 linie 16, og et kuriosum han noterede i sin lommebog navnene på de piger han havde tjent sammen med.

Fra den blå notesbog

Sider fra den Blå Lommebog, her noterede Far mange nyttige oplysninger.

En Powerpoint-video (9 min) hvor Far fortæller om som 11-årig at komme ud som tjenestedreng. 


Stenhøjgård hos Jens og Thora Kjeldahl var det første sted, hvor far gjorde tjeneste.

Far var på Stenhøjgård indtil han som 14-årig blev konfirmeret i Gislum kirke. Jeg tror han blev godt behandlet for senere får han et sødt kort til sin fødselsdag, at han endelig må komme og besøge dem.

Kære lille Pier, som Thora skriver, “Husk nu og besøge os Pier“. – Jens og Thora ligger begravet på Gislum kirkegård.


Tinggården her er Far en kort tid efter sin konfirmation

Fars søster Margrethe sender en Julehilsen fra hjemmet – afstanden er ikke større end man kan se fra gård til gård. – Luftfoto af Tinggården 1946.


Kjeldgården her har vores Bedstefar Niels Sørensen Jørgensen tjent mange år, så det er et sted som er kendt af familien.

Sang til Niels og Marie Jørgensens Sølvbryllup

Sangen bærer præg af at være opbevaret i næsten 100 år. To vers er gengivet her:

Paa gaarden “Kjeldgaard” tjente han fra Barn til han blev Karl. Han fuld af spilopper og fik sig mangen Skal; Han røgted Kreaturer, men helst dog Niels han saa at være Barnepige, thi han elskede de smaa.

Og hvor vi saa ham, var han altid i godt Humør, Han var aldrig gnaven, og aldrig sur og tør. Paa Højskole i Fjellerad han var et Stykke Tid, Han fandt at hver en Pigelil var lige god og blid.

Julen 1918 får Far en Julehilsen fra Martin Didrik Fars 2. fætter, som er på alder med Far. Martin er opfostret hos bedsteforældrene Diderik og Jensine Jørgensen, som boede på nabogården. Martin skriver at Far har fået ny plads. Heraf kan man konstatere, at Far er flytted til Kjeldgaarden 1. november 1918.

Familien Sørensen fra Kjeldgården i Nyrup ligger begravet på Gislum kirkegård.


Fra Kjeldgården flytter Far til Grønninggård hos Ole Jensen (i daglig tale Volle Fisker). Ved folketællingen 1. februar 1921 er der foruden Far (Peder Jørgensen), husfader og husmoder Ole og Karen Marie Jensen, tyende Christense Andersen, som er noteret i Fars notesbog over piger han har tjent sammen med.

Her et postkort fra Martin Christensen, som tidligere har skrevet til Far. – Luftfoto af Grønninggård fra 1946.

Fødselsdagskort til Far (Peder M Jørgensen) fra Jenny Christensen fra Fastrup, som han tjente sammen med på Stenhøjgård. Hun skriver: “Kære lille Per! Jeg vil hermed ønske dig en rigtig glad fødselsdag og en rigtig god kop Chokolade og så skal du have så mange tak for det, at du kløede Langholdt Mis. Mange hilsner fra Jenny Kristensen hos Søren Jensen Fastrup Sebbersund. Kan du så huske at skrive lille Per.” –   Ole og Karen Marie Jensen (Fisker) er begravet på Gislum kirkegård.


Efter at have været tjenestekarl hos Ole Fisker på Grønninggård tilbragte Far vinteren 1922-23 på Børkop Højskole. En tid han så tilbage på som et højdepunkt.  Læse mere om Fars højskoleophold 1922-23.


Brev fra Risgård

Under sidste del af højskoleopholdet kommer der blev fra Risgård med jobtilbud, men som Fars gode ven Poul skriver, så synes hans far han forlanger lidt rigelig i løn. Lønforhandlingen må være endt OK for Far arbejder på Risgård de næste par år.

Julen 1924 får Far julekort fra sin gamle husbond og madmor Ole (Volle) og Marie på Grønninggård. – Beskrivelse af Risgård i “Vort Sogns historie i 100 år”. – Julen 1923 får Far julekort med 2 flotte julemærker fra sin Moster Jenny der på dette tidspunkt er stuepige i København.


Brungaarden, Overlade. Far flytter nu bort fra Gislum sogn og til Overlade sogn (25 km på cykel til hjemmet i Nyrup).

Brungård, Overlade 1948-2-1

Ifølge Folketællingen 5 november 1925 befinder der sig på Brungården: Peder er tyende hos Husfader Johannes Larsen og Husmoder Eva Marie Larsen samt datteren Valborg; Anine Paula Poulsen er tyende (i Fars lommebog Ninna Poulsen).

Far var meget glad for at være på Brungården, min storesøster Eva siger at hun er opkaldt efter Madmor Eva på Brungården, som her er fotograferet sammen med Johannes som brudepar. – På nabogården Fredensgård boede familien Vadsholdt og Far blev gode venner med de to søskende Hald og Agnes, der poserer på billedet til højre.

