Skagen – Halvmarathon 2019

English Summary: During a visit to Skagen in the spring of 2019 Maria noticed a poster about the Skagen Marathon. She immediately became interested and signed up for a half marathon. Skagen is located at the top of Jutland and is known for the characteristic “Skagen Houses” as well as the “Skagen painters” who painted daily life and nature and made Skagen internationally known. Here is a report on the race.

Skagen Marathon skriver på deres hjemmeside: Det er Danmarks smukkeste marathon. Der vil være mulighed for at løbe marathon, halvmarathon, 10 kilometer og 5 km, og for børnene vil der være et børnemarathon, som er samme tid og rute som 5 km. Desuden er der mulighed for at tage en “Walk and Talk” for folk der elsker lange gåture, hvor samtalen og naturen er i fokus. Den starter sammen med marathon-distancen.  Ruterne lægges i naturskønne omgivelser i og omkring Skagen. Så kom ud og oplev den smukkeste del af Nordjylland.

Denne beskrivelse syntes Maria var spændende. Hun valgte derfor en Halvmarathon og her en rapport om løbet og nogle af Skagens smukke steder.

Ruten Skagen Halvmarathon

Ruten Skagen Halvmarathon 2019. Indsat steder som Skagen er kendt for og som Maria passerede på ruten.

Maria indtager her en “Rughapser“, som en “Førstehjælp” / energy før starten på Halvmaratonen. – Efter indtagelse af vand og “Rughapser” er Maria klar til start.

Maria passerer forbi Skagen bageren, der havde en god dag med salg af diverse lækre brød. Ruten går gennem Skagen med de karakteristiske huse.

Ruten går videre gennem lyngbakkerne og passerer forbi Skagens tilsandede kirke og mange Skagens huse – der som her er motiv for Holger Drachmann 1882.

Holger Drachmann (1846-1908) var en dansk digter og kunstmaler. Han kom hyppigt til Skagen og et af hans yndlingsmotiver var havet i oprør. Han blev begravet i klitterne ved Skagen med udsigt over havet.

Løberne passerer Skagen Grå fyr, men de har ikke tid tid til at standse og smage den fortræffelige Cheese cake der serveres i cafeen. De vitaminrige Havtorn der er anvendt som dekoration vokser omkring fyrtårnet der er et vigtig observation center for trækfugle.

Når løberne nærmer sig Skagen samt målet, passerer de Vippefyret. Det oprindelige vippefyr, der er det første af sin art i Danmark, blev bygget i 1627.

I slutningen af 1800-tallet kom mange skandinaviske malere til Skagen for at male i det stærke lys. De dannede en kunstnergruppe, og malede dagliglivet og naturen. Det gjorde Skagen internationalt kendt. – Her er vist 3 malerier fra Skagen Kunstmuseum  malet af kunstneren P. S. Krøyer. De er malet tæt på den rute løberne passerer.  – De to piger på Sønderstrand er malet i 1893. – “Sankt Hans Blus på Skagen strand” er malet 1906. – “Fiskere der trækker vod på Skagen Nordstrand” er fra 1883.

Maria i fin stil lige frem mod målstregen. – På vejen passerer hun kunstneren Anne Marie Carl Nielsens statue af “Redningsmanden og Fiskeren” fra 1909, opstillet på Skagen Havn i forbindelse med havnens 25 års jubilæum i 1932.

Maria i mål og hun modtager en velfortjent medalje og et par meget lækre flødeboller. Ja, også “hepperen” har fået lov at smage én.

Medaljefejring med Fish and Chips

Traditionen tro fejres medaljen altid med lidt godt. Her er det en lækker Fish og Chips på Skagen Fiskerestaurent.

Næste dag spadserede vi til Grenen – lidt køligt og frisk blæst. – Den “Lille pige stående på Skagen Sønderstrand” med kjole og hat af P.S. Krøyer. Det er et udsnit af et større billede “En Sommerdag ved Skagens Sønderstrand“. Maleriet hænger på “Den Hirschsprungske Samling“.

Sommerdag ved Skagens Sønderstrand - PS Krøyer 1884

 

 

6 comments

  1. Wonderful post, Henry! You must be so proud of Maria’s accomplishments in tackling those marathons. haha, you’ll never see me in one. I never was much of a runner. My favorite painting you’ve shown is the Fishermen, 1883.
    Have a great week, my friend.

    Liked by 2 people

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s