Helikopter træning på Cypern

Helikopter træning på Cypern

Jeg har i en tidligere blog post ”Soldat på Vester Alles kaserne” beskrevet tiden som soldat i Århus og min første tid som FN-soldat med tjeneste på Cypern.

I et brev hjem i slutningen af januar 1965 har jeg blandt andet kort beskrevet om en helikopter træning jeg deltog i:

  • Kære Alle!                                              Nicosia ”Det Mystiske Hus” den 28-1 1965
  • I dag her i formiddags har vi været til helikoptertræning. Det var meget skægt, vi fik et par ordentlige flyveture, først skulle vi springe ned når maskinen holdt et lille stykke over jorden (ca. 25 cm). Dernæst fløj vi yderlig en tur og her kravlede vi ned af et reb, der var nok en 6-7 meter ned med geværet over højre skulder. Det var ikke spor farligt. Det kommer sikkert i det danske fjernsyn for der var en der rigtigt optog, det var godt nok en canadier, men det skulle vist også vises i det danske fjernsyn.
  • ….
  • Kærlig hilsen Henry

For at man hjemme ikke skulle blive bekymrede, har jeg tilføjet ”Det var ikke spor farligt”, hvad det vel sådan set heller ikke var. Det værste, der kunne ske, var at man ikke holdt ordentlig fast på rebet og som Peter Bruun skrev på facebook gruppen Danske FN-soldater: ”Vi havde også et vist samarbejde med briterne :Helicopter-træning – vores sergent var den første til at demonstrere, hvordan man skulle gøre- han fik ikke ordentligt fat med fødderne og gled hele vejen ned af tovet. Han hænder så ikke godt ud, men vi andre lærte noget 🙂”. Så galt gik det nu ikke for vores vedkommende – alle kom sikkert ned uden de store skrammer.

Billedkollagen her er fra filmen “Danish soldiers in Cyprus” som kan ses på dette “link” .

Vi boede i ”Det mystiske Hus”, som lå et stykke uden for Nicosia ved golfbanerne og en gammel flyveplads. Som det fremgår af billederne var der, bortset fra nogle fårehyrder med deres får, masser af tom fladt terræn, hvor vi lavede helikopter træning.

  Det “Mystiske Hus” og det flade område med fårene set fra altanen.

Hvordan huset havde fået navnet ”Det Mystiske Hus” er der flere teorier om. Jeg mener, at have hørt, at der skulle have fundet en massakre sted i huset. I Facebook gruppen ”Danske FN-soldater” kom flere bud: Viggo Nissen: ”Jeg tror simpelthen det var på grund af husets indretning. Jeg er ikke sikker, men jeg tror, det var tidligere klubhus.” Jørn Linddal: ”Jeg var i E-Coy på hold 4. Vi havde en deling boende i ”Det Mystiske Hus” den gang blev det fortalt, at delingsføreren havde været på besøg i officersmessen på Cornaro. Han begav sig på et tidspunkt hjemad, men et par timer senere kom han tilbage for at berette, at tilholdsstedet var forsvundet. Fra da af hed det ”Det Mystiske Hus”. Hertil er jeg enig med Viggo Nissen der kommenterer: ”Aha 🙂 Ja, den forklaring lyder mere sandsynlig og sjovere 🙂 ”

Vi indøvede først procedurerne, hvordan man hurtigt kunne komme ind og ud af helikopteren. Det var vigtigt, at indøve man skulle holde lav profil både med hensyn til ikke at blive ramt af rotorbladene og selvfølgelig også udgøre så lille et mål som muligt for eventuelle fjender.

 

Her ses soldater forlade helikopteren og andre parat til at gå om bord.

Som jeg beskrev, fik vi en tur hen over de tyrkiske stillinger med døren stående åbent og da helikopteren svingede rundt kunne man se direkte ned på jorden, her var vi glade for at sikkerhedsbælterne var spændte.

c6-1-1

Avisudklip om helikopter træning, her kan man se, hvordan vi firede os ned fra helikopteren.

At helikopter træning var en spektakulær foreteelse som både blev skrevet om i aviserne – måske vist i fjersynet – fremgår også af, at FN udgav frimærker, hvor første dags konvolutten som motiv havde helikoptertræning.

 

3 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s