med anlagt dekorationer

MedaljeparadeSom soldat på Vester Alles kaserne ved Nørrejyske Artilleriregiment var der i sidste del af tjenesten mulighed for at melde sig til tjeneste på Cypern. Det lød spændende og tillokkende og jeg slog til og kom afsted i slutningen af november 1964. Jeg har tidligere beskrevet min tid som soldat på Vester Alle og som FN-soldat 1964-1965.

Den 5. januar 1965 har jeg skrevet følgende hjem til Danmark:

Nytårsdag blev vi dekoreret med Cypern medaljen, så vi så jo noget storsnudede ud da vi havde fået sådan en medalje hængt på brystet.

En noget lakonisk beskrivelse, da jeg ikke har været med til den store parade ude i Camp Elisabeth som er beskrevet i “The Blue Beret” 5. januar 1965. Vi har fået den tildelt ved en mindre parade ved kompaniet. Vi har dog haft vores battle dress udgangsuniform på, da vi endnu ikke har fået udlevet vores FN-sommer uniformer.

Medaljeparade Nytårsdag 1965

Side 3 – The Blue Beret med ”News in Danish” fra den 5. Januar 1965.

Den dekorerede 59 Jørgensen. – Cypern medaljen og medaljens bagside.

B0001081

Medaljeparaden på Hold III, hvor jeg optrådte som fotograf, da jeg havde fået min medalje på Hold II – forrest min gode ven Aage Wils.

IMG_0227

Hjemme på rotationsorlov mellem hold II og III, hvor sildesalaten og FN-uniformen skulle luftes.


 

Meget vand er siden løbet i havet før jeg igen beskæftigede mig med min Cypern tid. Først da min søster Eva i 2013 sendte et avisudklip, hvor der blev efterlyst Cypern-veteraner til et træf på Flyvestation Aalborg for at modtage en bog ”Da vikingerne mødte Afrodite”.

IMG_0712

Avisudklippet fra Nordjyske Stiftidende, hvor der blev efterlyst Cypern-veteraner.

Det syntes jeg da kunne være meget sjov – måske var der mulighed for at møde nogle gamle kammerater. Jeg tilmeldte mig arrangementet – fandt min gamle blå baret og medaljen frem.

2013-06-26%20Cypern%20Veterandag_DSC5705

Det er som om min baret er blevet mindre i årenes løb. Jeg får her en snak med et par andre veteraner, ham til højre har endda været i Gasa. Han har lidt uautoriseret sat sine medaljer i baretten.

2013-06-26%20Cypern%20Veterandag%20Hold%202-3_DSC5534%20(1)

Gruppe billede af veteraner fra Hold 2 og 3. Der var kun en som jeg havde været sammen med i D-Coy, men ikke samme deling.

Jeg kunne se, at nogle veteraner havde fået en ordentlig flok medaljer (næsten som en russisk veteran) og da jeg hørte om en ”Fredsprismedalje” man kunne få, tænkte jeg – måske kunne det pynte med lidt til ”knaphullet”.

Indsendte ansøgning og medaljen blev tildelt på FN dagen 2013 ved et arrangement på Rindsholm Kro.

Fra overrækkelsen af fredsprismedaljen på Rindsholm Kro. – Medaljen er med olivengren da min FN-tjeneste har fundet sted før december 1988.

IMG_0664

Da jeg nu havde fået lidt til “knaphullet” skulle min nye medalje luftes til Eva og Lars guldbryllup.


Da jeg nu var blevet medlem af ”De Blå Baretter” blev jeg orienteret om Cypern-træffet 29. maj 2014 på Kastellet hvor tildeling af den nystiftede 50 års mindemedalje for tjeneste på Cypern skulle finde sted. Det lød da overordentlig fristende da der tilmed ville være en reception efter paraden.

Tilmeldte mig og mødte op på Kastellet i strålende solskin, hvilket var ret heldigt da vi gamle veteraner står i fem geledder og venter på de høje herrer. Da det for størstepartens vedkommende var længe siden der blev kommanderet: – giv agt – højre ret – se lige ud – rør – blev det øvet et par gange.

This slideshow requires JavaScript.

Lang ventetid for nogle gamle veteraner, men fortjent medalje og lækkerier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den nyerhvervede medalje hænger øverst i medaljekrogen.


Her senest kom invitationen til at modtage 1948-medaljen.

IMG_0716

Som beskrevet i invitationen til medaljeparade på Ryes kaserne er påklædningen valgfri, men

med anlagt dekorationer

Ja så kom alle medaljerne frem og blev pudset.

 

IMG_6834_edited-1

Og se hvor fine de blev.

Ryes kaserne3

.Alle venter tålmodigt på at få tildelt medaljen

Medaljeparade

Efter den tålmodige ventetid på at få tildelt medaljen, var der en lækker brunch – stor tak til Telegrafregimentet for flot arrangement og traktement.

 

3 comments

  1. Thank you for your service!

    Paula paulapederson.com

    2016-07-15 17:05 GMT-04:00 henryhogh :

    > Henry Høgh posted: “Som soldat på Vester Alles kaserne ved Nørrejyske > Artilleriregiment var der i sidste del tjenesten mulighed for at melde sig > til tjeneste på Cypern. Det lød spændende og tillokkende og jeg slog til og > kom afsted i slutningen af november 1964. Jeg har tidl” >

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s