Julefrokost a la Falster 1910

Emry Kølster – Marias morfar – skolelærer i Holbæk og desuden kordegn og kirkebogsfører ved Tveje Merløse kirke.  I sine erindringer “Minder gennem småt halvfjerdsindtyve år”  har han beskrevet, hvordan man på Falster omkring 1910 blev beværtet ved juletid.

Emry har giver dette afsnit overskriften: Falstersk maddyrkelse

Een af “halvhelligdagene” var vi to brødre med vore koner og min mor inviterede til Sønderhavegård.

Emry og Anna – Agnethe og Harald – Ane, Emry og Haralds mor.

Emry og Harald var begge skolelærere og havde fri i Julen, som de tilbragte hos familien i Nykøbing. På Nykøbing station løste de billet til Kettinge. – Postkort fra Kettinge der viser nogle af de vigtigste bygninger. 

Vort tog ankom til Kettinge station ved halvsekstiden og gik igen ved 10-tiden. Når jeg overhovedet tager denne tur med i dette arbejde, er det kun for at give et bevis på den Lollandske eller rettere sagt Falsterske maddyrkelse, for mors kusine – værtinden – var ligesom Mor fra Nordfalster.

Matrikelkort af Kettinge – indsat et luftfoto af Sønderhavegård (1949), der havde matrikel nr. 11a. – Emrys mor Ane var kusine til værtinden Kirstine Elise Bothilde Hansen – her er illustreret hvordan.   

Altså: Vi blev modtaget med kaffe + alle slags kager fra julebagningen. Hvis vi ikke kendte husets skik, kunne vi i og for sig have fået tilstrækkelig næring for denne aften ved hjælp af bagværket, men vi holdt godt igen, når vi blev nødet.

For at illustrere kaffebordet med kager har jeg måtte ty til nettet og hentet et par illustrationer.

Der blev lige tid til en cigar, før vi i en anden stue blev budt på lidt aftensmad i “al tarvelighed”. Vi lagde for med smørrebrød. På asietterne var alle mulige slags pålæg, bl.a. røget lammelår, gåseleverpostej, dejlige fede rullepølser og jeg ved ikke hvad. Også her holdt vi lidt igen, selv om snapsene og det gamle øl skærpede appetitten eller rettere sagt sløvede mæthedsfølelsen.

Illustration af de mange lækkerier Emry nævner: – pålæg til smørrebrødet – hjemmelavet gåseleverpostej – lækker rullepølse – røget lammelår.

Næste ret var sennepssul med grønlangkål. Man kunne også tage røget medisterpølse til gemysen. Det var de indledende øvelser. Så kom flæskestegen med alt, hvad dertil hører på et dansk julebord. Da fadet kom ind i anden omgang, var det med den dejligste andesteg. Det lader man jo heller ikke gå forbi, bl.a. for ikke at fornærme værtinden.

Grønlangkål og medisterpølse. – Flæskesteg med sprød svær.

Vi håbede så, det var slut, men endnu var desserten tilbage. Den bestod af æblekage med et tykt lag flødeskum. Heldigvis kunne vi selv bestemme, hvor stort et kvantum vi ville tage. Det blev for alles vedkommende beskedent.

Desserten med tyk lag flødeskum. – Som sædvane i “gamle dage” blev der selvfølgelig budt cigarer rundt – det var nok mest herrerne, der nød en sådan luksus. Både Harald og Emry elskede en god cigar.

Nu hævede værten (Peder Petersen se nederst notat fra Politisager i Nysted) sit vinglas og bød os velbekomme. Det var med nød og næppe, vi kunne rejse os. Cigarer blev budt om, og vi og husets sønner (Torkild Kristian og Carl Andreas) begav os ind i mellemstuen og begyndte på den traditionelle l’hombre. Så snart, vi havde begyndt, kom en pige ind med alt, hvad der hørte til en romtoddy tilsat også rødvin efter behag. Da den var nydt, serveredes der en bajer pr. mand, og vi ønskede nu fred for alt, der kom ind under begrebet mad og drikke. Så let skulle det dog ikke gå. Inden længe blev vi inviteret ind i en anden stue til chokolade med flødeskum samt nogle digre kagefade. Bagefter kaffe med cognac.

Chokolade med flødeskum. – Digre kagefade. – Kaffe og cognac.

Der blev endnu en halv time til l’hombren og endnu en bajer. Så var tiden gået, til vi skulle køres til stationen, men det ville for husets hæders skyld ikke se godt ud, om vi blev sendt fastende ud af døren, hvorfor vi til afsked blev budt på en speciel lollandsk servering: Klejner med syltetøj samt et glas vin.

klejner med syltetøj

Klejner med syltetøj.

185-EVP.271.II.14.SNNB.Kettinge st med saertoget.Set mod NV. 18.10.1964

Og så tog vi afsked med tak for den dejlige aften og nåede toget i sidste øjeblik (Jernbane interesserede henvises til EVP Danmarks hjemmeside).

Først da vi sad i kupeen lige over for hinanden udbrød Harald:

Er vi enige om, at vi springer alle måltider over i morgen?

Forslaget fandt fuld tilslutning fra os øvrige fire. Iøvrigt havde vi moret os dejligt, men havde gerne set, at værtinden ved vort ankomst på Sønderhavegård havde meddelt os programmet for de fire timers madorgie. Til dato har jeg ikke set rekorden slået.


Et lille notat om værten den tidligere postholder i Nysted Peder Pedersen fundet på “Politisager – Nysted“:

Årets gang i Nysted anno 1882 set med øvrighedens øjne

Juli:    Postholder Peder Pedersen klager over, at værtshusholder Christoffersen på Gæstgivergården har kørt lærer Brandt fra Nysted til Nykøbing Falster, en tur på 2 1/4 mil. For denne ulovlige kørsel forlanger Peder Pedersen en betaling på 5,40 kr., samt Christoffersen idømt en bøde på 8 kr.

Ulovlig kørsel
Der var i Nysted en ekstrapostvognmand, der havde monopol på kørsler udover 2 mil, samt til den næste station, hvis denne lå uden for 2 mils afstand af byen. I Nysted var det møllerkusk Peder Pedersen, der i 1880’erne havde denne kørsel, og gang på gang meldte han borgere i og lige udenfor Nysted, fordi de havde befordret folk til andre byer. For dette blev de idømt bøder á 8 kr. pr. gang, samt at betale for turen til Peder Pedersen. På trods af den nidkærhed, hvormed Peder Pedersen vogtede sit erhverv, blæste man tilsyneladende på ham og hans lovmæssige ret. Folk forsøgte blandt andet at undgå at blive stævnet ved at hævde, at passagererne ikke havde betalt for turen, eller var stået af inden for 2 mils afstand fra byen.

 

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s