Bedstemor fra Vaarst #3 – Brogård og Hingstrupgård

I historien om “Bedstemor fra Vaarst #2 – Oldemors familie” viste det sig, at Oldemor Maren Margrethe Jepsen var født (1859) og opvokset på “Hingstrupgaard” i Vaarst. Gården lå kun få hundrede meter fra “Brogaarden”, hvor min Bedstemor voksede op. I denne beretning følger vi, hvordan det senere gik familierne på de to gårde.

Matrikelkort 1813-1866 1

“Hingstrupgård” matrikel nr 15 og “Brogården” matrikel nr 10 var anno 1880 to store gårde i Vaarst, Gunderup sogn. Jordene, der hørte til gårdene, har jeg på matrikelkortet fra 1813-1866 markeret med blåt.

 

Hingstrupgård: I 1874 bliver Oldemors søster Johanne Marie Jepsen som 20-årig  i Gunderup kirke viet til Rasmus Møller Johannsen (25 år).

Brogård: Fire år senere i 1878 bliver Oldemor Maren Margrethe Jepsen som 19-årig viet i Gunderup kirke til min oldefar Peder Madsen (33 år).

 

Hingstrupgaard: Mariane bliver født 1876. Hun bliver i 1897 viet til Jacob Østergaard og de bosætter sig i Torderup, Gunderup sogn.

Brogård: Her bliver min Bedstemor Karen Marie født i 1879. Hun ægter i 1901 min Bedstefar Niels Sørensen Jørgensen og hun flytter til Bedstefars fødehjem i Nyrup.

Nyrup 1910-1

Bedstemor og Bedstefars husmandssted i Nyrup. 

Hingstrupgård: Jens Christian Johannsen bliver født i 1878. Han bliver viet til Maren Kirstine Pedersen Kragh. De bosætter sig på Hingstrupgård, hvor de fører slægtsgården videre.

Brogård: Mads Adam Madsen bliver født i 1880. Han bliver senere i 1907 viet til  Ane Marie Rasmine Petersen Bloch. De bosætter sig på en del af Brogårdens jord – herom senere.

Hingstrupgård: Anna Johannsen født 1881. Hun bliver senere i 1903 viet til Frantz Christian Bjørnbak og de bosætter sig på “Stenbækgård” i Vaarst, Gunderup sogn (læs mere om Stenbækgård på “Historien om Vaarst”).

Bjørnbak Johannsen 1918

Familien på “Stenbækgård” ca 1918.

Brogård: Anne Christine Madsen født 1883. Hun bliver gift med Tømmermester Jens Peter Valdemar Jensen i Gunderup by – huset ligger overfor Gunderup kirke.

Moster Anna hus Gunderup

Moster Annas hus i Gunderup (faktisk er det min Fars moster, men hjemme i Nyrup hed det altid Moster Anne, Onkel Mads og Moster Jenny). Anna står her med Jens Peter og sikkert den ældste pige Ane Margrethe.

 

Hingstrupgård: Mary Johannsen født 1885. Hun bliver gift med Torkild Peter Møller. De kommer til at sætte bo i Aalborg.

Brogård: Jenny Kirstine Madsen født i 1882. Efter konfirmationen er hun husassistent på forskellige gårde. Senere rejser hun til København og er husassistent i fornemme huse. Da toldassistent Henrik Henriksens hustru i Mariager dør bliver Jenny ansat, hun arver senere huset (læs mere af historien her).

Moster Jenny håndarbejde

Da moster Jenny var husassistent i København har hun sikkert gået på sykursus. Vi har i Nyrup arvet denne flotte prøve i håndarbejde. Den er ca. 170 cm lang, der er her vist et par detaljer.

 

Hingstrupgård – Rasmus Møller med familie ca 1889. – Brogård – Peder Madsen med familie samt tjenestefolk ca 1895.

Rasmus Møller gik på aftægt da sønnen Jens Christian Johannsen blev gift med Maren Kirstine 1909 i Gunderup kirke. Ved folketællingen i 1911 er der følgende personer på Hingstrupgård: Jens Kr. Johannsen husfader; Maren husmoder; Tyende: Knud Knudsen, Kristen Pedersen og Margrethe Svendsen.

Rasmus og Johanne Marie bor på Matrikelnr 15e, som jeg antager er aftægthuset på Hingstrupgård. I folketællingen i 1916 er Rasmus noteret som husejer og må formodes at være flyttet til et hus i Vaarst by. Husets beboere er foruden husmoder Johanne Marie også plejebarnet (og barnebarn) den 6-årige Oscar Emil Møller. Ved folketællingen i 1921 befinder Oscar Emil Møller sig stadig hos bedsteforældrene. Johanne Marie dør imidlertid i 1922 og bliver begravet på Gunderup kirlegård. Rasmus flyttet til datteren og svigersønnen Anna og Bjørnbak Johannsen på “Stenbækgård”. Han dør allerede i 1924 og begraves ligeledes på Gunderup kirkegård. Oscar Emil flytter til forældrene i Ålborg og bliver konfirmeret i 1925 i Vor Frue kirke i Ålborg. Hvorfor han har opholdt sig hos bedsteforældrene i Vaarst er et godt spørgsmål!!

På Hingstrupgård går årene og der bliver født 3 børn: Paula Johanne i 1912,  Rasmus Johannes i 1914 og Jens Kristian i 1916.

Ved folketællingen i 1940 er der optalt følgende personer: Gårdejer Jens Christian Johannsen; Husmoder Maren Kirstine; Forkarl Rasmus Johannes (26 år) og  foderelev Erik Christensen.

I 1946 fylder Mariane den ældste af Rasmus og Johannes børn 70 år. Det bliver fejret og familien er samlet.

