Kaptajn Jespersen – Stavgymnastik

 

Stavgymnastik2

Folkeuniversitetet i Århus havde arrangeret og inviteret til en videnfestival om det gode liv “Hearts & Minds“. I postkassen fandt vi invitationen og i programmet for Herning faldt vi over en invitation til at deltage i Kaptajn Jespersens Stavgymnastik på Højskolen Skærgården.  Vi tilmeldte os straks, specielt fordi Marias Morfar og Mormor har været meget optaget af Kaptajn Jespersens og at lytte til “Radioens Morgengymnastik“. Marias Morfar Emry Kølster har i sine erindringer “MINDER GENNEM SMÅT HALVFJERDSINDSTYVE ÅR” beskrevet deres sølvbryllup i februar 1945, hvor en af sangene omhandlede Asta og Emrys interesse for Kaptajn Jespersen og J. P. Müller.

Uddrag af Emrys Erindringer:

Sølvbryllup 14. februar 1945 fejrede Mor og jeg vort sølvbryllup. Vanskelighederne med at fremtrylle mad og drikke lod sig forholdsvis godt overvinde. Derimod måtte vi finde os i, at adskillige ellers selvskrevne gæster meldte afbud, fordi de simpelthen ikke turde vove sig ud på en jernbanetur, og for fynboernes vedkommende – Harald og Agnethe – virkede især turen over Storebælt afskrækkende. Søster Ingeborg turde heller ikke vove livet ved en rejse fra Nykøbing Falster. Ermegaard og L.P. vovede sig dog helt fra Esbjerg og hertil. Toggangen var så usikker, at det tog dem to dage, hver gang, og de måtte overnatte hos min kusine Else i Nyborg.

Hovedmåltidet blev et frokostbord i dagligstuen, hvor vi lige bestemt kunne få plads allesammen. Det blev et langvarigt, men fornøjeligt måltid. Der blev holdt taler af de fleste mandlige gæster. William (19 år yngste af børnene) glædede os med en sang der først blev færdig samme formiddag på skrivemaskinen her. Her er et udpluk:

Williams sang

Det næste vers handlede om min dengang hyppige optræden på badeanstalten, hvor jeg efter badet dyrkede J.P. Müller. Desværre vil alle disse muntre vers tage for megen plads. Jeg nøjes med at gengive signeringen, der lyder således:

Den “slappe”, alias William, der ignorerer kaptajn Jespersen og J.P. Müller.

William havde for yderlig at bidrage til festlighederne lavet et telegram “fra” J.P. Müller og Kaptajn Jespersen.

Williams telegram “fra” J.P. Müller og Kaptajn Jespersen med ønske om fortsat stav- og frotté øvelser.

Kaptajn Jespersen havde mange citater. – Han viser her en af de lidt svære stav-øvelser (kilde Helse-Nyt). – Statuen af J.P. Müller står foran København Roklub, hvor Müller spillede en aktiv rolle (kilde Gibbenillen).

Her et klip fra Matador, hvor der lyttes til radionens morgengymnastik med Kaptajn Jespersen. Varnæs og Mads Skern er stået op og laver gymnastik medens doktor Hansen ligger i sengen og lytter.

De Holbækske hygiejne-principper som omtalt af Astas barnebarn Niels Henrik til Asta 80 års fødselsdag i 1970 var sikkert inspireret af J.P. Müller og Kaptajn Jespersen.

Her et uddrag: For næsten præcis 26 år siden havde Jeg den glæde at træffe dig for første gang, og da din benovelse over at se en så vidunderlig skabning havde lagt sig, lærte jeg dig bl.a. at kende som en mormor, man ikke sådan lige kunne rende om hjørner med, en meget elskværdig kvinde i sin bedste alder, der i mange henseender havde ganske bestemte meninger. Jeg var ikke mange dage gammel før jeg for første gang stiftede bekendtskab med de senere så velkendte Holbækske hygiejneprincipper. Jeg kunne således efter en sådan behandling fortælle den undrende omverden at sæbe i øjnene skam sved. Men sæbe skulle der til, og dermed basta. Du boede jo i Holbæk gennem det meste af min barndom, så det var jo ikke hverdag, jeg blev ordentligt vasket.

