Skoleudflugten til København

Langt ude på landet, et sted mellem Nyrup og Østrup lå den nu nedlagte/hedengangne Østrup Skole, hvor jeg modtog min første lærdom. Nå, ja – det blev måske ikke til den helt store indlæring, da vi kun gik i skole hver anden dag – det er en anden historie (se link til Østrup Skole).

Østrup Skole da træerne foran ikke var så høje. Da jeg gik på skolen var træerne store og kraftige, men ribberne var det stadig. Skolen blev solgt, da der blev bygget en centralskole. –  Østrup Skole ligger nu forladt og øde hen og ukrudtet vokser frodigt omkring en skrotbil samt på den tidligere legeplads. En tidligere elev (Anne-Lise), på en nostalgisk cykeltur med Gerda, poserer foran indgangen.

Der er idag august 2021 intet tilbage af Østrup skole, som det fremgår af billeder jeg tog på en nostaltisk tur, hvor jeg skulle gense min gamle skole.

Jeg har tidlige skrevet om ”Børnefødselsdag a la 1950-erne”. I denne historie beretter jeg om skoleudflugten til København. Mine to søstre Gerda og Eva havde tidligere været med på turen og jeg havde jo hørt dem fortælle begejstret. Jeg så derfor frem til denne specielle udflugt. Den årlige skoleudflugt var ellers en-dags foreteelse til f.eks. Silkeborg og Himmelbjerget, Ålborg og Ålborgtårnet, Løkken og Vesterhavet. Turen til København var over flere dage, hvor vi skulle overnatte. Københavner-turen blev arrangeret hver tredje år for de tre sidste klasser kaldet “store tredje”, ”lille fjerde” og ”store fjerde”. Jeg gik i ”lille fjerde” og var i 1957 13 år gammel. Jeg fik 20 kr. med som lommepenge, men havde naturligt de fleste med tilbage. Det med at ødsle med pengene, lærte vi ikke hjemme.

Med bumletog fra Østrup Station. Der var som regel altid indsat en ekstra vogn til skolebørnene – ældre model, men hvad betød det – alle stod jo og kiggede samt råbte ud af vinduerne. – På det tidspunkt i 1957 var det ikke mange, der havde fotografiapparat. Jeg har derfor på nettet fundet billeder fra Grindsted skole, hvor læreren har taget nogle fine billeder af skolens tur til København – også i 1957. Situationen her på perronen kunne ligeså godt være børnene fra Østrup Skole.

Færgen fra Århus til Kalundborg var i 1957 ca. 4 timer undervejs, men så anløb vi også Koldby Kås, Samsø. Meget interessant var, at se den lille postbåd fra Tunø lægge til og udveksle post og passagerer.

Færgen lægger til ved Koldby Kås, Samsø. – Børnene fra Grindsted Skole nyder den friske luft på færgen på samme måde som vi gjorde.

En video fra ”Dansk Kulturarv” med den lille postbåd fra Tunø.

Fra Kalundborg gik det med røg og damp med ekspresfart mod København. – Jeg husker tydeligt skiltet med ”Læn Dem ikke ud” ved vinduerne, nogle af drengene satte en finger på ”ikke”, så læste man, at man skulle læne sig ud. Det var måske, hvad en af pigerne havde gjort, jeg husker, at hun havde fået noget kulstøv i øjet.

Ankom til Københavns Hovedbanegård og blev gelejdet (lærer Andersen havde prøvet det før) ned i et S-tog, der førte os til Svanemøllen Station.

maarslet_og_langballe_skoler_koebenhavner_ture-2

Blev indlogeret på ”Provinsbørns Ferieophold” på Strandvejen 93, en flot herskabsvilla (lidt om historien kan læses på dette link). Vi drenge med lærer Andersen boede på sovesal i Kavalerfløjen. Jeg er ikke klar over, hvor pigerne boede sammen med lærerinden fru Jensen.

Sovesalen med masser af køjesenge, jeg sov i en underkøje. Jeg kan tydelig huske, hvordan det var at blive vækket om morgenen af trafikstøjen ude fra Strandvejen. Sporvognene raslede forbi og klokkerne klemtede. – Den store spisesal var om morgenen fuld af elever – ikke bare fra Østrup Skole, men fra mange andre skoler. Der var et meget kraftigt støjniveau og en voksen gik op og ned ad gangen og prøvede på at dæmpe støjen, men jeg tror ikke det hjalp overhovedet. Jeg husker, hvordan nogle af drengene kom masser af sukker på havregrynene, hvorefter de rørte i grynene og så kunne der være endnu mere sukker. Jeg tænkte:

”Nej, hvor er de frække, det ville aldrig gå hjemme i Nyrup”.

I køkkenet blev der smurt madpakker til os, som vi fik med på turen rundt i byen. Indholdet i madpakken var anderledes end jeg var vant til hjemme. Jeg syntes “klemmerne” smagte fantastisk. Jeg husker faktisk ikke om vi var hjemme og spise varm mad om aftenen, men det har nu sikkert været??

gruppebillede-ostrup-skole

Gruppebillede med vores guide og lærer Andersen i venstre side og lærerinde Fru Jensen på højre fløj. Jeg sidder selv yderst til venstre.

