Sherlock Holmes in Edinburgh

Turen til Edinburgh havde det hovedformål at se en af den hollandske Vermeers maleri fra 1660 ”The Music Lesson”. Vi fik extra bonus da vi på National Gallery of Scotland fandt Vermeers ”Christ at the House of Martha and Mary”. Denne del af vores tur er omtalt i bloggen “Vores fascination og jagt på Vermeers paintings”. Maria har omtalt nogle af de mange skjulte “perler” i Edingburgh.

Det er utrolig mange statuer i Edinburgh af berømte mænd, heriblandt forfattere og poeter. Vi deltog i en meget interessant byvandring ”The Edinburgh BOOK LOVERS Tour” med Allan Foster. Her hørte vi om Arthur Conan Doyle, der har skrevet historierne om Sherlock Holmes. Conan Doyles detektiv historier startede jeg med at læse da jeg var soldat på Vester Alles kaserne i Århus og har altid syntes de var meget fascinerende og interessante. Denne blog vil derfor omhandle Sherlock Holmes forbindelse til Edinburgh.

vester-alle-kaserne-bibliotek

Her på det tidligere kaserne område på Vester Allé, hvor der nu er Musikskole, var der en administrationbygning, med en læsesal og et lille bibliotek, hvor soldaterene kunne låne bøger. Det var her jeg startede med at låne og læse nogle af Sherlock Holmes detektivromaner.

Brochure for BOOK LOVERS turen. – Her ved Edinburgh Universitet forklarer Allan Foster om Conan Doyle.

Arthur Conan Doyle, 22.5.1859-7.7.1930 studerede til læge her i Edinburgh. Sherlock Holmes’ karakteristiske fremgangsmåde er inspireret af den kliniske diagnostik. Hertil har Doyle føjet en stor spændvidde i interesser, en fortælleteknisk genistreg i form af Dr. Watson som Holmes’ biograf og naive hjælper, samt en uforglemmelig miljøskildring af London i gaslys.

Jeg har fundet en beskrivelse af Dr. Joseph Bell, som Conan Doyle brugte som inspiration for Sherlocks metoder. Den forkærlighed for rationalisme, der præger Doyles forfatterskab, var et resultat af studieårene ved det videnskabeligt avancerede medicinske fakultet ved universitetet i Edinburgh.

Dr Joseph Bell-1

 Edinburgh University. – En pub med billede af nogle af de kendte skribenter. Der ses også Sherlocks kendte profil med kasketten og piben, selv om han i historierne kun et par gange er omtalt med kasketten og denne pibe.

Doyle havde mere succes som skribent end som praktiserende læge. Han hellige sig derfor helt sit forfatterskab og havde efterhånden succes med sine Sherlock Holmes historier. På et tidspunkt var han efterhånden blevet træt af sin Sherlock Holmes karakter og han aflivede ham derfor i historien ”The Final Problem”, hvor han sammen med ærkefjenden professor Moriarty styrdede i Reichenbach Falls.

Hans trofaste læsere og forlæggeren (der gerne ville tjene flere penge) blev meget kede af det. Han blev derfor overtalt til i historien ”The Return of Sherlock Holmes” på mirakuløs vis at lade Sherlock Holmes vende tilbage til nye eventyr.

Her ses Sherlock og Moriarty kæmpe på afsatsen før de styrter i vandfaldet. Jeg måtte naturligvis købe bogen om Sherlocks return. Jeg læste straks historien ”The Empty House”, hvor Sherlock vender tilbage til Baker Street og hans gode ven Watson og forklarer hvordan han undslap den våde grav.

Jeg var henne og kigge efter Sherlock Holmes på Conan Doyle centret, men Sherlock var ikke her, men derimod travlt optaget ude i byen af at løse mysterier om hvem der har placeret en “trafik cone” på hans hoved. Hvilket nu ikke er særlig respektfuldt, men det er åbenbart en tradition i Edinburgh, at placere et eller andet på hovedet af statuerne, hvis ikke det er en “cone” står der altid en måge og respektløs dropper en klat.

En måge på hovedet af Georg IV, han besøgte Scotland i MDCCCXXII (1822), han skulle jo bære kilt, men da han var lidt “trivelig” var kilten for lille og nåede kun over knæet. Vores turguide på en bustur forklarede at skotterne kun har “frish air” under og skotterne gjorde derfor store øjne  da de så kongen. – Statuen med Adam Smith har jeg dekoreret lidt for at vise at man også kunne komme på turen: ned og opleve “The Edinburgh Dungeon“.

selfie

Som det ses af denne selfie nød vi også at trave op på Calton Hill med National monument i baggrunden. Det blev aldrig færdigt – pengene og entusiasmen slap op.

4 comments

 1. Henry and Maria, Thank you for another tour of a beautiful European city. Our cities are too new for much history. I was a college English major and would love to tour Edinburgh. I’ll add the Sherlocks to my reading list as I regret I’ve never read them. My book is so demanding along with summer company that I’m not reading enough, although I’m taking a quick break right now to read a novel by a Scot I blog with—Ann Stormont.com Part of the story takes place in Edinburgh.

  Paula paulapederson.com

  2016-07-30 4:02 GMT-04:00 henryhogh :

  > Henry Høgh posted: “Turen til Edinburgh havde det hovedformål at se en af > den hollandske Vermeers maleri fra 1660 ”The Music Lesson”. Vi fik extra > bonus da vi på National Gallery of Scotland fandt Vermeers ”Christ at the > House of Martha and Mary”. Denne del af vores tur er o” >

  Like

  • Thanks Paula, we enjoyed our trip to Edinburgh and attended the Book Lovers tour and our guide told about Conan Doyle who studied medicine at Edinburgh University. Then I remembered all the Sherlock stories I have enjoyed and then decided to write a blog about him.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s