Barnebarnet Maria kan huske, at når hun og hendes tvillingbroder besøgte Holbæk blev der om morgenen serveret kogt vand – ganske vist med et stykke sukker. Hun husker stadigvæk smagen af kogt vand, som hun ikke var vant til der hjemme.

IMG_9919

Næste generation – Asta og Emrys oldebarn lytter her til radionen (1988) og laver morgengymnastik sammen med morfar.

Min Far i Nyrup var landmand, han lyttede også til Kaptajn Jespersens morgengymnastik (jeg tror han mest lyttede). Han syntes det var så morsomt, at Jespersen talte om “turnipsmaver”. Som landmand viste han udmærket hvad der blev talt om.

Turnips swede

Turnips som illustration til “turnipsmave”.


Efter denne lange indledning tilbage til vores aften med stavgymnastik. Der var stålende solskin efter en del regn efter de foregående dage.

IMG_9913 Kaptajn Jespersens barnebarn Margrethe Neergaard gav i Morfaderens ånd en meget grundig indføring i stavgymnastikken. På billedet her er lektionen forbi og Maria får en snak med Margrethe om længden af stokken.

Stokken virker korrigerende, og fordeler kræfterne fra de stærke til de svage led og muskler. Staven gør det muligt at individualisere, graduere og variere bevægelserne. Staven forlænger den vægtstangsarm, hvorpå musklerne virker, gør bevægelsens udslag større  og mere markant. Den centraliserer kræfterne og fordeler virkningen ligeligt. Hver øvelse har en anatomisk hensigt. Staven øger koncentrationen og fornemmelsen for kroppen. Staven appellerer uafbrudt til tanken, viljen og musklerne. Staven finder de stive stramme og forkortede muskler og ledbånd, såvel som de svage og lange. Dagligt brug, af staven kan afhjælpe en stor del af skulder- og nakkesmerter.  (Citat i Margrethe Neergaards bog “Gør der nu! Kaptajn Jespersen & Stavgymnastikken”. 2017, Rosinante & Co, 123 pp.)

IMG_9916

Omslaget til Margrethe Neergaards bog.

  Efter stavgymnastik lektionen var der lækker spisning på Højskolen Skærgården. Efter middagen holdt Margrethe Neergaard et meget interessant og inspirerende foredrag.

IMG_9915

En powerpoint slide fra foredraget der viser Stavgymnastik fra et Sundhedsstævne på Hindsgavl Slot

Kaptajn Jespersen besøgte J.P. Müller på hans institut i London og blev inspireret af hans idealer. Müllers bog “My System” udkom i 1904. Den blev trykt i mange tusinde eksemplarer og gjorde Müller verdensberømt. Kaptajn Jespersen blev meget begejstret for Müller og hans system. Efter at Jespersen vendte tilbage til Danmark arbejdede han på at introducere Müllers Gymnastik og han udgav bogen “Müllers øvelser”. (yderlig information på Kaptajn Jespersens web hjemmeside Kaptajn Jespersens hjemmeside) .

På Rønnovs Web side “Gymnastikkens Kaptajn I. P. Jespersen 1883-1963” findes mange oplysninger og billeder fra kaptajn Jespersens liv.

IMG_2820

I 1952 tog Kaptajn Jespersen sin afsked ved Radioens Morgengymnastik. Det skabte mange klager fra lytterne, der elskede Kaptajn Jespersens særlige jargon. Bo Bojesen sammenfattede det i denne satiretegning.

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Jeg er endelig kommet tilbage i træning. Jeg har været på et træningscenter 2-3 gange om ugen i de sidste 10 måneder, plus noget arbejde derhjemme. På trods af at jeg ikke har fået noget bedre, vil jeg fortsætte med at gøre det.
    Jeg husker de dage, hvor fejringen af dit sølvfødselsdag blev trykt i avisen. Familietider.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s