Landet kirkegård – Flyvergrave og Elvira Madigan

Tåsinge i det Sydfynske Øhav er forbundet med en bro fra Svendborg, hvorfra der er en fantastisk udsigt. Maria og jeg har besøgt øen flere gange, da der findes mange interessante historiske steder.  Historien her omhandler vores besøg på Landet Kirkegård, hvor der er begravet to engelske flyvere som blev skudt ned under 2. verdenskrig, men også gravsted for Elvira Madigan og grev Sixten Sparre to elskende, der ikke kunne få hinanden og som valgte at tage livet af sig.

SvendborgSight beskriver: Landet Kirke er indviet til Sct. Jørgen (de spedalskes helgen, identisk med Englands nationalhelgen St. Georg). En lokal tradition siger, at kirken er den ældste på øen. Sognenavnet Landet er fra begyndelsen ikke navnet på en landsby, men snarere betegnelse på øen Taasinge, der blev betragtet som “landet” af folk på de små øer Drejø, Skarø, osv. Den nærmeste landsby var oprindelig Lundby, hvor præstegården da også lå. Den nuværende Landet by er først vokset frem i de sidste 100 år.

Landet kirke 3

Landet kirke.

De to engelske flyvere

Natten til den 16. februar 1944 overfløj mange RoyalAirForce fly den sydlige del af Danmark med Berlin som mål. Herunder styrtede mindst 4 bombefly ned på dansk område. Et af disse, en Lancaster, styrtede i havet mellem Skarø og Tåsinge.”  Alle 8 flyvere sprang ud med faldskærm. (Kilde airmendk).

Lancaster ND365_edited-1

Af de 8 flyvere overlevede kun 2 og de endte i tysk krigsfangelejr. 2 flyvere blev begravet på Skarø og 2 i Svendborg.

Flight Lieutenant (Navigator) Arthur John Sayer blev den 6. marts 1944 fundet som lig i strandkanten ud for Vornæs. Begravet på Landet kirkegård under tysk militær honnør af sognepræst N.L. Nielsen.

“I farvandet ud for Vornæs fandt man den 30. juni 1944 liget af Flight Sergeant (Air Gunner) Louis Godfrey Glaus. Også han blev begravet under medvirken af tysk militær og med jordpåkastelse af sognepræsten.

 

Mindesten rejst af danskerne 4 maj 1947 med indskriften “Per aspera ad astra  (gennem trængsler til stjernerne)”. – Headstone for Sayer og Glaus.

Gravstedet Landet kirjegård

Gravstedet for de 2 engelske flyvere med bøjede propelblade fra deres Lancaster fly.


Elvira Madigan og Sixten Sparre

Landet Kirkegaard2

Mindepladsen for Elvira Madigan og Sixten Sparre er renoveret i 2012. I forlængelse ses de engelske flyvergrave, der ligger ud til de grønne marker.

Sixten Sparres gravsten er af sort granit bragt ned fra Bohuslän i Sverige. Den har i sin tid fremtrådt meget elegant med bogstaver i bladguld, stenen står nu nyrenoveret med opmalede bogstaver.

DSC_0301

Elviras Madigans gravsten er af smuk, hvid, italiensk marmor, denne marmor er ikke til at betale i dag, men var efter den tids forhold en mere tarvelig sten. Den er meget medtaget af tiden og tåler ikke vind og vejr. Derfor er begge gravsten nu beskyttet af en metalramme med en glasplade over.

DSC_0303

Graven for Elvira Madigan og Sixten Sparre findes under det gamle egetræs skyggefulde krone. Maria står og kigger op i træet.

Hvem var Elvira Madigan og Sixten Sparre?

I den Korte Avis har Dines Bogø skrevet en artikel, som sammen med andet materiale bl.a. Gyldendals Den Store Danske danner grundlag for et sammendrag:

Elvira Madigan, 4.12.1867-20.7.1889, kunstnernavn for Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen, dansk-norsk cirkusartist, født i Flensborg.

