Wagner US airman begravet på Ærø 1944

Under 2. verdenskrig (WW2) styrtede 91 amerikanske fly ned over Danmark (se link til Airmen.dk). 138 flyvere blev begravet på kirkegårde i Danmark, heraf er 133 ført ud af Danmark for enten at blive begravet i USA eller i Belgien.  Der hviler stadig 5 US flyvere på Danske kirkegårde. På Øster Starup kirkegård hviler Jack D. Hodge (se link her). På Lolland-Falster hviler Charles L. Haswell på Rødby kirkegård og Richard Vlyman på Nykøbing Falster Østre kirkegård. Maria og jeg besøgte kirkegårdene i februar 2018, hvor vi også så mindesmærket i Nysted for en Flying Fortress der crashed i 1944.  Forårsvejret var indbydende til en besøge den fjerde US flyvergrav på Ærø, derfor tog Maria og jeg på en lille rundtur, hvor vi afsluttede med et besøg på Marstal Assistens kirkegård. Her ligger Jack E. Wagner begravet.

Jack E Wagner 1

Gravstedet for Jack E. Wagner med friske blomster (påskeliljer) og det amerikanske flag,

Referater her har jeg fortrinsvis samlet fra disse to kilder: Airmendk, Krigsgrave-Sydfyn,

Under formationsflyvning i 20.000 fods højde mellem Ærø og Langeland den 20. juni 1944 på vej mod bombemål i Tysland fik Liberator B24 42-95144 under et sammenstød med Liberator B24 100351 skåret halen af og styrtede i havet omkring 2 km sydøst for Keldsnor Fyr på Langeland.Begge fly styrtede ned.

Nedstyrtning Liberator B24 42-95144
 Besætningen sprang ud med faldskærm, bortset fra agterskytte S/Sgt Jack E. Wagner, der ikke klarede at komme ud fra sin plads og få faldskærm på. Han døde, da halestykket ramte havet.

Besætningen Liberator B24 42-95144

Besætningen på Liberator B24 42-95144. Seks af mandskabet har ikke nogen kendt grav. Hellick blev taget til fange. Fuller blev begravet i Korsør og Penfield i Magleby. Begge er senere flyttet til Belgien.    

Wagner blev fundet den 8. juli 1944 ved Ærø og transporteret til kapellel på Marstal kirkegård. Landbetjent H. Stenege og den lokale læge Jens Fenger-Eriksen var blevet underrettet og betjenten og lægen samt kirkeværgen foretog et ligsyn. På liget fandt man flere forskellige ting, blandt andet en lille lommebog som indeholdt en del papirer og fotografier. Doktor Fenger-Eriksen så sit snit til, under ligsynet at fjerne et fotografi af en ung dame og hendes adresse fra lommebogen. Tyskerne var netop ankommet og forlangte liget udleveret til begravelse.

Kapellet på Mrstals kirkegård, der ligger meget tæt på stranden. Vejret var ikke til at gå i vandet – meget kold – blæsende og havgus.

 

 Begravelsen, 11. juli 1944

Man var i Marstal ikke rigtig klar over, hvornår den omkomne flyver skulle begraves. Da der om mandagen blev gravet en grav på kirkegården, tydede en del dog på, at denne var bestemt for flyveren. Allerede ved 4-tiden næste morgen  var en del borgere derfor samlet på kirkegården.

Ved 5-tiden kom tyskerne ledsaget af den lokale betjent. Selv om de morgenduelige danske delte sig op i smågrupper ved tyskernes ankomst, var disse naturligt nok noget forundrede over, at der var så mange mennesker på kirkegården så tidligt på dagen. På deres spørgsmål herom svarede betjenten:

Marstallerne holder meget af at komme på kirkegården tidligt om morgenen.

Da tyskerne sænkede kisten ned i graven, opdagede de på dens bund et Dannebrogsflag, smukt forarbejdet af blomster.

Samme dags formiddag holdt sognepræsten en andagt ved graven, der i løbet af dagen blev tildækket med et væld af blomster i røde, hvide og blå farver, således at et ”Stars and Stripes” tegnede sig.

Det foto og adressen som doktor Fenger-Eriksen diskret havde fjernet fra Wagners lommebog, overdrog han  til tandtekniker Nathalia Mortensen.

Efter begravelsen i Marstal skrev Nathalia Mortensen et brev til Jack Wagners enke om begravelsen og hvor smukt graven var blevet pyntet af byens borgere. Hun udtrykte sin deltagelse med Wagner familiens store sorg og fortalte, at de opfattede ham som en af deres egne og lovede, at passe graven som familien selv ville gøre. Hun skrev brevet anonymt og lovede, at hun på et senere tidspunkt, når det blev muligt, ville fortælle dem hvem hun var. Brevet blev via illegale kanaler sendt til det neutrale Sverige, her blev brevet sendt videre til USA og i september modtog Dorothy Wagner brevet.

Da krigen sluttede i 1945 genoptog Nathalia Mortensen korrespondancen med familien Wagner i USA og den 30. maj 1946 skriver Jack Wagners enke, Dorothy, at familien havde besluttet, at lade Jack forblive begravet på Marstal Kirkegård. Nathalia og hendes mand Niels Mortensen holdt deres løfte, de satte en sten på graven og indtil Nathalia Mortensens død i 2003, passede hun graven og aldrig manglede der blomster. Et lille Stars and Stripes blev der også sat på graven og i dag er det blevet kutyme, at Den Amerikanske Ambassade levere et nyt flag, når der er brug for det.

Marstal kirgegård 1

Da Statsminister Poul Schlutter var på besøg hos Præsident Ronald Reagan i det Hvide Hus omtaler Reagan, hvordan Nathalie og Niels Mortensen har plejet og passet graven på Marstal kirkegård.

8 comments

    • Today there are only five US airmen buried in Denmark. Maria and I have visited four. We still have one to go. However, Harry Ambrosini is buried at Pedersker cemetery at the island Bornholm. The easiest way to go there is a ferry from Sweden – maybe in connection with Maria’s half marathon in Gothenburg.

      Liked by 1 person

  1. En vidunderlig historie, der bragte tårer i øjnene. Det danske folk har gjort vidunderligt godt i den måde, at de har sørget for alle de allierede grave i deres land. De faldne familier vil altid være taknemmelige for det.

    Liked by 1 person

Skriv en kommentar