Udvandere fra Høgh slægten – Simested kro

Vores årlige fætter/kusine træf blev afholdt hos fætter Poul-Erik og Hanne i Skive. Som bidrag til underholdningen “jokede” jeg med, at jeg havde tænkt at skrive en sang. – Men eftersom jeg ikke er nogen sangskriver og mange i forsamlingen ikke er specielt gode sangere droppede jeg den ide 🙂  Tværtimod er der i flokken nogle der forsker i slægten og mange er interesserede. Jeg er selv meget optaget af den del af slægten der udvandrede. Jeg lavede derfor en lille historie – delte bilag rundt – om nogle fra Høgh slægten der udvandrede og hvordan det gik dem i deres nye fædreland.

Skive kollage2

Desværre fik vi ikke taget noget gruppebillede, jeg har derfor på billedkollagen indsat gruppe-billedet, der blev taget ved sidste træf i Skive (2006). Jeg har yderlig krydret kollagen med ældre billeder f.eks øverst venste hjørne – her sidder fætrene Poul-Erik og Henry, nedenunder skåler samme fætre (i sodavand) ved bedsteforældrenes guldbryllup i 1956. Bemærk også billedet af Hannes meget velsmagende hjemmelavede lagkage.

 

Høgh slægten på Støttrupgård og Simested kro

Mine Tip-Tip-Oldeforældre Christen Jensen Høeg og Kirsten Pedersdatter på Støttrupgaard i Hvilsom sogn fik 4 børn, hvoraf brødrene Søren og Peder indgår i denne historie. Tip-Olde Søren Christensen Høeg fører slægten videre på Støttrupgård. Bedstefar Marinus har en kaution han må afdrage på. Han får derfor tage til takke med at blive husmand på Skovfryd, der på trods af sit idylliske navn var et lille husmandsted med mange børn.

Brødrene John Charles Høegh og Harry Ludvig Høegh fra Simested kro slægten der udvandrede er markeret med grønt. Information fra Myheritage.

Støttrupgård. – Parti fra Simested.

Den anden broder Peder bliver kromand på Simested kro og gifter sig med Dorthea Kirstine Lund. Svigersønnen Poul Sørensen fører Simested kro videre. Sønnen Andreas synes åbenbart det er for småt i Simested han rejser til København og slår sig ned som værtshusholder sammen med hustruen Christine Fæster fra Hobro.

politirapport

Andreas og Christine bor i Brogade 5 på Christianshavn. Ifølge Politiets registerblad flytter de 1892 til Pustervig og senere til Kultorvet. På Kultorvet bliver Ane Kirstine Hansen fra Simested antaget som husbestyrerinde. Hun viser sig at være meget trofast for hun flytter senere med til Arden og da Andreas flytter tilbage til København flytter hun også med (herom senere).

Børnene: Theodora (dør som 2-årig), Agnes, Ella, John og Harry kommer til verden i Brogade på Christianshavn.

Gamle postkort der viser Brogade set fra vandet og det indre i en baggård. – I 1897 flytter familien til Storarden og driver Arden Gæstgivergård, der her ses på et nyere billede.

I Arden bliver John konfirmeret (1897). Han flytter i 1899 tilbage til København og ernærer sig som bud. Datteren Ella bliver 1901 viet i Storarden kirke til Niels Christian Pedersen.

Andreas hustru Christine dør i 1902 og bliver begravet på Storardens kirkegård. Harry bliver i 1904 konfirmeret i Rold kirke. Ved folketællingen i 1906 og 1911 er Andreas ikke længere gæstgiver, men angives at være partikulær (lever af sin formue).  Ane Kirstine Hansen fra Simested er hans husbestyrerinde og hun flytter i 1911 med ham tilbage til København.

Ane Kirstine Hansen

Ane Kirstine Hansens Registerblad.

 Andreas dør i 1921 og begraves på Bispebjerg kirkegård. Efter Andreas død flytter Ane Kirstine til De Gamles By på Nørre Allé. Efter sin død i 1923 bliver hun ligeledes begravet på Bispebjerg kirkegård.

John Charles Høegh

John den ældste af Andreas og Christines drenge havde i København job som bud. For at prøve lykken i Amerika købte han billet og gik han ombord på SS Hekla 31. juli 1901 og ankommer til New York 17. august.

Udtræk fra Dansk Demografisk Database over udvandrere. – Liste over passager der ankom med Hekla 17. august 1901 til New York. – John er nummer 17 på listen. Information fra Ancestry.com.

Skibet Hekla som John sejlede over Atlanten med. – John bliver US statsborger i 1905, på index kortet er skrevet at han er arrived i 1899. Måske er det en fejl eller med vilje for kilder viser 1901. I 1899 ville han kun være 16 år. Han arbejder som bartender, faderen drev jo et gæstgiveri så han var kendt med branchen.