Vi blev transporteret rundt med S-Tog og sporvogn, men vi har nok næppe kørt med Irma kaffevognen.

Hvad så vi

Første dag besøgte vi Daells Varehus (som ikke eksisterer som Varehus længere) og som jeg sporadisk har skrevet “fik sodavand og kager og vi fik en dagbog“. Baseret på mine skriblerier fra dagbogen [det var før der var stavekontrol 🙂 ] og hvad jeg husker og det, som jeg syntes var mest interessant, der bliver omtalt.

En morgen deltog vi i morgenandagten i Domkirken. Den sendes altid direkte og jeg syntes det var ret spændende, måske sad de i Nyrup og lyttede til radioen, samtidigt med at jeg sad her i Domkirken og lod som om jeg sang med.

Mine søstre Gerda og Eva skrev postkort hjem, da de var på tur til København. Det havde jeg også intention om og fik også købt et postkort og startet med at skrive adressen – men jeg er ligesom gået “død” i det, da jeg skulle til at skrive, hvad vi oplevede. Frimærket, som jo var ubrugt, er desværre af sparehensyn senere blevet “dampet” af.

På rundturen på Amalienborg så vi et vindue med et par skudhuller fra besættelsestiden. Der blev fortalt, at vinduet havde siddet i kongens kontor. Kongen havde ikke været til stede på daværende tidspunkt. Jeg husker ikke om skuddene var affyret 29. august 1943 eller 19. september 1944. En Google søgning har givet dette resultat se link.

Vi har naturligvis været oppe i Rundetårn da vi nu alligevel var i Domkirken. Her er det elever fra Grindsted skole. – Gutenberghus hvor de trykker Anders And. – Carlsberg, hvor vi fik sodavand og etiketter.

Tivoli hvor vi blev og så fyrværkeri, det blev sent aften. – Rådhuspladsen hvor man kunne købe ærter til duerne. Den går vist ikke i dag. – Den lille havfrue. – Gefionspringvandet – her poserer Willian, Ruth og Aage.

n13-1

Havnerundfart – der var let regnvej, derfor har nogle plastik hætter på. Jeg sidder i venstre side 4 bagerste række bag ved lærer Andersen og fru Jensen.

Amalienborg og vagtskiftet. – Far og Mor på Amalienborg 1967 sammen med Ejvind. – Men vi har nok ikke været så heldige, at se guldæblerne springe fra Caritas brønden på Gammeltorv.

zoologisk-have-indgang

Zoologisk have – der har nok været kø ved indgangen, som på dette billede. Jeg kan huske at vi kiggede på nogle dyr og ivrigt pegede og sagde:

“Der er jen .. Der er en”.

Vi har naturligvis sagt det på rigtigt godt “jysk” for nogle andre børn (sikkert københavnere) gjorde nar af os, men det lod vi som vi ikke hørte – eller forstod 🙂

Strandvejen 93 (2016) bygninger ser ud som i 1957, men er nu Professions højskole. – Tuborg flasken står endnu på den anden side af gaden, men Tuborg bryggeriet er totalt forsvundet.

6 comments

 1. How exciting that trip must have been! So you also, like Hans Pederson, went to school twice a week. They managed to teach you curiosity so that you kept the desire on your own for learning and culture.

  Like

 2. Hej Henry Høgh??
  Jeg prøver at svare. I 1955 var jeg som 14 årig på 3. dages tur med min skile Ore Skole ved Stubbekøbing, og boede Strandvejen 93. Hvilken etage husker jeg ikke. I soverummene var der 3-etagers køjesenge. De havde været hospitalsenge på Jutlandia i Korea. Det egentlige program husker jeg ikke. Da vi ankom til Københavns Hovedbanegård blev vi hentet af en manden der fulgte os under hele opholdet og hver morgen hentede os ved logiet.
  Jeg skriver fra jaj.bzj@gmail.com Med venlig hilsen John Adamsen Jensen mobil 40847794

  Liked by 1 person

  • Interessant oplysning om køjesengene der havde været hospitalsenge på Julandia. Hospitalsskibet der var med i Korea krigen. Da jeg sov i køjesengen tænkte jeg ikke der der tidligere havde ligget sårede soldater.

   Like

 3. I 1948 blev jeg født her. Fra jeg var ca. 4 år boede jeg på Strandvejen ved Callisensvej, så jeg er kørt forbi her med sporvogn rigtig mange gange i mit liv.

  Liked by 1 person

  • Tak for din kommentar Inge! Da jeg kom fra landet (Jylland) hvor der ikke var nogen trafikstøj, husker jeg tydeligt støjen fra sporvognene om morgenen. For os børn der kom fra det Jydske var det en uforglemmelig oplevelse. Jeg har for nyligt været forbi, men det var helt aflukket – jeg ville gerne have været inde og se trappen hvor vi blev fotograferet. Henry

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s