Julen 1925 hilsen fra hans tidligere husbond Poul Thomsen, der udover de sædvanlige Jule hilsener skriver: “håber snart at se dit milde ansigt”. – Margrethe – Fars søster –  skriver fra hjemmet i Nyrup Julen 1926: “Vi kan lige nå at blive færdige til Juleaften oven på sølvbrylluppet”. Bedstemor og Bedstefar havde sølvbryllup 19. december 1926 og der havde i den anledning været mange gæster (læs mere om Bedstemor fra Vaarst).


Risgård  Til november skiftedagen vender Far tilbage til Risgård, hvor han var meget glad for at være.

Julen 1927 får Far en julehilsen fra sin tidligere husbond og madmoder Eva & Johannes Larsen på Brungården i Overlade. De skriver: “Kommer du ikke og besøger os i Julen”. – I 1929 er der “Efterårsmanøvre” og nogle soldater er indkvarteret på Risgård. Far, der aldrig har været indkaldt som soldat, prøver uniformen og lader som om han er soldat. Men han er let at afsløre idet han hverken “står ret” eller “rør”.  

Billeder fra Risgård – Far var meget glad for heste og heste var jo en slags statussymbol, så derfor er næsten altid heste med på billeder fra gårdene. Se også historien “Far og hans heste“.


Mosegården i Hvam  Efter nogle år på Risgården syntes Far, at det var tid at se andre egne. November 1931 flytter han til Mosegården i Hvam.  Men langt hjemmefra var det nu ikke ca. 15 km skulle kunne klares på en lille time på cykel.

1948-1952-Mosegård-AAL_BL13-A1_131_018-1

Mosegården på en luftfoto fra 1948.

Julen 1931 Far modtager her et kort fra søster Margrethe der på dette tidspunkt er stuepige på Frederiksberg, København. Hun ønsker også husbond og madmoder Jens Larsen og frue Glædelig Jul. Det viser at Margrethe tidligere har tjent på Mosegården. – Julen 1932 har broder Henry skrevet på julekortet. “Du og Elma ønskes også en Glædelig Jul og Velsignet Nytår her fra dit hjem“. Far tjener her sammen med vores Mor (Elma) og de er nu blevet forlovet, men det varer nogle år inden de bliver gift (først 1937 !!).

Cyklet til Ålborg

I sommeren 1933 cyklede Peder og Elma nu forlovede til Ålborg. De er jo ikke ligefrem i cykeldress og det var hårdt at cykle tilbage. Mor har senere fortalt, at Far blev så træt, at han ville lægge sig til at sove i grøften. Mor fik ham op på benene så de kunne komme tilbage til Mosegården.


Tilbage til Risgård november 1933.  Far tilbringer de næste 2 år på Risgård.

Julen 1933 og 1934

Af julekort og brevkort sendt til Far på Risgård 1933 og 1934 kan der uddrages følgende: Far flytter november 1933 til Risgård og han får et julekort 1933 fra Mor (Elma Høgh), som stadig er i Hvam. Søster Margrethe i Vesterbølle skriver 7. februar 1934 til Far på Risgård, at han skal komme til Vesterbølle – grisen er slagtet og gulvene ferniseret – og tage forældre og søskende med fra Nyrup. Elma (Mor) har også lovet at komme og som Margrethe skriver “hun er vel midtpunkt i det hele“. Et gæt – Margrethe og Christian arrangerer en uofficiel forlovelse for Peder og Elma (Far og Mor).


Peder Bak, Hverrestrup – Tranemosegård  Efter søgning i Folketællinger og Matrikelkort kom jeg frem til at Peder Baks gård i Hverrestrup hed “Tranemosegård“. Far omtalte altid sin tid her som hos “Peder Bak Hverrestrup”.

1946-Tranemosegård-L01224_007-1

Peder Baks gård “Tranemosegård”, luftfoto fra 1946.

Julen 1935 påsat årets julemærke med hilsen fra Søster Anne der beder Far hilse Sigrid. Ved et kig i Fars notesbog ser vi at det er Sigrid Cæsar Jensen en søster til Far’s svoger Christian Cæsar. – Julen 1936 hilsen fra Høgh familien på Skovfryd Fars kommende svigerforældre Marinus og Jensine Høgh. Flere af Elmas (Mor) mange søstre sendte også hilsen til Far, her er det Kristence der befinder sig på Skovfryd (læs mere om Skovfryd her).


Herredsvej 34, Nyrup – Her bliver Julen 1937 fejret, men først bliver Peder og Elma (Far og Mor) viet i Simested kirke 4. december 1937.

Simested kirke
Simested kirke

Bryllupsbillede Far&Mor

Brudeparret Elma og Peder Jørgensen.

 Den 4. december er en særlig mærkedag for mig og mine søstre for på denne dato blev vores Bedstefar født og vores Far og Mor viet – læs mere her.

  

8 comments

    • My father was very good to keep things and I am very lucky that these Christmas greetings cards are saved. Some have missing stamps, my brother-in-law and I collected stamps when we were younger, we did not realize that they were worth more on the cards than in the collection. I do not know if you saw the 1 min clip of a Danish Army drill from 1948 the Danish King and Queen are watching the parade. To me, it looks a bit funny but I think it is real. The uniform British battle dress and the equipment from the US.
      https://www.danskkulturarv.dk/dr/efter%C3%A5rsman%C3%B8vre-i-jylland/

      Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s