US flyvergrave på Lolland Falster

Under 2 verdenkrig faldt der ca. 300 allieredere fly ned i Danmark med et tab på ca. 1700 mand. Mange blev aldrig fundet. Rundt om på 119 kirkegårde blev 1160 britiske og 134 amerikanere begravet, kun 5 amerikanere ligger her endnu, deraf en i Rødby. (Kilde:  Historisk Atlas).

Maria, der samler “lidt” på dukkevogne, havde fået en par af slagsen “på hånden” i Gedser på Falster. Vi besluttede at lave en “miniferie” ud af det ved at besøge et par ældre familemedlemmer. Desuden ville vi ære de 2 US flyvergrave der findes på Lolland og Falster.

Angivelse af de amerikanske flyvergrave

Kort der med sorte “dots” viser de 5 tilbageblevne US flyvergrave i Danmark (kilde: Airmen.dk). Vi har tidligere aflagt besøg på Øster Strarup kirkegård i Jylland. (Se link Øster Strarup hvor Jack Hooge er sted til hvile).  Under vores besøg så vi også mindesmærket i Nysted for “Flying Fortress crashed April 1944“. Beretningen her er om vores besøg på Rødby kirkegård og på Nykøbing Falster kirkegård, hvor der stadig hviler en US flyver.

For at komme til Lolland kørte vi til Spodsbjerg på Langeland efter overnatning på Tåsinge og i dejlig solskin trillede vi ombord på færgen “Langeland” til Tårs på Lolland.

Rødby kirkegård

Vi ankom til Rødby kirke, men her var ikke nogen kirkegård. Vi søgte på vores GPS og fandt kirkegården i udkanten af byen med en flot og imponerende indgangsportal.

Den flinke kirkegårdsgraver viste os gravstedet og forklarede, at menighedsrådet sørgede for at holde gravstedet og hvert år til Jul dække det med graner og friske blomster.

Gravstedet er pyntet med grangrene. – Oprindelig er 3 US flyvere begravet her, 2 blev i 1948 flyttet til Belgien. – Gravstedet ligger smukt mellem høje træer dækket med et let lag sne.

Charles L. Haswell hviler stadig her på Rødby kirkegård. På Historisk Atlas  kan man læse følgende:

19. maj 1944 gik det igen ud over Berlin. 495 B-17 bombemaskiner var med, og 16 gik tabt, et af dem var Boeing B-17G  42-38191 fra 350 Sqdn, 100 Group i Thorpe Abbots, Norfolk. Flyet blev angrebet syd for Lolland af tyske jagere, og der udbrød brand i flyets forreste del. Mindst 6 faldskærme blev set før maskinen ramte vandet vest for Rødbyhavn.

Fiskere fra Rødbyhavn stod ud og efter en times ihærdig søgen blev bombardier, 2nd Lt. L. H. Barbour fundet. Han havde brækket bækkenpartiet, da han ramte vandet, og ved ankomsten til Rødbyhavn blev han kørt til Nakskov, hvor han blev indlagt. Read about Aage Astrup and McDougall‘s treatment of 3 wounded American airmen in 1944.

Den 9. august blev han udskrevet og transporteret til Tyskland. En af flyet skytter, Charles L. Haswell, blev den 20. juli 1944 kl. 15 fundet som lig i Østersøen 12 km vest for Rødbyhavn af fisker C. Johansen. Han blev begravet på Rødby kirkegård af sognepræst J.C. Roed Jensen d. 22 juli. Et andet besætningsmedlem T. E. Hick blev fundet i Nakskov fjord og begravet på Sandby kirkegård den 26 juli 1944.

De to US airmen der blev flyttet til Belgien:

Andrew A. Dyke var besætningsmedlem ombord på en “Flyvende Fæstning”  B17 42-5221 der 9. oktober 1943 Styrtede ned i Østersøen syd for Lolland.

Melvin F. Callaway var ombord på en “Flyvende Fæstning”  B17 107105  der styrtede  ned i Østersøen syd for Gedser den 4. august 1944 på hjemturen fra et bombetogt til Anklam.

Rødby 1946

Fra indvielsen af mindestenen for de amerikanske flyvere på Rødby kirkegård.


Nykøbing Falster Østre kirkegård

På Nykøbing Falster Østre Kirkegård fandt vi hurtigt den amerikanske flyver John Richard Vlyman grav. Den har en fremtrædende plads og er pyntet med blomster og grangrene. Indskrift nederst:

“He died that we might live”

Screenshot 2018-02-23 20.15.53

Mere end 500 amerikanske bombefly var den 9. april 1944 på bombetogt til Polen og Tyskland. Otte bombefly gik tabt heriblandt B 17G 42J.R. Vlymen Jr. der var co-pilot, blev senere fundet omkommet i havstokken ved Bøtø. Han blev begravet den 2. august 1944 kl. 5 om morgenen, hvor 8 tyske soldater ankom til kirkegården og gravede en grav på det anviste sted. Inden formiddagen var gået, var graven smykket med både små blomsterbuketter og kranse med bånd i rød-hvid-blå farver, hvilket ikke behagede tyskerne. For at forhindre yderligere blomsterhyldest blev der sat vagt ved graven. (Kilde: Airmen.dk).

Boeing B-17E

The Boeing B-17 Flying Fortress is a four-engine heavy bomber developed in the 1930s for the United States Army Air Corps (USAAC). Courtesy Wikipedia.

På “Find A Grave” findes denne information om John Richard Vlymen. 

Ved et besøg på Ålborg Forsvars- og Garnisonsmuseum fandt jeg en interessant oplysning om John R. Vlymen i forbindelse med udstilling af en propel fra en Flying Fortress.  Jeg ved ikke om propellen stammer fra den Flyvende fæstning, hvor Vlymen var co-pilot. Historien om de 25 røde roser, som han sendte til sin mor er en meget rørende tanke, selv om han aldrig selv kom hjem.

Vlymen 4
Propeller Flying Fortress
Vlymen 3-1
John R Vlymen
Vlymen 3-2
English text
Vlymen 5
Flying Fortress

 

 

6 comments

 1. I think it is so sad and so wrong that there only a few remaining graves. They should have been left where they were, cared for for by the Danes who cared so much.

  Like

 2. Jeg takker dig meget for at dele dette, Henry. Du ved, du har nu bragt tårer i øjnene og vidste, hvor meget Daish plejer vores mænd. Stederne holdes op med omhyggelig dygtighed og ære. Jeg takker dig og dine landsmænd for at huske deres service.

  Liked by 1 person

 3. Det er vidunderligt, at disse modige unge mænds grave holdes så godt. Jeg antager, at de mere isolerede graver er blevet flyttet til blot et eller to centrale steder, så det var lettere for deres forældre at komme ind i en særlig gruppe og besøge deres søns grav. Ellers ville det have været en meget kompliceret situation med alle på forskellige steder. Tak for dit blogindlæg, og jeg håber du vil forstå dette

  “In Google we trust”.

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s