Census 1910 Charles Høgh

I Brooklyn, New York gifter han sig 9. april 1908 med Anna Wilson. Ved folketællingen i 1910 bor han og Anna hos svigerforældrene og de har fået en pige Marie Hoegh 11. november 1909.

John dør 5. juni 1915 31 år gammel og efterlader sig hustuen Anna og datteren Marie på 6 år. Anna gifter sig igen senere med Ingvald Nelson og de får sammen 3 piger og en dreng.

Datteren Marie vokser op sammen med sine halvsøskende. Arbejder som bogholder i en bank. I 1933 bliver hun viet til Vincent F. Turner. Marie bliver 68 år gammel og Vincent 76 år.  De ligger begravet på Saint John the Baptist Cemetery Valatie, Columbia County, New York. Jeg har ikke fundet efterkommere efter Marie og Vincent.

Marie C Hoegh tomestone

Harry Ludvig Høegh

Efter sin konfirmation drager også Harry tilbage til København. Han bliver her bekendt med en ung dame Stine Cathrine Elisabeth Henriksen og i 1911 bliver han udlagt som barnefader til Stines datter Henny Christine Høegh, født 20. november 1911, som det er noteret i kirkebogen for Søllerød. Der er yderlig noteret, at faderen er 21 år og moderen 18 år.

Harry og datteren Henny

Aneskema for Henny Christine Høegh. Moderen Stine gifter sig i 1913 med Hans Frederik Jensen og får yderlig 2 børn.  Jeg har begrænset information om Henny, men i 1930 nedkommer hun med sønnen Frank Oluf Høegh. Om ham er der i Søllerød kirkebog noteret: “Moderen ugift husassistent Henny Christine Høegh. Boede 10 mdr. dagen hos gartner Janson Rudersdalsvej 19, Holte.”

Måske synes Harry det er for tidligt at engagere sig i familielivet?? Han emigrerer til USA og tager med udvandreskibet ”Hellig Olav” og ankommer til New York 15. april 1913.

Passager listen for Harry Høeghs ankomst 15. april 1913 til New York med udvandreskibet Hellig Olav.

Harry Høgh Iowa Minnesota

Harry slår sig ned i Iowa og Minnesota som angivet på kortet, hvor han er registreret på forskellige pladser.

USA kommer med i 1. verdenskrig 1917. Alle unge mænd bliver registreret og nogle også indkaldt. Harry kommer ind i hæren og han ser ud til at avancere til korporal.

Efter afslutning af 1. verdenskrig får Harry tildelt US statsborgerskab.

Ved folketællingen i 1920 bor han til leje i Owatonna og arbejder som telefonmand.

Harry dør 23. juni 1936 og da han har været soldat, ansøges der om at blive begravet på en militær kirkegård. Han ligger begravet på Oakland Cemetery, St Paul, Minnesota.


Brødrene John og Harrys nevø Svend Høg Henriksen – søn af Agnes Augusta Høg fulgte i morbrødrenes fodspor og udvandrede. (Som man kan se – navnet Høgh staves i mange varianter!).

Svend afsejlede i 1924 med ”Frederik VIII” fra Larsens Plads i København med kurs mod sit nye hjemland. Han ankom til New York 20. september 1924.

Svend Høg bopal NY

Svend sætter bo på Manhattan.

Svend Høg Henriksen

Svend får tildelt statsborgersbab i 1929.

Han arbejder som Physiotherapist og er stadig single ved folketælling i 1940.

Svend Høg army enlistment

Han bliver indrulleret i hæren marts 1942, USA kom med i WW2 efter japanernes angreb på Pearl Harbour december 1941.

3. juli 1942 gifter han sig med Evelyne A Bencke. Han tager afsked med militæret 18. juli 1945. Han tjener sikkert godt for han foretager adskillige rejser til Danmark.

Long Island cemetery

Svend Høg Henriksen dør 22. januar 1971 og bliver begravet på Long Island National Cemetery.

Da Svend er en kendt person skrives der smukke og rosende ord om ham.

4 comments

 1. Andreas Martin Høg bliver gift med Christine Fæster i Frederiksberg Kirke 7/5 1876 (Frederiksberg kirkebog 1875-1881 folio 33, opslag 35)
  Christine dør i Arden i 1902 (Storarden kirkebog 1892-1905 folio 216, opslag 194)
  Venlig hilsen
  Hanne Thøgersen

  Liked by 1 person

 2. Jeg ser nu at Høgh-slægten også har haft til huse i Simested. Der stammer også min mors slægt fra. Min morfar er søn af Jens Fogh Larsen og Nilsigne Bjørn, som boede på Enggården i Simested. Min mor og hendes 2 ældre søskende er født i Guldager v/Simested – inden min morfar og mormor købte jord i Klarup. Kan desuden også se, at du har fundet frem til slægtsskabet med Steen Steensen Blicher. Glæder mig til at læse om det

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s