Elvira Madigan debuterede allerede som femårig og turnerede med sin familie overalt i Nordeuropa. I 1886 kom hun til København og optrådte med et linedansernummer på Kunstnerplænen i Tivoli.

Året efter mødte Elvira den svenske løjtnant Sixten Sparre (1854-89) efter en forestilling i Kristianstad. Sixten Sparre var søn af en svensk kammerherre og gift med en velhavende komtesse og havde 2 børn. Han forelskede sig stormende i den nu berømte cirkusprinsesse og begyndte at sende hende indtrængende kærlighedsbreve under hendes ophold i Sverige.

I 1889 flygtede de sammen til Stockholm, derefter København, Svendborg og til sidst til Troense på Tåsinge, hvor de begik selvmord en julidag i Nørreskoven, bl.a. som følge af deres desperate økonomiske situation.

 

En sten i vejkanten på Nørreskovvej viser vej til stedet, hvor Elvira og Sixten blev fundet. – Stenen som markerer stedet – besøges hvert år af mange turister. 

Nørreskoven1

Skiltet som fortæller om Elvira Madigan og Sixten Sparre.

Affæren blev meget omtalt i sin samtid dels som en uhørt skandale, dels som en glødende romance. Parret blev begravet sammen på Landet kirkegård på Tåsinge.

Postkort_fremstillet_1987

Gennem tiden er der udkommet adskillige postkort – dette er fra 1987.

Elvira Madigan er en svensk sort-hvid-film fra 1943 instrueret af Åke Ohberg og omhandlende kærlighedsaffæren mellem den danske linedanserinde Elvira Madigan og den svenske løjtnant Sixten Sparre. Filmen blev meget populær under besættelsen fordi folk hellere ville se svenske film i stedet for de tyske. Filmen blev nyindspillet af Bo Widerberg i 1967 som filmatisering af Elvira Madigan. Med dens mesterligt valgte ledsagemusik fra den langsomme sats af Mozarts klaverkoncert nr 21 i C-dur eksploderede interessen. Busfulde af turister fra Danmark, Tyskland og navnlig Sverige kommer i sommertiden for at se det efterhånden berømte gravsted.

 

 

 

 

 

 

 

8 comments

  • The love story and subsequent tragedy of Elvira Madigan and Sixten Sparre happen after your father left Denmark. At the end of the story you can listen to Mozart music that is famous from the film of Elvira Madigan

   Like

 1. Vi har besøgt Landet Kirkegård og set Elvira Madigans og Sixten Sparres grav. Det var en stor oplevelse, men den største var dog synet af det vidunderlige egetræ, som må være Danmarks mest imponerende. Vi stod og gisnede om, hvor gammelt det mon kunne være. Vi blev enige om mindst 500 år. Måske ligger I inde med oplysninger om træets alder og historie. Vi hører meget gerne nærmere herom.
  Venlig hilsen
  P.C.Poulsen
  Farsø

  Liked by 1 person

  • Jeg har desværre ikke fundet noget om alderen på egen på Landet Kirkegård. Mærkelig nok har Svendborg Guide ikke gjort noget ud af den, men som I også har set er der meget om Elvira Madigan. Når I var på Tåsinge har I måske været omkring Ambrosius egen tæt på Valdemar Slot. Den er der en meget interessant artikel om: http://svendborg.sights.dk/dansk/taasinge-ambrosius-eg.asp Man kunne jo måle omkredsen og se om den er større eller mindre end Ambrosius egen. Næste gang jeg kommer på Tåsinge vil jeg tage et målebånd med.
   Venlig hilsen Henry

   Like

 2. I ԝas recommended this blog by my cousin. I am
  not sure whether this post is written by him as no
  one elsе knoԝ such detailed about my difficulty.
  You’re wonderful! Thаnks!

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s