Flyvergrave på Randbøl kirkegård

På vej til en “reunion” med gamle studiekammerater i Vorbasse lagde jeg turen omkring Randbøl kirkegård for at se et mindested for 5 flyvere fra Lancaster III PB292, der blev skudt ned 27. august 1944.

Jeg interesserer mig for historien omkring besættelsen 1940-45 og specielt om de allierede flyvere, der blev skudt ned over dansk område. Jeg har tidlige skrevet om de 2 flyvere der ligger begravet på Tveje Merløse kirkegård og som Marias Morfar som kordegn var med til at begrave. Andre beretninger;  Allierede flyvere der risikere livet for vores frihed, med beretninger fra familiekrøniken, Commenwealth Krigergrave på Aarestup Kirkegård her blev flyverne efter krigen gravet op for at komme til at ligge efter rang og Flyvergrave på Dejbjerg kirkegård, hvor den modige præst Hans Pedersen hemmeligt sørgede for, at de blev begravet på kirkegården.

airmendk er der samlet meget nyttig information. Speciel N.M. Schaiffel-Nielsen har bidraget med “They paid the highest price“. Jeg har her lavet et sammendrag:

I august 1944 planlagde “Bomber Command” et bombetogt mod Köningsberg i Østpreusen. 175 Avro Lancasters deltog i angrebet.

 

Kort over ruten, der gik i lav højde mod den jyske vestkyst for at undgå den tyske radar. Lige før kysten steg flyede til ca. 10.000 ft. for at undgå det tyske antiluftskyds.  Derefter kurs mod Ystad i Sverige og derefter direkte mod Königsberg.

På tilbagevejen blev Lancaster III PB292 angrebet af en Messerschmitt – tysk natjager – og skudt ned. Det lykkedes 2 mand at springe ud med faldskærm. De 5 resterende af besætningen var blevet dræbt af beskydningen fra Messerschmitten.  De 2 overlevende flyvere blev taget til fange af tyskerne og ført til fangelejre i Tyskland.

De døde flyvere blev samlet af tyskerne. Den lokale befolkning ville have lov til at begrave dem, men det ville tyskerne ikke give tilladelse til. Tyskerne førte dem efter nogle dage til Vandel flyveplads, hvor de begravede dem ved en af de nedlagte gårde.


Ole Tilland har berettet at han, som dengang var 14 år gammel, sammen med nogle skolekammerater næste dag var ude og kigge på nedstyrtningsstedet. De blev jaget væk af de tyske soldater, der stod på vagt.  Da de løb gennem skoven, fandt de en løsreven motor med afbrækkede propelblade. De trak et af propelbladene væk og gemte det under nogle blade. Om aftenen da det var blevet mørkt, tog han sammen med kammeraterne på en lånt budcykel ud for at hente propelbladet. På vejen hjem ad den smalle vej  mødte de en tysk lastbil. De kørte hurtigt i grøften og gemte sig og tyskerne kørte forbi. Ad smalle mørke veje kom de hjem med propelbladet. Her hjalp Oles storebror med at få propelbladet op på loftet. Næste dag glemte faderen helt at skælde ud, da han så propelbladet. Nogle år efter krigen kom en mand og spurgte om han kunne få propelbledet overdraget til dekoration på de dræbte flyveres grav, hvilket blev accepteret.

Ole og Propelblad

Ole Tillian fandt senere propelvingen på Egnsmuseet i Vandel. Han står her med den. Han mener stadigvæk, at den bør flyttes til Høgholt kirkegård og placeres på flyvergravene.


Sidst i maj 1945 medens der stadig var tyskere på Vandel Flyveplads havde Alfred Nielsen fundet en grav med et råt trækort uden inskription. De tyske soldater fik besked på at lave et ordentlig trækort med inskription.

 

Det sorte kors med inskription som tyskerne satte efter kraftig opfordring. – Det hvide kors som blev rejst af den lokale befolkning.

Begravelsen Randbøl kirkegård

Pastor Immanuel Thisted ved Randbøl kirke tog initiativ til at samle penge ind til en mindesten. Den 6. september 1946 blev flyverne efter at være identificeret begravet på Randbøl kirkegård.

IMG_9637

 

This slideshow requires JavaScript.

Søndag 31. august 1947 3 år efter de var skudt ned blev mindesten rejst.

Missing man

Fra en mindegudstjeneste, hvor Flyvevåbnets formation Baby Blue fra flyveskolen gennemfører formationen “Missing man”.

randbøl 3

En Avro Lancaster III laver en “Low Fly Past” for at ære de faldne kollegaer.


Bomber Command

img_32001

Bomber Command memorial ved Green Park i London. Maria har skrevet en blog post om dem – kan læses her.

 

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s