Mariager visit Nov 2015

Mariager visit Nov 2015.

Mariager har altid stået for os i familien i Nyrup som noget særligt – for her boede jo Moster Jenny. Ja, det vil sige, det var nu Fars Moster Jenny, men hun har aldrig heddet andet end Moster Jenny.

03 002

Da det nu engang er min fødselsdag 22. november, syntes Maria og jeg at det kunne nu være ganske sjovt at fejre fødselsdagen i Mariager. Som sagt så gjort – invitation blev sendt ud. Det kom nogle afbud, men Gerda og Hans samt fætter Paul og kusine Carmen deltog i de inviterede events. Først et besøg på Saltlageret – dernæst frokost på Postgården og afslutning med kaffe på Foulum med hjemmelavet sirupslagkage.

IMG_2044
Gæster på Saltlageret

Maria og jeg var dagen før en tur rundt og beså de gamle steder. På Mariager kirkegård fandt vi konsul Frederik og Dagmar Johansens gravsted. Det er meget interessant for i et fotoalbum som Far arvede efter Moster Jenny var dette billede af en herlig gammel Ford med nummeret V19. På Facebook findes en gruppe med bilentusiaster, der er meget interesseret i gamle biler. Her slog jeg billede op og – vupti – var der en som vidste at i 20-erne var bilen med nummeret V 19 ejet af konsulinde Dagmar Johansen. Derfor kan jeg nu konstatere, at konsulens har været gode venner med Henriksen i Teglgade 10 for konsulen optræder på adskillige af billederne – også sammen med Moster Jenny.

Konsul Johansen
Konsul Johansens gravsted og Forden med nummeret V 19

Vi var på udkig efter Henriksens gravsted og ganske rigtigt fandt vi det. Indsat er et billede fra Moster Jennys album, hvor Henriksen er fotograferet stående ved gravstenen med sin hustrus navn.

Gravsten Henriksen
Henriksens gravsted på Mariager kirkegård

Den korte historie om Henriksen og Moster Jenny er følgende: Henriksen, som vi altid omtalte ham, hedder egentlig Henrik Henriksen og var gift med Karen Elisabeth Augustsen, de havde en datter Nielsine Kirstine. Hun bliver gift med sømanden Kai Kjeldsen Faurschou. De får 3 børn Karen Margrethe de Leschzky Faurschou, Finn de Leschzky Faurschou og Vagn de Leschzky Faurschou. Nielsine og Kai Faurschou bliver skilt og drengene Finn og Vagn kommer i pleje hos bedsteforældrene Henriksens i Mariager.

Imidlertid dør Henriksens hustru Elisabeth i 1927, da drengene er 9 og 10 år gamle. Moster Jenny som på dette tidspunkt arbejder i København bliver hyret som husbestyrerinde og er nu drengenes ”fostermor”.

m39-1
Teglgade 10 – ca. 1931

Her et billede taget på trappen ud mod Teglgade. Bagerst fra venstre Vagn og Finn, siddende – måske drengenes mor og Moster Jenny.

Traditionel er der taget mange billeder på trappen ved Teglgade 10.

IMG_0069
Eva og Moster Jenny på trappen Teglgade 10

Her er der et billede fra trappen Teglgade 10 af min søster Eva, sammen med Moster Jenny ved et besøg, hvor vi var på sommerferie og vi syntes lige vi skulle besøge Moster Jenny. Vi kom jo nok ”lidt” uanmeldt, men vi blev naturligvis budt hjerteligt velkommen. Moster Jenny var ude og lave kaffe og da det tog lidt tid var hun sikkert nede ved bageren for at købe brød.

DSC_0446
Gerda og Henry ved trappen Teglgade 10

Gerda og jeg syntes da også lige vi skulle have et billede fra trappen ved Teglgade 10. De flotte gule teglsten, som i øvrigt er produceret lokalt, men ikke så holdbare, er blevet pudset, men ellers er huset den samme og der vokser forsat roser op af muren. Mariager er jo også kaldt ”Rosernes by” og husfacaderne er fredede.

Selv her i slutningen af november blomster roserne stadig.

Roserne ved Teglgade 10
Roserne ved Teglgade 10

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s