Flying Fortress crashed April 1944

På tur til Lolland efter en dukkevog som Maria havde fået “på hånden”, besøgte vi Marias slægtning Lis i Nysted. Lis fortalte, at hun som spejder i 1946, havde været med til at invie et monument for en flybesæning på en Flyvende Fæstning som var styrtet ned ved Nysted, hvor alle ombord var omkommet. Da vi også var ude og kigge efter allierede flyvergrave fra WW2 blev vi selvfølgelig meget interesseret og vi kørte forbi i skumringen for at tage billeder.

airmendk kan man læse følgende:

On 9 April 1944 more than 500 American bombers were on a bombing raid on Poland and Germany. Eight bombers were lost. Shortly after 15:00 B17 42-40051 crashed into the sea about 8 km south west of Nysted. The plane was shot down by a German Me109 fighter. The tail section was damaged by heavy fire and the Tail Gunner bailed out. The Pilot attempted a forced landing on Rødsand, but the plane turned over so all of the crew perished. In the next days, the Germans recovered 9 bodies from the wreck, which was lying on its back with the wheels out of the water.  All of the perished airmen except W. C. Cantrell were buried in Svinø Churchyard on 11 April 1944. Cantrell had managed to bail out, but he drowned and was buried on 16 May 1944 in Svinø Churchyard. 

Flyvende fæstning. – Markering af nedstyrtning ved Nysted 1944.

Nysted 1946-1

Indvielse af monumentet for de dræbte amerikanske flyvere september 1946. Lis som er spejder står til højre.

Monumented her 2018 med nylagt krans dækket med sne. –  Navnene på de 10 amerikanke flyvere.

Flyvere fra Nysted chrash 1944

Navne, rang og begravelsested for flyverne fra den flyvende fæstning der styrtede ned ved Nysted. 

Nysted 2020

Vores besøg i Nysted 2020. 

Flyverne blev begravet på Svinø kirkegård (nu Mindelund). – i 1948-49 blev alle amerikanske flyvere opgravet og ført til US Military Cementery i Belgien.  Der er dog stadig en mindeplade for amerikanerne på Svinø kirkegård.


Nysted billeder fra en mere fredelig tid

Lis som babysitter Nysted

Da vi nu var ude efter en dukkevogn er det meget passende at vise Lis som babysitter i det ellers fredelige Nysted  (ca 1950). 

Digteren Emil Aarestrup boede nogle år i Nysted.

Nysted har mange skønne huse og en bænk til at nyde solen en sommerdag.

 

5 comments

  1. I am continually impressed by the memorials that the Danes have for Allied Casualties. I am sad that the bodies were exhumed and taken to Belgium. They should have been left in the ground where they were buried by caring people.

    Liked by 1 person

  2. Google says “Jeg er altid meget imponeret over den enorme omsorg, som nordmændene, danskerne og hollanderne går til, for at de modige unge mænd aldrig skal glemmes. Mange tak for din indsats”

    I say “I’m always very impressed by the immense care that the Norwegians, Danes and Dutch go to in order that these brave young men should never be forgotten.Thank you all for your efforts “

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s