Foulum – Kunst & Husdyr

Grundstenen til Forsøgscenter Foulum blev lagt i 1984. I etaper kom forskere indenfor Husdyr og Planter fra forskellige steder i Danmark. I det offentlige byggeri anvendes en vis procentdel til kunst. I denne blog har jeg fortrinsvis fokuseret på den kunst, hvor der optræder husdyr. Det kan både være den offentligt indkøbte og den af medarbejdere ophængte til pynt og fornøjelse. Kunst fra andre steder er anvendt til illustration.

Denne skønne 5 meter høje søjle er udført i støbejern af Martin Richard Olsen, 1992. Den består af 15 køkkenkar, gryder og potter fra forskellige perioder i dansk historie. Halvvejs oppe er der et hjerte, som er til ære for kunstnerens datter, som blev født netop på dette tidspunkt. Øverst en vandkedel som godt illustrerer den meget kaffe, der er nødvendigt for at udføre god forskning. Bænken kan passende benævnes “filosofi-bænken” for her kan man i ro og mag sidde og filosofere over de mange resultater og deres fortolkning. Samtidigt opstår nye ideer til banebrydende forsøg.  Bemærk kasketten fra Texas med sloganet “Hogwild about Pork”.

Heste

Der udfører kun sporatisk forskning med heste, men da heste har spillet en stor rolle i dansk landbrug findes der naturligvis en del kunst, hvor heste indgår.

På en beskeden endevæg hænger dette oliemaleri af Ernst Syberg. 

 

Sven Havsteen-Mikkelsens forårskåde heste kan man nyde sammen med sine medbragte klemmer i kantinen. – Tre nysgerrige heste af ukendt kunstner. – Plakat af Peter Hansen “Pløjemanden vender”. – Maleri af A. Sonne som jeg har arvet fra min Bedstemor. Detalje der viser bondemanden ordner skavlerne.

Mogens Bøggild 1-1

Mogens Bøggilds relieff ved Foulums indgang findes både i gips og bronze. Moses ved det Røde Hav der viser Ægypternes heste der enten drukner eller betragter sceneriet fra den Ægyptiske side.

Køer

Karl J Kjær 3-1

Ved indgangen til auditoriet ligger denne ko af Karl S. Kjær fredeligt og tygger drøv. Metan produktionen fra koen er begrænset og bidrager således ikke til den omdiskuterede “Drivhus effekt”.

 

Mogens Thorsens oliemaleri af Herefordkvæg på tjørneengen i Dragør findes halvvejs skjult bag nogle flyttekasser. Et skønt maleri der fortjener en bedre placering.

Skulptur af Erik Varming i vinter og efterårsdragt. Omtales ofte som den “hovedløse”.

Grise eller grisebasser

Da jeg mest har beskæftiget mig med grise og deres ernæring har jeg fokuseret mere på dem. Grise er jo i virkeligheden meget søde og lærenemme, derfor er “grisebasser” et godt navn.

Da der ikke på Foulum findes noget oliemaleri med grise, har jeg fundet dette dejlige billede af Joakim Skovgaard med nogle skønne sorte grise.  Et billede af Joakim Skovgaard er meget passende, idet han har udført kalkmalerierne i Viborg Domkirke, desuden findes der i Viborg et Skovgaard museum.

Mogens Bøggild Skovgaard Museum-1

På Skovgaard museum findes denne frise af Mordet i Finderup Lade 1286, som er udført af Mogens Bøggild. Mordet er det mest berømte i Danmarks historie. I venste side af frisen er en gris ved at undslippe inden laden bliver brændt af. Samme kunstner har også udført friserne af Moses og det Døde Hav.

Brabrand kirke malet af Gebauer 1831. – Detalje der viser en gris der bliver transporteret over isen.

Grise på Foulum transporteres mere nænsomt. – En værre frækkert, der gerne vil nose. – Et rigtigt dejligt vådt smækkys lige på trynen 🙂

 

Ældre billeder med grise på græs, hvilket nu anvendes i den økologiske svineproduktion.

Grise der nyder en afkøling. – Små grise på kontoret. – “Happy Pig” som illustration til foredrag. – “Hogwild about Pork” – kasket fra studieophold i Texas. – Da jeg har beskæftiget mig med bestemmelse af energi (kalorier), har jeg fået denne sjove gave. Historien om forsøg fra de tidligere forsøgsfaciliteter Favrholm ved Hillerød kan læses i bloggen “Allergi og sundhedsmæssig kvalitet af korn“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 comments

 1. Elsker posten, Henry. Kunsten er storslået, er det ikke. Jeg har problemer med min oversætter, så vær venlig at tilgive mig, hvis jeg savnede det, men har du set nogen Jan Vermeer kunst?
  Jeg vil snart se Salvador Dali museum i St. Petersburg, Florida – det er lidt anderledes, eh? Han var helt en karakter !!

  Liked by 1 person

  • Thanks, Cox for your kind remarks. When the Research Institute was built some money had to be spent on arts. I have focused on the arts here with farm animals and making some comments in relation to our experimental animals. As you can see from the pictures they behave and being treated like pets
   Unfortunately no Vermeer, not even a copy here. In Washington, we admired especially the “Woman holding a Balance” which is Maria’s favorite. At the Isabelle Steward Gardner Museum in Boston, we experienced the empty frame of Vermeer’s “The Concert” there was stolen years ago – wery sad.
   Yes, Salvador Dali is a different painter, I do like more van Gogh and Vermeer. St. Petersburg you need more than one day I understand so many arts – waw.

   Liked by 1 person

  • Thanks, John (PaulSoren) I like cows too. In my young days, I have been milking a lot and also taking the manure away. However, the cows are not so clever than pigs. Treating them well they can learn all sorts of tricks. At home, my father had two Norway horses, but we were not allowed to ride on them. They were only for work at the farm, he said.

   Like

 2. […] På vejen fra Viborg mod Randers findes et vejskilt “Blichers Alle”. Følges vejen ankommer man til hovedindgangen Blichers Alle 20, Forsøgscenter Foulum, Århus Universitet. Her har jeg genenm mange år min daglige gang. Bemærk kunsværket ved indgangen se iøvrigt min omtale af Foulums kunst og husdyr. […]

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s