4. juli – Flyvergrav Jack D. Hodge

Mange danskere fejrer den amerikanske nationaldag 4. juli ved at deltage i Rebildfesten, der er den største fejring af USAs nationaldag udenfor USA.

1280px-American_1902_Fourth_of_July_fireworks

I USA fejres nationaldagen 4. juli traditionelt med masser af fyrværkeri, som vist her i en tegning fra 1902.

Da vi har mange venner i USA ville vi gøre noget særligt ud af 4. juli. Under 2. verdenskrig 1940-1945 styrtede 91 amerikanske fly ned over Danmark.  Mange mistede livet og 138 flyvere blev begravet i Danmark, efter krigen blev 133 taget hjem. Der er stadig 5 amerikanske flyvere begravet på danske kirkegårde.  På Øster Starup kirkegård ligger Jack D. Hodge begravet og ham ville vi ære på den amerikanske nationaldag ved at placere en dekoration på hans grav.

 

This slideshow requires JavaScript.

Placering af dekorationen med det amerikanske flag og valmuer på flyver Jack D. Hodge grav.

Historien om Jack D. Hodge. –  Uddrag fra Øster Starup lokalarkiv:

Den 11 marts 1945, styrtede en amerikansk Mustangjager ned lidt nord for Øster Starup. Den amerikanske jager indgik i en formation af bombefly, som fra Hamborg gik op over Jylland og var nu på vej tilbage til Duxford Airbase i England. Der var skyer over Jylland op til 2000 fod (ca. 700 m). Formationen fløj over skyerne i 7000 fods højde, over Herning meldte Jack Hodges kl. 13.30, at han havde problemer med flyets kølesystem. Han fik besked på at forlade formationen og 1. Lt. Hubert Davids blev befalet at eskortere ham.

Jack D Hodge Picture3

Kort før Hodges nåede Vestkysten, indså han at det ville være umuligt at nå England, og tog en 90 graders vending med Sverige som mål. Motoren gik nu ujævnt og en tyk røg kom ud af udstødningen og Hodges kunne ikke holde højde på maskinen. Efter omkring 10 minutter var maskinen under 3000 fod, og Hodges ønskede at springe ud med faldskærm. Det var overskyet op til 2000 fod og de kunne ikke se, om de var over land eller vand, sektionslederen, som havde fulgt dem over radioen, beordrede Hodges til at tage kurs 270 grader og blive i flyet så længe som muligt. Hodges var nu under 2000 fod.

Hodges fly blev set fra jorden kommende ud af skyerne, med Hodges slæbende efter det. Åbenbart havde han udløst sin faldskærm for tidligt, så den var blevet fanget af haleroret. Kort før han ramte jorden kom han fri af flyet idet han blev fanget af et levende hegn. Han levede en kort tid efter styrtet.

Flere øjenvidner så nedstyrtningen. Folk kom til stede og sørgede for at piloten blev ført til Øster Starup kirkes kapel. Tyskerne kom senere til stede, men undlod at kræve liget udleveret. Tyskerne tillod begravelsen på Øster Starup kirkegård under forudsætning af, at der ikke blev demonstreret.

Nogle dage senere d. 13. marts, blev piloten  svøbt i sin hvide silkefaldskærm begravet, under en meget stor deltagelse fra egnens beboere, skønt nogle vor bange for at deltage, da de frygtede, at tyskerne skulle opfatte det som en provokation.

Indskrift gravsten

Indskrift på gravstenen.

Jacks mor og andre familiemedlemmer har flere gange besøgt graven. Der er fra amerikansk side ikke ønsket af få Jacks ført til USA, for som familien har udtrykt det

“Han hviler blandt venner”

 

I taknemmelighed skænkede Jacks mor et dåbsfad til Øster Starup kirke.


Baggrund og posthumt anerkendelse

Citation Jack D Hodge

I 1940 startede Jack på Clemson University (læs om Jack Dupre Hodge Jack Dupre Hodge her). Da USA kom med i 2. verdenskrig meldte han sig til luftvåbnet. Han blev senere stationeret i Duxford i England ved 78th Fighter Group.

DFC
(U.S. Air Force photo/Abner Guzman)

Under bombetogtet mod Hamborg deltog Jack i “dogfight” og nedskød 2 tyske fly. Som det fremgår af “Citation”  fra 1946. For sin indsats modtog han posthumt the Distinguished Flying Cross.

 

23 comments

 1. Det er historier, jeg aldrig havde hørt før. Jeg må takke danskerne for at tage sig af deres grave og ærer deres minder.
  Jeg vil gerne reblog dette. Forhåbentlig læserne vil oversætte det som ikke meget mange taler sproget her.

  Liked by 3 people

  • Thank you very much – Maria and I would like to to do something very special at US Independent day to honor some american that give their lives for our freedom. You are welcome to reblog – there should be a google “translate” button

   Liked by 4 people

   • I appreciate the sentiment and yes, I have a translate bar for people to use. I do hope they read it, there are some that need to hear how much others appreciate what those troops did back then!!

    Liked by 2 people

 2. Reblogged this on Pacific Paratrooper and commented:
  READERS: This is the first time I have reblogged a post in a language other than English. Please use the translate bar I have or the translator that accompanies your computer and Please give Mr. Henry Hogh a grand welcome. He shows us how much others appreciate what our veterans did for them in this post and many others.

  Liked by 2 people

 3. Thank you Henry. My Great Grandfather was from a little village on Læsø, When I was looking for a name for my blog I chose my Great grandfathers first names but I spelled the first name wrong and I can’t correct it now. His name was Poul Søren Jørgensen. I live in Australia.

  Liked by 2 people

  • Thanks for reply – My last name is also Jørgensen, however I do not think we are related – but I will check it out as I also do genealogy as well

   Like

  • If you need to change the spelling of the name, go to MY SITE at the top-left of your blog and click on USERS, in there you should be able to clear the first name of Paol and correct it.

   Like

  • Poul Søren – I just made a quick look at Læsø old church books and census. Poul Søren Jørgensen born 26. january 1833 at Hals parish could that be your Great grandfather? 1860 census noted that he was not home – at Rio de Janeiro. Have you made a story about your Danish ancestors?

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s