“MacRoberts Reply” crash 1942 – Gals Klint

Vi har gennem de seneste år været på Hindsgavl Festival og i Batteriplantagen jævnligt været forbi mindelunden for det engelske Stirling fly “MacRobert Reply”, der styrtede ned i 1942. Interessen for historien om dette fly har fået mig til at “grave” dybere og skrive denne lille beretning.

Kortudsnit Gals Klint

Kortudsnit af Fyn med den gamle Lillebæltsbro: (5) mindelund hvor “MacRoberts Reply” styrtede,  (6) Hindsgavl hvor den overlevende forbrændte flyver Don Jeff blev plejet, senere overført til tysk militærhospital.

Hindsgavls logo. – Mindelunden for det styrtede fly. – Mindesten over de dræbte flyvere.

WWII Today2

World War II today kan man læse om “MacRoberts Reply” sidste mission 18. maj 1942 der endte med fatal crash ved Gals Klint.  Stirling bombeflyet fra RAF’s 15. Squadron, havde været på et mineudlægningstogt til Øresund. Det blev under missionen ramt af antifuftskyts (flak), hvorpå det med en motor i brand satte kursen mod vest. Ved Lillebæltsbroen blev flyet atter ramt af flak, hvorefter det styrtede ned. Ved nedstyrtningen pløjede flyet sig vej gennem en granskov og eksploderede ved Gals Klint tæt ved herregården Hindsgavl.

Alle ombordværende flyvere blev dræbt med undtagelse af Don Jeff, der var blevet kastet ud af maskinen og lå meget forbrændt i en grøft. Han blev fundet af nogle lokale, der var først på stedet og som bragte ham til Hindsgavl, hvor han blev gemt på loftet af et udhus.  Da hans sår efter nogle dage ikke helede og han behøvede lægehjælp blev han overgivet til tyskerne, der bragte ham til et hospital i Rensborg, hvor han fik den nødvendige pleje. Han tilbragte resten af krigen i krigsfangelejr i Tyskland. Historien kan læses på Airmen.dk og i bogen “MacRoberts Reply” der kan købes på Amazon.

Huset på Hindsgavl hvor Jeff blev skjult på loftet. Her er han tilbage i 2003 for første gang. Det havde været meget traumatisk for ham og han talte aldrig om sine oplevelser. Først da hans søn Philip begyndte at udspørge sin Far fortalte han.  – Den unge Don Jeff. – Cover til bogen om “MacRoberts Reply”, som hans søn Philip har fået udgivet.

De identificerede dræbte flyvere blev begravet på Odense Assistents kirkegård. Der blev kun fundet 7 “dog tags”, derfor antog tyskerne, at der havde været 8 besætningsmedlemmer. Først efter krigen da Don Jeff kom tilbage fra krigsfangeskab, der blev gjort opmærksom på, at Ronald Maycock havde været med som observatør og han fik først en gravsten i 1999.

Under skyggefulde træer ligger flyverne begravet på Assistents kirkegård i Odense. – Mindestenen der symboliserer det Engelske og Canadiske flyvevåben, er skænket af byens borgere. – Inskription på stenen: “In memory of British and Canadian airmen who gave their lives in the battle for fredom during the war 1939-1945

This slideshow requires JavaScript.

Gravstenene på Assistens kirkegård med de 8 flyvere fra “MacRoberts Reply”

Historien om MacRoberts Reply

Historien begynder i juni 1941. Den engelske Lady MacRobert donerede 25.000 engelske pund (£) til køb af fly til krigstjeneste. Lady MacRobert var enke og havde mistet tre sønner, to under krigstjeneste i RAF og en ved en flyveulykke. Pengene blev brugt til indkøb af en Stirling, der blev tilknyttet 15 Squadron, RAF base Wyton  nord for London.

YouTube video fra indvielsen af MacRoberts Reply i 1941.

 

Våbenskjold

Våbenskjoldet har i alle årene efter haft plads på et fly fra 15 Squadron. 

IMG_9719

Informationstavle ved mindelunden ved Gals Klint.

 

 

 

 

 

 

5 comments

  1. Erratum: At the Odense cemetery, two airmen with almost identical names “Hull” and “Hall” are buried. Hull was by accident in this story, but it should be J. C. Hall. The error has now been corrected.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s