Ruth om tvillingernes meritter #1

I historien om “Tvillinger Maria og Torben” fortæller Marias Morfar Emry og Mor Ruth om deres første år. De første tre år boede den lille familie i en 2-værelses lejlighed på Tøjmestervej 8, Norvest kvarteret København. På den nyerhvervede kolonihave med et lille sommerhus på Agerledet 10  på nød de sommeren. Det er beskrevet i historien om “Havebordet der blev til Savebord“.  Mor Ruth har i breve til sin Mor og Far i Holbæk desuden beskrevet mange sjove episoder og oplevelser med tvillingerne. I dette afsnit #1 og følgende afsnit #2 og afsnit #3  er uddrag af brevene krydret med billeder fra familiealbummet.

Tøjmestervej

Maria er på en nostalgisk tur til barndommens gade med lejligheden på Tøjmestervej 8. Indsat billede fra lejligheden med tvillingerne samt Mor Ruth og Far Aage.

Ruth skriver til sin Mor og Far – Tøjmestervej, 29. januar 1952

De er meget livlige, til tider næsten for livlige, i flere aftener har de ligget og kildet hinanden under træerne og lavet en mægtig halløj lige til kl. 21-22. Til gengæld har de sovet lidt længere om morgenen.

 

 

Et par gange har min nabo, Fru Lund og lille Mette været herinde, medens jeg har været i byen, og det morede begge parter lige meget. Torben siger nu også ma-ma m.m. Aage prøver sommetider og få dem til at sige Asta, og Inge (Maria) siger så Arda. Vi har mange små lege sammen nu og de nyder det rigtig, når jeg står og stryger eller vasker gulv inde hos dem. Sundhedsplejersken var her for sidste gang d. 24. De vejer nu: Inge 10.3 kg og Torben 9½ kg. Hun synes Torben var lidt tynd. Men han er meget stærk både i arme og ben.

Der er kommet en baby her ved siden af i nr. 6, det er i en eet-værelses lejlighed. Vi hører lige nu den spæde røst. Samtidig er der gang i ”træk- og slipperne”, en mand hamrer søm i et eller andet sted, og lille Ole oppe på første sal læser meget højt lektier. Vore egne tier heldigvis i øjeblikket.

Tøjmestervej, 2. marts 1952

Aage var i haven i går sammen med en kollega, der også er haveejer. Det stod godt til derude, de beskar roser og hindbær m.m. Aage spekulerer meget på alt det, der skal ske derude, Han håber, at kunne udrette en masse i påsken, derfor bliver det også vanskeligt for os at rejse til Holbæk. Det er i det hele taget for besværligt endnu, da tvillingerne skal være i en kravlegård eller barnevogn ellers er de ikke til at volde styr på.

 

Torben er indfanget i kravlegården – Maria er sluppet ud og vifter stolt med et blikkrus. – Begge tvillinger er spændt fast i tvillinge-vognen. 

Natten mellem onsdag og torsdag havde jeg været så letsindig at lægge mig i den øverste køje, jeg ville se, om jeg kunne sove bedre deroppe, hvilket jeg også gjorde, indtil Inge (Maria) vækkede mig kl. ca. 4½. Så ville jeg som sædvanlig lige vende hende om, og – ak og ve – glemte hvor jeg lå og tog et flot spring lige ud i luften, hvorefter jeg meget hurtigt efter mærkede gulvet, (bliv nu ikke forskrækkede) aldrig har jeg slået numsen sådan, og desuden lidt højere oppe, det hele sejlede og jeg så sol og måne. Aage hentede natlægen, som hurtigt konstaterede, at der ikke var sket noget slemt. Det er også blevet bedre for hver dag. Men Aage hjalp mig den første dag, fredag hjalp fru Lund mig og så har der været en husmoderafløser i lørdags, hun kommer også på mandag, men så kan jeg vist klare den igen. I dag søndag har jeg da klaret det meste. Det var korsbenet jeg slog mest, og det er som bekendt meget tykt og kan holde til meget. I må ikke ængste jer, men jeg synes nok, jeg ville fortælle det, nu da det går godt igen.

Agerledet 10, 3. maj 1952

Aage var som sædvanlig i haven i dag, de to sidste gange har en af mændene fra ”M.E.C.” hjulpet ham. Nu hjælper det derude. Det lille rum, hvor børnene skal sove i, er ved at være færdigt. Desuden er der lagt kartofler og sået forskelligt. Vi har fået mange søde buketter derudefra og i dag havde Aage en lille blomstrende kirsebærgren med hjem.

Sommerhus 1952

Tvillingerne kigger ud fra deres køje 1952. 

Jeg var i ”Lersøparken” med børnene i eftermiddag. Vi tumlede os på græsset, d.v.s. Torben kan stadig ikke så godt lide græs, så han vovede sig kun udenfor tæppet når jeg tog ham i hånden. Derimod var Inge (Maria) ellevild. Hun stolprede afsted som en fuld mand og lo over hele hovedet.

Det første hun fandt,

var en hundelort,

som hun straks puttede i munden (den var helt tør).

 

 

Der findes desværre ikke billeder fra den omtalte tur til Lersøparken.  Et andet billede fra haven på Agerledet viser Maria parat til at løbe afsted – højre ben forrest. – Torben der er mere usikker på benene observeres omhyggeligt af Morbror William. 

 

11 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s