Børnefødselsdag i Nyrup a la 1950erne

English summary: I was born 1944 in Nyrup Himmerland 50 km south of Aalborg. I and my 3 sisters jointed the local country school every second day. On a later post I will write more on this issue. This post is about how the birthday’s celebration took place.

Jeg er født (22 nov 1944) og opvokset i Nyrup sådan ca. midt i Himmerland. Jeg og mine 3 søstre gik i Østrup skole en rigtigt ”herlig” gammeldags landsbyskole, hvor vi gik hver anden dag (1952-1959). Det vil jeg skrive om senere i en anden post. Da det netop er min fødselsdag tænker jeg tilbage på, hvordan mine børnefødselsdage blev afholdt.

 

kort Nyrup3

Østrup skole var som andre landsbyskoler på landet placeret centralt – forstået på den måde, at børnene i området havde ca. lige langt at gå – den normale transportform.

Jeg kom sammen med jævnaldrene fra nord og fra den modsatte vej kom børnene fra Østrup. Normalt gik det gnidningsfrit, men ikke overraskende kunne det jo ske, at man syntes de andre var ”dumme” og skulle have nogle ”tæsk”. Os fra Nyrup var heldige for vi havde Holger, som nok var den stærkeste. Ved fødselsdage inviterede man kun dem fra samme område.

Gæster

På et klassebillede fra 1954 er vist børnene i anden klasse d.v.s 2 årgange kaldet ”lille anden” og ”store anden”. Billedet er taget af vores lærerinde fru Jensen og jeg har fået billedet – vistnok fordi Far var medlem af skolekommissionen :-). På billedkollagen er vist de jævnaldrende kammeraterne fra Nyrup området som altid var inviteret med til fødselsdagen. Der blev naturligvis ikke inviteret nogen piger. Normalt kunne vi sagtens have pigerne med i legene, men ikke til fødselsdage.

Der var normalt inviteret til efter skoletid. Den medbragte 1-krone som fødselsdagsgave blev straks inkasseret af fødselaren.

1-krone1947

Herefter kunne man gå i gang med legene. Måske skulle der vælges 2 hold – her fik fødselaren altid lov til at vælge først – det var ikke så sjovt, at blive ”taget” sidst. Det kunne også være, at der var en det skulle ”være den” og så kunne en remse som: ”Ælle bælle ni ti – du slap fri” bruges eller ”Okker gokker gummiklokker erle perle pif pap puf” anvendes til udvælgelse.

Men allerførst skulle gæsterne ind og have serveret chokolade / saftevand med boller med smør + alle de andre kager der nu hørte til et ”kaffebord” ude på landet. Jeg husker fra en kammerats fødselsdag, at der blev serveret boller med et tykt lag smør – ned skulle det jo 😦 – det tog adskillige år inden jeg kunne spise boller med smør igen.

I disse år ændrede skikken med, hvad der blev serveret til chokoladebordet. Når min søster Birtha som er 2 år yngre havde fødselsdagsgæster skulle det helst serveres ”kagemand” som blev leveret af bageren.

Efter chokoladebordet skulle der gang i legene. Typisk var det ”røvere og soldater” og det kunne godt tage lang tid for røverne forsvandt måske til nærmeset skov som lå langt væk.

Alle kom alligevel tilbage inden alt for længe for min fødselsdag var jo i november og det blev jo tidligt mørkt. Der ventede jo også en dessert inden man skulle hjem og den var der jo ingen der ville gå glib af. Desserten bestod som ofte af budding serveret med tyk saft.

Små episoder fra andre fødselsdage:

Ved en af Franks fødselsdage, hvor vi sad bænket om sodvand / chokolade bordet med boller og diverse – telefonen ringer – en af de gamle på væggen med telefonrøret hængende på siden – Amalie Franks mor tager telefonen og går ind i stuen ved siden af og snakker – Frank, der altid er mand for en lille joke, lister hen og holder gaflen ned så telefonen afbrydes. Vi hører Amalie siger – hallo hallo – Frank slipper gaflen og Amalie taler videre. Det gentager sig et par gange, hvorefter Amalie finder ud af, hvad der foregår og vi hører hende sige i telefonen – Nu har jeg fundet ud af hvorfor vi bliver afbrudt. Vi andre sidder omkring bordet og tænker: Det turde vi nu ikke gøre.

En anden fødselsdag, jeg tror der nede ved Ernst. Hele flokken, inklusiv Ernst storebror Leo, bevæger sig op til landevejen, hvor Frank bor, her ”låner” vi en gummivogn. Leo som er ældst sidder foran og styrer vognen – vi andre står og sidder oppe i gummivognen. Vejen ned mod Morum går jævnt nedad og det går jo strygende. Halvvejs nede er der et sving på vejen.

Lille sidehistorie -det er her, hvor der også er en halmstak. Når Gerda og Eva en mørk aften cykler forbi op ad bakken synes de altid det pusler og det virkede meget uhyggeligt og de træder ekstra hårdt i pedalerne for at komme hjem.

I svinger er der en skråtstillet telefonpælsstiver – turen med gummivognen får en brat afslutning ved at den med et brag tørner mod stiveren. Alle springer eller bliver kastet af vognen – Leo der sad forrest på styrestangen er meget tæt på at komme i klemme, men til alt held er alle uskadte. Man kan godt se på vognen at den har fået et knubs og der kom også et mærke på telefonpælsstiveren. Vi vender gummivognen og skubber den tilbage, – men der blev ikke sagt et ord til nogen voksne. Måske var det heldigt turen ned af bakken fik ende – ganske vist var der ingen trafik da vi startede på toppen af bakken, men der kunne da nem have kommet et eller andet køretøj og så ved jeg ikke hvad der var sket.

 

 

3 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s