Kaj Munk – myrdet for 75 år siden

I vinteren 1961-1962 var jeg på  Rydhave Slots Ungdomsskole – efterskole hedder det nu om dage.  I løbet af skoleåret var vi på en tur til Sydslesvig, hvor vi besøgte mange af de historiske steder. På hjemturen besøgte vi også Vedersø, hvor digterpræsten Kaj Munk, der blev myrdet af tyskerne under besættelsen, ligger begravet. Her i januar er det 75 år siden, han blev myrdet. Han har betyder meget for modstandskampen mod tyskerne under besættelsen (se også historien om Rydhave Slot og våbenhulen i skoven).

vedersø kaj munk

 

 

 

 

Min tegning af Kaj Munks gravsted 1962. – Kaj Munks gravsted i Vedersø today. 

I min rapport om turen har jeg beskrevet besøget. Da min håndskrift ikke var specielt tydelig er det her mere læservenligt maskinskrevet.

Kaj Munk blev i 1924 sognepræst i Vedersø desuden var han i 1930´erne en fremtrædende debattør i Danmark og i begyndelsen en beundrer af Hitler. Han talte for, at der skulle være stærke personer til at træffe de politiske beslutninger og fremhævede den stærke leder som et ideal. Han så Hitler som manden, der kunne redde det tyske folk fra kaos. Men i løbet af 1930’erne vendte begejstringen til direkte kritik, det var navnlig chokeret over jødeforfølgelserne.

Han er derfor blevet beskyldt for at være nazivenlig. Men da nazisterne besatte Danmark, talte han kraftigt imod dem. Han så det som sit kald at opfordre til modstand mod besættelsesmagten, og det gjorde han i sine taler, prædikener og skrifter (se oversigt Kristeligt Dagblad).

vedersø kirke og kaj munk
Kaj Munk med datteren ved Vedersø kirke

Kaj Munk som forfatter:     Niels Ebbesen blev i det nationale 1800-tal en af dansk histories frihedshelte. Han slog Grev Gert af Holsten ihjel i Randers den 1. april 1340. Han stod derefter i spidsen for en jysk rejsning mod holstenervældet. Den 1. april 1940 var det 600 år siden og han kom op og stå som statue i Randers. Da besættelsen kort efter indtraf, kaldte Niels Ebbesen så at sige på at blive mobiliseret i modstanden. Og det var ikke mindst digteren Kaj Munk, der greb skikkelsen. Kaj Munk tog ham med ind i de foredrag, han holdt landet over.

 

 

 

Arbejdet på et skuespil med Niels Ebbesen som tema påbegyndte Kaj Munk allerede i foråret 1940, og i juni måned havde han det første udkast færdigt. Også dette skuespil indgik i hans foredrags- og oplæsningsvirksomhed. Den endelige udgave af skuespillet udkom 9. april 1942 og var tilegnet vort unge mandskab af 9. april 1940. Så kunne udmeldingen ikke være klarere. Bogen blev straks beslaglagt af de tyske myndigheder, men ikke mindre end 14.000 eksemplarer var nået ud til boghandlerne og videre til kunderne.

Kaj Munk blev advaret om, at nazisterne var ude efter ham, men han ville ikke flygte eller “gå under jorden“. Den 4. januar 1944 blev han hentet i sit hjem af den tyske terrorgruppe “Peter”, gruppen var opkaldt efter den tyske gruppeleder Otto Schwerdts dæknavn: Peter Schäfer. Næste morgen fandt man ham dræbt på Hørbylunde Bakke ved Silkeborg, hvor han var blevet likvideret og efterladt i vejkanten.

 

 

 

Drabet på den kendte Kaj Munk skulle afskrække danskerne, men i stedet fik det modstanden mod tyskerne til at vokse. Transporten af Kaj Munks båre fra Silkeborg til Vedersø fik stor deltagelse på trods af tyskernes chikane.

 

I vejkanten på Hørbylunde bakke, hvor Kaj Munk blev fundet om morgenen 5. februar 1944 blev er der rejst et kors. Der er altid blomster ved korset. Vi har ofte passeret forbi på vej til og fra Århus.

hørbylunde 1-1

Mindestenen for Kaj Munk på Hørbylunde Bakke. Korset er nu af trafikmæssige årsager flyttet bort fra vejkanten og der er lavet en mindelund.

 

 

 

Stedet hvor korset oprindelig var placeret er markeret med en sten med et kors. På denne januar eftermiddag spejler træerne sig smukt i vandet. – Friske blomster ved korset. – Informationstavle om Kaj Munk og mordet.

7 comments

  1. Et stykke af krigen, jeg ikke havde lært, Henry. Tak skal du have. Mænd som dette fortjener erindring, og du har gjort et vidunderligt arbejde her med denne artikel.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s