Bedstemor fra Vaarst #2 – Oldemors familie

Min Bedstemor Karen Marie Madsen (1879-1955) af fremmede kaldet “Marie” kom fra “Brogården” i Vaarst en landsby i Gunderup sogn. Jeg har tidligere skrevet om, hvordan hun blev gift med min Bedstefar og flyttede til husmandsstedet i Nyrup (læs her Bedstemor fra Vaarst).  Madsen slægten fra Vaarst #1 omhandlede Oldefar Peder Madsen (1845-1907) og slægten på “Brogården” tilbage til Tip-Tip-Oldefar Adam Levin Sørensen (1771-1851) og hvordan gården har fået navnet “Brogården”. I denne historie har jeg fokuseret på min Oldemor Maren Margrethe Jepsen (1859-1904) og hendes gren af familien.

Oldemor 1

Resume af Vårst familien: Bedstemor Karen Marie den ældste af Peder Madsen og Maren Jepsens børn. De tre andre børn: onkel Mads, moster Anna og moster Jenny, som de altid blev kaldt hjemme i Nyrup.

Marie Margrethe Jepsen er født på “Hingstrupgård” i Vaarst, som iøvrigt kun ligger få hundrede meter fra “Brogården”.

Hingstrupgård - Brogård

“Hingstrupgård” og “Brogård” er her vist på et kortudsnit fra Vaarst. Måske har Oldefar og Oldemor travet af den grønne sti for at besøge hinanden i deres unge dage. Det var nu kun Oldemor der var ung. Da de i 1878 blev viet i Gunderup kirke var hun 19 år og Oldefar 33 år.

 

“Hingstrupgård” og “Brogård” her i Vestbjerg-Sulsted maleren Jens Petersens streg.  Tegningen af Hingstrupgård” har altid været i familien eje, måske er det moster Jenny der har ejet det og far har så arvet billedet. Vi har ikke vist noget om billedet – har ikke fået spurgt medens nogen kunne berette.  Jeg regnede med, at det havde forbindelse med Bedstemors famile, for da jeg undersøgte billedet var der på bagsiden noteret: P. Madsen Vaarst, men det var jo ikke “Brogård”.  Efter et større arbejde med at studere matrikel numre samt luftfoto taget af US Airforce i 1954 kan jeg konkludere, at det er Oldemors fødehjem “Hingstrupgård”.

Oldemor 2

Presentation af oldemor Maren Margrethes familie på “Hingstrupgård”. Tip-oldeforældrene Jeppe Christian Jensen (1812-1873) og Ane Christensdatter (1823-1903) bliver viet i Gunderup kirke 1846. Bemærk at Ane er 11 år yngre end Jeppe, der er enkemand. Hans første kone Johanne Sørensdatter (1807-1846) ses i skemaet til højre. Det vender vi tilbage til.

Jeppe og Ane får 5 børn: De to første børn dør tragisk meget unge: Hanne Marie (1847) bliver kun 2 måneder, Jens Christian (1850) dør efter et halvt år. Næste søn Jens Christian (1851) bliver opkaldt efter den første Jens Christian. Han bliver gift med Knudsine Marie Knudsen og bosætter sig i Visborg sogn, men han dør (1878) inden hans første barn bliver født. Johanne Maria bliver gift med Rasmus Møller Johannsen og fører “Hingstrupgård” videre. Oldemor Maren Margrethe bliver 1878 i Gunderup kirke viet til Peder Madsen. Den historie følger på et andet tidspunkt.

Tilbage til tip-oldeforældrene:  Jeppe er født i Østerby på Øland og Ane Christensdatter er født i Gug, Sønder Tranders sogn. Hvordan er de nu havnet på slægtsgården “Hingstrupgaard” ??

Østerby - Gug - Vaarst

Jeppe bliver konfirmeret i Øland kirke som 14-årig og arbejder derefter som tjenestekarl på forskellige landbrug. Ved folketællngen i 1840 er han tjenestekarl i Gunderup præstegård hos sognepræst Hans Jørgen Nascou Thomsen.  Den gang var det en lang og besværlig rejse, idet der på daværende tidspunkt ikke eksistereede nogen bro over Limfjorden. Først i 1865 kom der en pontonbro fra NørreSundby til Aalborg. Fra en oversigt over præster ved Gunderup kirke har jeg fundet følgende, som kan forklare, hvordan Jeppe blev ansat på præstegården i Gunderup:

Nr 14. Hans Jørgen Naschou Thomsen. 1832-1850. Han blev født den 12/10-1779. Han var Hører (underlærer) i Aalborg i 1802. Præst på Øland fra 23/10-1812, og i Gunderup, fra den 7/9-1832 og indtil 1850. Han døde den 3/12-1862. Den 14/11-1813 blev han gift med Petrine Rosenstand, som var født den 2/7-1795, hun døde den 18/1-1824. Hun var datter af Kasserer, Revisor ved Grønlands Handel, Justitsråd Niels Jakob Rosenstand. Han var altså enkemand, mens han var præst i Gunderup. Pastor Thomsen døde i Nibe. Hans Pension var 600 Rdl.

