Emry og Asta – turister i Viborg a la 1954

Emry og Asta (Marias Morfar og Mormor) havde i 1950 for første gang foretaget en ferierejse til udlandet. Emry har meget begejstret beskrevet om deres busrejse til Paris (link til historien). Næste år – 1951 – gik turen til Norge og i 1952 Rhinen – Heidelberg og en smut til Frankrig. I 1953 blev det til en tur til Tyrol med afstikkere til Schweiz og Norditalien.

forside

I 1954 skulle ferien være anderledes (billigere), Emry beskriver det således i sine erindringer ”Minder gennem småt halvfjerdsindstyve år”:

Vi syntes vi skulle gøre det lidt billigere i denne sommer end de fire foregående år og valgte, at rejse på hver et 15 dages kort med DSB.

Denne historie omhandler, hvad Emry og Asta så og oplevede som turister i Viborg. Der findes ingen fotos fra turen. Jeg har derfor, som illustration fundet gamle billeder og postkort, samt nye fotos.

Emry og Asta havde tilbragt de først par dage i Malling og sidste dag i Århus sammen med Emrys kusine Ingeborg. Emry beretter:

Afskedstagen med Ingeborg, hvorefter vi anbragte os i Viborg-toget og nåede hurtigt Jyllands gamle hovedstad efter en interessant tur på lange strækninger ved siden af Gudenåen.

Langåbroen over Gudenåen. – Langå station. – Viborg station.

Det viste sig at være let at få et værelse i Viborg efter den egentlige feries slutning – så vidt jeg husker på Højskolehotellet.

Da Emry og Asta trådte ud fra banegården så de straks Jernbanehotellet til venste og Iversens hotel til højre. Hvorfor de ikke valgte et af dem vides ikke – måske havde Iversens Hotel et dårligt ry fra besættelsen. De fortsatte op ad Jernbanegade og indlogerede sig på Højskolehotellet – nuværende Indisk restaurant.

Efter en spadseretur i de idylliske gader gik vi til ro.

This slideshow requires JavaScript.

Gamle og nye glimt fra Viborgs idylliske gader og stræder.

Næste morgen efter cafe-complet’en udnyttede vi så ellers formiddagen til en grundig gennemgang af Viborg Domkirke, gennemgik med Joakim Skovgaard hele Bibelen på kalkmalerierne.

 

 For en ekstra entre så vi begravelserne. Jeg havde tænkt mig, at vi kunne se Erik Glippings kiste, men den må være hensmuldret. Der var ikke andet tilbage end et par spåner, en lok af hans hår, en bensplint, en fortand og en kraftig kindtand med tre rødder. Det hele var anbragt i glas og ramme og hængt op på en pille. Men der er også gået lang tid siden Sct. Cæcilie nat 1296, da han blev myrdet i Finderup kirkelade.

Læs mere om Erik Glipping i historien “Finderup Lade Cæcilienat 1286“. De rester af Erik Glipping som Emry og Asta så i krypten blev 2 år senere nedlagt i koret.

otto_bache_-_de_sammensvorne_rider_fra_finderup

De sammensvorne rider fra Finderup efter mordet på Erik Klipping Skt. Cæcilienat 1286 malet af Otto Bache 1882 (Frederiksborg Slot). Yderlig information om mordet kan læses i ”Danmarks Historien”.

Måske har Emry og Asta også været oppe i tårnet og nydt udsigten over byen og søerne.

Derefter gik vi ned til søen, hvor vi blev drillet af en regnbyge, som dog snart holdt op igen, men der var noget opblødt.

viborg-1926

På kortet over Viborg (ganske vist fra 1926) bemærkes Sindsygehospitalet – har Emry og Asta været der forbi eller har de nøjes med at se den smukke Søpavilion?

Vi gav os tid til at se de gamle partier af byen, Rådhus, Latinskole, Landsretten, Amtmandsboligen, osv.

This slideshow requires JavaScript.

Gamle og nye billeder af Viborgs seværdigheder som Emry og Asta har set. Sjovt at Viborg både har et “Første gammel Rådhus” og et “Anden gammel Rådhus”, men Viborg er jo også Jyllands gamle hovedstad, som Emry skriver. Rektors Lysthus i Latinerhaven har en speciel historie, hvor Marie Gruppe optræder – måske har Emry kendt til historien.

Gik så hjem til hotellet for at få bagagen bragt til stationen. Portieren gjorde os nervøse ved at komme i sidste øjeblik. Så havde han endda glemt min overfrakke og måtte tilbage igen efter denne, som han stak ind til os i toget, lige inden dette kørte.

Ventesalen på Viborg banegård har sikkert ikke ændret sig meget siden Emry og Asta ventede her og nød den lokale Odin øl

Vi havde i ventesalen nydt hver en pølse med Odinsøl, ligesom vi havde købt os hver en pakke smørrebrød, til senere fortæring i toget, og så gik det ellers syd på med Fredericia som mål. Smørrebrødet fortærede vi, mens vi passerede den skønne Grejsdal ved Vejle.

denmark-tog-ved-stationen-i-grejsdalen

Den idylriske Grejsdal.

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s