Fødselsdag 1946

Navnene på personerne kan findes på “Historien om Vaarst“, hvor jeg har fundet mange værdifulde oplysninger.

Mariane er en frisk dame og bliver 105 år gammel, men søsteren Anna Bjørnbak Johannsen bliver hele 107 år gammel og opnår at blive indkaldt til at starte i skolen.

Anna Johannsen

Den friske “unge” Anna der får besked om at møde i skolen.

Hingstrupgård forbliver i familien, men efter 1967 hvor Rasmus Johannes Johannsen dør formoder jeg, at gården bliver afhændet til fremmede, idet Rasmus var ugift.

Google Skomagerbakken 60

Screen shot fra Google af “Hingstrupgård” Skomagerbakken 60 anno 2018. Det kan bemærkes af Gunderup kirke ligger tæt på “Hingstrupgård”.

IMG_1261

Nyere luftfoto af “Hingstrupgård”.


Hvordan gik det Madsen slægten på “Brogård“?

Brogården efter udstykning

Matrikelkort fra 1897-1946 her kan man se at “Hingstrupgård” jorder er intakte, men “Brogården” jorder er blevet udstykket og onkel Mads har kun overtaget et stykke af jorden. Hvorfor nu det – hvad er der sket??

Lad os gå tilbage til Folketællingen 1901: “Brogård” matrikel 10a beboere: Husfader Peder Madsen, husmoder Margrethe Madsen, datter Maria Madsen, søn Mads Adam Madsen, barn Jenny Madsen, tjenestetyende Jens Chr. Jensen, tjenestedreng Valdemar Sørensen.

Samme år biver min bedstemor Karen Marie viet til bedstefar Niels Sørensen Jørgensen og hun flyttet til Nyrup. Den 3. november 1902 bliver min Far født. Ved dåben i Gislum kirke 28. december bliver min far navngivet Peder Madsen Jørgensen opkaldt efter morfar Peder Madsen, der er Gudfar sammen med mormor Margrethe Jepsen.  I 1904 dør oldefar Peder Madsens hustru oldemor Maren Margrethe og begraves på Gunderup kirkegård. I 1907 bliver onkel Mads Adam viet til sin udkårne Ane Marie Rasmine fra Torderup Mølle. 1½ måned senere hænger Peder Madsen sig. Hvad har forårsaget en sådan tragedie??  Vi ved det faktisk ikke, vi kan kun “gisne”.

Måske er der ikke nogen af familien der vil bo på “Brogården” og derfor er den blevet udstykket. De fire udstykkede parceller (matrikler) set fra neden matrikel 10k (Vårstvej 178), matrikel 10i (Vårstvej 152), matrikel 10h (Vårstvej 150), matrikel 10g (Vårstvej 148) blev udstykket som statshusmandsbrug. Onkel Mads byggede en gård på matrikel 10d (Vårstvej 151).

 

Statshusmandsbruget på matrikel 10h (Vårstvej 150) ca 1910 og senere i 1920, hvor der er opført en tilbygning.

 

En beskrivelse af husmandsstedet matrikel 10k (Vårstvej 178). Oprindeligt på 9 tdr land, ikke noget stor sted, men på det tidspunkt fik man føden.

På matrikel 10d (Vårstvej 151) og der vokser op en børneflok på 5:

Mads Adam Madsen famiie

Den ældste er Lily Margrethe (1907). Hun bliver senere 1929 i Gunderup kirke viet til Søren Hagbart Sørensen. De erhvervet en gård i Gunderup. Peder Blok født i 1910 bliver hjemme på gården som forkarl. Han gifter sig senere med Kirstine Jensen Haals. De overtager gården og Mads kommer i aftægt.

 

Skolebilleder 1917 Vaarst kommuneskole med Peder Bloch Madsen og Lily Bloch Madsen. Navnene kan findes på “Historien om Vaarst.

Pigerne Mary Marguerita Blok (også kaldet Vita) og Rosa Marie Bloch er født i 1911 og 1913. De synes åbenbart godt om mænd der har stor kørekort. Vita gifter sig med Erik Johan Reese Haals der er chauffør og Rosa gifter sig med Kristian Marinus Christensen der har vognmandsforretning.

Vita og Rosa

Elmer Emil Bloch blev født i 1919, han bliver uddannet som maskinsmed og bliver gift med Kamma Jensen Haals 1947 i Gunderup kirke.

Madsen børn og svigerbør

Madsen Børn og Svigerbørn – fra venste børn: Elmer, Lily, Rosa, Peder og Mary (Vita). Fra venstre svigerbørn: Kamma, Hagbart, Kristian, Kirstine og Erik.

Brogården 1954

Brogårdens jorder 1954 foto US-Airforce – meget detaljeret til anvendelse i den “kolde krig”.

Her et Google view af “Brogård” med de udstykkede gårde anno 2018. – Jørn som jeg her får en hyggelig chat med er min 2. fætter – vores fædre var fætre. Jørn er 5. generation på stedet og han har tillige købt den jord der lå omkring “Brogården”.

Vores forfædre: Adam Levin Sørensen (1771-1851) overtog gården ca. 1800 – Mads Adamsen (1810-1892) – Peder Madsen (1845-1907) alle hans brødre udvandrede – gården bliver udstykket – Mads Adam Madsen (1880-1965) – Peder Bloch Madsen (1910-1981) – Jørn Bloch Madsen.

 

 

 

 

 

4 comments

  1. I’m always fascinated by family history. At the moment I’m low key reviving an old project, so – if you don’t mind – I might ask some questions of you and Maria. It’s a story about a Prussian family with roots in Denmark.

    Like

      • It’s the digging I like, trying to unravel the puzzle. Thank you. I’ll send some questions your way when they pop up. Wishing you and Maria a very happy Easter.

        Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s