Madsen slægten fra Vaarst #1

Min Bedstemor Karen Marie Madsen (1879-1955) var født og opvokset i Vaarst, Gunderup sogn, Ålborg amt. Min Bedstefar Niels Sørensen Jørgensen (1869-1948) var i 1897-1898 på Fjellerad højskole og er her kommer til at kende Bedstemor. De bliver viet i Gunderup kirke 1901 og flytter til Nyrup (se historien om “Bedstemor fra Vaarst” her).

Ålborg amt, var fra ældre tid opdelt i herrederne: Fleskum, Gislum, Hellum, Hindsted, Hornum, Kær, Slet og Års. – Vaarst ligger i Gunderup sogn der hører til  Fleskum herred. Bedstemor forblev således i Ålborg amt, men flyttede til Gislum sogn der hører til Gislum herred.

Bedstemors fødehjem med Matrikel Nummeret 10 i Vaarst har nu fået tildelt adressen Vårstvej 142. Gården har været i slægtens eje fra omkring folketællingen 1801, hvor Tip-Tip-oldefar Adam Levin Sørensen (1771-1851) er registreret som “Bonde og gårdbestyrer Adam Sørensen 30 år; Mette Laursdatter 18 år hans kone; Tjenestefolk og Mandens søskende Niels Sørensen 22 år, Ellen Marie 26 år“.

Adam Levin Sørensen
Forsiden af Leif Christensens beskrivelsen af Adam Levin Sørensen

Leif Christensen en anden slægtning i lige linie til Adam Levin Sørensen har lavet en omfattende og meget interessant beskrivelse om Adam Levin Sørensen.

Gården har sikkert fået navnet “Brogård” efter broen over Romdrup Å i hjørnet af marken over mod Gudum.

Vaarst kort

Vejen der fører over broen har nu officielt fået navnet Gudum Brovej.

Første gang Gudum Bro er nævnt i familiekrøniken er 1818 i Gudum kirkebog, hvor Adam Sørensen i Gudum kirke bliver viet til Kirsten Jensdatter. Der står i kirkebogen at Adam Sørensen kom fra Gudum Bro, hvilken præsten har beskrevet korrekt da Adam Sørensen netop er kommet kørende den nærmeste vej over Gudum Bro.

IMG_1214-1

Forår 2018 var jeg sammen med min søster Eva på en nostaltisk tur for at se hvor Madsen slægten havde boet. Jeg står her ved den omtalte Gudum Bro og man kan i baggrunden se Gudum kirke, som knejser på en stejl bakketop.

Vaarstvej 142

“Brogården” eller Vårstvej 142 er malet i 1898 af den kendte Vestbjeg-Sulsted maler Jens Petersen.

Adam Levin Sørensen havde 10 drenge og 4 piger. Det blev nummer 4 dreng i rækken Mads Adamsen (min tip-Oldefar) der overtog gården og Adam Levin Sørensen fik aftægt på gåden. Han døde i 1851 og blev begravet på Gunderup kirkegård.

Mads Adamsen 1

Mads Adamsen 2

En lang liste over vigtige begivenheder i Mads Adamsens liv fra fødsel (1810) og til død i 1892 som 82-årig. Mange af begivenheder har fundet sted med Gunderup kirke som centrum. Derfor er der også vist både et ældre og et nyere billede af Gunderup kirke.

På en matrikelkort fra 1816 viser udstrækningen af Matrikel nummer 10. Jeg er ikke helt klar over, hvor mange tønder land der hørte til gården. Der var altid tjenestefolk og mange af sønnerne hjemme, så den har været en af de større gårde.

Mads Adamsen og Karen Marie Pedersdatter fra Oppelstrup blev viet i Gunderup kirke 1838. Ved folketællingen i 1840 er Mads bestyrer på gården. Folketællingen der fandt sted i 1845 beskriver Mads som gårdmand og Karen Marie som husmoder og der er blevet født 2 børn Mette Marie i 1841 og Adam Madsen i 1843.

Karen Marie og Mads fik ialt 9 børn heraf døde 3 som mindreårige. Drengene Adam, Søren, Jens og Mikkel udvandrer og slår sig ned i USA. Den yngste pige Mette Marie gifter sig med husmand Niels Peter Andreasen fra Sønderholm. De bosætter sig i Vesterhalne Enge i Vadum sogn. De får 10 børn, Axel Martin dør som 2-årig. Seks af børnene emigrerer til USA: Carl Marius, Andrea Madsine, Mads Adam, Karen Marie Axeline, Olga Marie Sofie Elisabeth og Axel Martin (se Mette Maries historie her).

Karen Marie døde i 1887 og Mads i 1892 og de blev begravet på Gunderup kirkegård. Min Oldefar Peder Madsen overtog Brogården efter sit giftemål i 1878 i Gunderup kirke med den 18-årige Maren Margrethe Jepsen fra Vaarst. Han var den eneste af brødrene der ikke var udvandret (se historien om brødrene her). Historien om mine Oldeforældre Peder og Maren følger i en senere blog-historie.

Ved min søgning har jeg fundet at 4 af Bedstemors farbrødre og hele 6 fætre og kusiner udvandrede. Alligevel har jeg aldrig hørt det omtalt i familien. Min næste historie om Madsen slægten fra Vaarst vil derfor omhandle, hvad jeg hidtil har fundet om den del af slægten der udvandrede.

5 comments

  1. […] “Madsen slægten fra Vaarst #1” berettede om min Bedstemors slægt Madsen på “Brogården” i Vaarst fra tip-tip-oldefar Adam Levin Sørensen efter sit giftemål med Mette Laursdatter i året 1800 i Ellishøj kirke flyttede til “Brogården” matrikel # 10 i Vaarst. De næste 2 generationer Mads Adamsen og Peder Madsen driver “Brogården” videre. Efter Peder Madsens død i 1907 bliver “Brogården” delt op i flere ejendomme og Madsen slægten fortsætter på en del af jorden. Hvad jeg ikke vidste – havde aldrig fået fortalt – at Bedstemors fire farbrødre var immigreret til USA (1866 – 1895 læs historien #2 her).  Fra 1896 til 1911 udvandrer seks af Bedstemors fætre og kusiner (læs historien #3 her).  Jeg fandt senere, at min Oldefar Peder Madsens kusine Ane Pedersdatter giftede sig med Anders Jensen, der var konverteret mormon. De rejste i 1878  til USA og derfra videre til Utah. Historien her er hvad jeg har fundet om Anders Jensen og Ane Pedersdatter. […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s