DSC_0984-1

Øland kirke er nordfløj til det privatejede Oxholm Gods.

Liste med præster ved Øland kirke. – Hans Jørgen Nascou Thomsen virkede som præst fra 1812-1832.

Fra det indre af kirken. Billederne har min søster Eva og jeg taget på vores tur: “Slægtens fodspor” foråret 2018.

Præsten har fra sin tid som sognepræst ved Øland kirke kendt til Jeppe, der har fået et godt skudsmål ved konfirmationen.

 


På “Hingstrupgård” bor Peder Simonsen (1805-1840) og Johanne Sørensdatter (1807-1846) datter af Søren Jensen Hærsum.

Søren Jensen Hærsum Hingstrupgard

Beboerene på  “Hingstrupgård” 1840, som er et både tragisk og begivenhedsrigt år.

Ved folketællingen 1. februar 1840 er der optalt følgende: Gårdmand Peder Simonsen 35 år; hans hustru Johanne Sørensdatter 33 år; Kirsten Pedersdatter 6 år; Simon Pedersen 4 år; Søren Christian 2 år; Tjenestefolk: Niels Petter Sørensen 23 år; Niels Pedersen 27 år; Marianne Laustdatter 17 år. I aftægtshuset bor aftægtmand Søren Jensen 76 år; Hans hustru Kirsten Pedersdatter 61 år og deres datter Helene Sørensdatter 20 år.

Den 6. juni 1840 bliver datteren Birgitte Kirstine født og den 20. juli dør Peder Simonsen kun 35 år gammel.

I præstegården til Gunderup kirke tjener en solid 28-årig ungkarl ved navn Jeppe Christian Jensen.

Gunderup Moster Anne og familie

Præstegården i Gunderup ses bag Moster Anne og Jens Peter samt pigerne Margrethe og Marie. De boede i Gunderup lige overfor præstegården (Billede ca 1918).

Jeg gætter på, at pastor Thomsen ved Gunderup kirke også har været en “Kirsten Giftekniv” som har haft sine sognebørns ve og vel på sinde. Jeg gætter på at han giver sin trofaste forkarl Jeppe en god ide om at tage sig af den unge enke og de fire små børn. Allerede den 25. december 1840 vier han i Gunderup kirke ungkarl Jeppe Christen Jensen og enken efter Peder Simonsen den 35-årige Johanne Sørensdatter.

gunderup_kirke_to-hundrede-trc3a6snit-tegninger-fra-krigen-i-danmark-1864

Gunderup kirke 1864 – træsnit fra Krigen 1864.

Desværre dør Johanne seks år senere den 1. maj 1846 og bliver begravet på Gunderup kirkegård.

Ane Christensdatter: En stor gård uden en husmoder går ikke og enkemand Jeppe bliver allerede 12. juli 1846 i Sønder Tranders kirke viet til Ane Christensdatter fra Gug. Nu er Ane ikke en hel fremmed for familien, men datter af en halvsøster til Peder Simonsen, der var gift med Jeppes første kone Johanne Sørensdatter – oversigt herunder.

Ane Christensdatter-1

Herunder et resumé over det lidt kompliserede slægtskab mellem Tip-Oldemors børn (heriblandt min Oldemor) og stedbørnene på “Hingstrupgård”.

Børnene Hingstrupgård


Historien om hvordan det senere gik familien på “Hingstrupgård” og “Brogården” følger i historien “Bedstemor fra Vaarst #3 Brogård og Hindstrupgård“.

4 comments

  1. Du laver et vidunderligt arbejde med at forske familien. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det skulle have været at miste spædbarnene, men fortsæt med at prøve igen og igen. Et stærkt folk!

    Liked by 1 person

    • You are so right. Unfortunately, we don’t have any letters or memoirs that tell the stories about their losses. Some of them managed to get very old. One of them was called to start at school at the age of 107 years!

      Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s