Flyvergrave Vadum kirkegård – “The Doomed Squadron”

En skyfri forårsdag var jeg sammen med min søster Eva ude og se de steder hvor vores Bedstemors forfædre havde trådt deres barnesko. Det bliver en andet historie. Vi besøgte også Vadum kirke og kirkegård. Her er stedt til hvile flyverne fra de 11 Blendheim fly der 13. august 1940 deltog i angrebet på Aalborg Flyveplads. Det var netop på en sådan skyfri dag,  min Far i Nyrup så de 11 Blenheim bombefly på vej for at bombe den tyske flyveplads “Fliegerhorst Aalborg West” (se link til “Far og Flyvemaskiner“). Alle 11 fly blev skudt ned i eller på vej væk fra målområdet.  Hvert fly havde hver 3 mand besætning, heraf mistede 20 livet og resten blev taget til fange.

Blenheim august 1940

Oversigt over de 11 Blenheim fly og angivelse af hvor de styrtede ned (kilde Airmen.dk).  

Blenheim crasch sites

“Omkring kl. 08.30 tirsdag den 13. august 1940 gik Royal Air Force 82 eskadrille på vingerne fra flyvepladserne Watton og Bodney i Norfolk. Målet var flyvepladsen ved Aalborg (her), der umiddelbart efter besættelsen den 9. april var blev gjort til genstand for en massiv udbygning.

12 Blenheim fly gik på vingerne, men før de nåede kysten fik et af flyene i B-gruppen tekniske problemer og vendte om. Ekskadrillen nåede kysten sydligere end planlagt og samtidigt forsvandt skydækket.  Ved et manglende skydække skulle de egentlig vende om, men Wing commanderen valgte alligevel at fortsætte. Flyene var blevet observeret af en tysk luftmeldepost strakt da de nåede kysten og “Fliegerhorst Aalborg” var blevet alameret.  Både de tyske jagere og flakskydset var parat til at “modtage” de angribende Blenheim fly. De blev alle blev skudt ned og 20 flyvere blev dræbt og de 13 der overlevede – nogle stærkt kvæstede – blev taget til fange af tyskerne.

Aviserne var under den tyske besættelse censurerede, men da det var englænderne det gik ud over, måtte man gerne skrive. De dræbte flyvere blev under tysk militær honnør begravet på Vadum kirkegård.

Flyvergravene på Vadum kirkegård.

Gravene bliver flot vedligeholdt og hvert år 5. maj bliver der nedlagt kranse med deltagelse af bl.a. Flyvestation Ålborg.

Tidligere 5. maj højtidligheder på Vadum kirkegård for de allierede flyvere.

Ole Rønnest har skrevet bogen “The Doomed Squadron”, som er baseret på mange års arbejde og indeholder mange billeder.

Billeder fra bogen “The Doomed Squadron” af Ole Rønnest, der kan købes på “Aalborg Defence and Garrison Museum“. For interesserede kan der også henvises til Vadum lokal historiske arkiv.  Søren C. Flensted har en flot side på engelsk med “August 13 1940 Attack on Aalborg West“.

TV film The Doomed Squadron

Der blev lavet en TV film om “The Doomed Squadron” på 28 minutter, som  kan ses på dette link “The Doomed Squadron“.

 

 

 

 

One comment

  1. […] At englænderne betrgatede Ålborg Lufthavn af tyskerne benævnt “Fligerhorst Aalborg -West” for meget vigtig kan ses af, at enlænderne allerede den 13. august 1940 angreb Aalborg Lufthavn med 11 Blenheim fra Norfolk, UK. På vej fra Norfolk to Danmark havde vejret klaret op og det var helt skyfri. Angrebet blev da også en delvis disaster idet alle 11 Blenheim blev skudt ned og 20 airmen mistede livet. Læs mere om episoden i min blog post Flyvergrave på Vadum kirkegård – “The Doomed Squadron”. […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s