Hans Pedersen – Seattles Bygmester #3

English speaking use the tranlate button.

Hans Pedersen – fynboen fra Stenstrup ved Svendbog – udvandrede til Amerika i 1884. Han påtog sig mange forskellige slags job som landarbejder, skovarbejder, murerhåndlanger, murer og tømrer samt guldgraver. Ved Stillehavskysten slog han sig op som Bygmester og var med til at  grundlægge Seattle. I min første blogartikel beskrev jeg Hans Pedersens opvækst hos Bedsteforældrene til han udvandrede 1884.  I afsnit #2 omtaltes hans danske familie – moderen der senere giftede sig og hans 3 halvsøskende. I denne tredje og sidste afsnit omtales Hans’s hustru Marie Sophie Madsen’s familie, som fik stor betydning idet Hans og Marie adopterede Marie’s brodersøn.  Paula – Hans’s datter – har udgivet en meget interessant og levende beskrevet bog om sin Far (se hendes introduktion til “Mysterious Builder of Seattle Landmarks”) – check også Facebook.

maribo.qxd

Kort af Lolland, Maribo amt. Kommunerne: Aunede, Halstad, Vesterborg og Horslunde er markeret med rødt da de er steder hvor Marie Sophie Madsen og hendes familie har boet.

Marie Sophie Madsen 2

Marie Sophie Madsen er født 10. september 1871 i Halsted sogn, datter af avlsbestyrer Jørgen Madsen og hustru Trine Jensen i Hellinge 33 år. Hun er noteret som nummer 13 i kirkebogen og bliver døbt i Aunede kirke. Senere flytter familien og Marie bliver konfirmeret i Vesterborg kirke.

Marie Sophie madsen 1871

Hun flytter til København og får plads som stuepige på forskellige adresser. I 1892 er hun tjenestepige hos Udenrigsminister Sehested i Store Kongensgade.

Fra København – Larsens Plads – tager hun i året 1900 med udvandrebåden SS Norge til New York og rejser videre til Seattle.

Citat fra Olaf Linck (1933):

Hans Pedersen beretter: Efter at jeg havde været i Alaska og grave guld kom jeg til Seattle og begyndte for alvor af bygge huse, sommetider gik jeg i kompagni med min gode ven Georg Nielsen.

Og så traf jeg jo min hustru.

Hun var kommer herover sammen med sin broder og havde taget plads som ung pige i min gode ven mølleriejer Lehmann hus.

Mølleriejer Lehmann

Brylluppet blev afholdt hos Lemanns. De blev 21. marts 1902 viet af Reverend N.P. Pedersen. Hr. og fru Lehmann har skrevet under som vidner.

Hans pedersen Marrige

Marie’s forældre Jørgen Madsen (1842-1926) og Petrine Larsine Jensen (1836-1915) får ialt 8 børn: Ludvig Olaf (1865-1926), Carlo Martin (1867-), Hanne Kirstine (1869-1910), Maren Sophie (1871-1932), Peder Vilhelm (1814-), Georg Jesper (1875-1879), Frederik (1878-1881) og Ida Andrea (1979-1881).  De 3 yngste dør som små. Carlo Martin og Peder Vilhelm flytter til københavn som håndværkere henholdsvis snedker og smed. Den ældste Ludvig Olaf udvandrer ligesom Marie Sophie.

Ludvig Olaf Madsen_edited-1

Ludvig Olaf Madsen emigrerer i 1885 20 år gammel. Hans livshistorie fra Ancestry.com kan ses ved at klikke dette link, hvis man er medlem af Ancestry.com.

Han indgår i 1892 ægteskab med Lena Andersen og de får sammen 4 børn: Clarence Albert (1893), Georg Jasper (1895) begge bliver født i Californien. De flytter til Bay View, Skagit, Washington og her bliver Clara Manilla (1898) og Hans Peter (1908) født. Moderen Lena dør (1908) og Clara Manilla og Hans kommer i pleje hos Hans og Marie. Hans bliver senere adopteret af Hans og Marie og kommer til at hedde Hans Pedersen junior.

Lena bliver begravet på Bothell Pioneer Cemetery, King County, Washington og da Ludvig Olaf dør i 1926 bliver han sted til hvile ved siden af Lena.

Forfatteren Olaf Linck skriver i bogen “Danskere under Stjernebanneret” om “Bygmesteren i Seattle” (1922) – citat:

Den øverste af “Staben”, som Hans Pedersen kalder sin kvindelige garde, er syg. Hans hustru Marie ligger oppe i sin hvide seng, med et høstfarvet kirsebærtræ udenfor vinduerne, og modtager i dagens løb mange kærlige besøg. Hun beklager, at hun ikke kan være nede ved bordet, men håber, at de unge har gjort deres Bedste.

Husets Datter og “Laura fra Vesterbro”, en ung Pige på Besøg, samt en ung veninde fra Bremen har alle gjort sig megen flid. Men det synes næsten. som om deres husmoderlige omhu mest er viet husets 14-årige Søn, en rask murerlærling, der allerede tjener penge på faderens nybygninger. Endskønt han strutter af sundhed og kraft, har “Staben” øjensynlig sat sig i hovedet, at han er underernæret, at dømme efter de lækkerbidskener, de tårner op på hans tallerken! Hans Pedersen er jo ganske klar over, at pigebørnene forkæler hans søn, men den unge stamherre selv synes at tage kvindegunsten som en selvfølge.

Hans Pederson junior er den adopterede søn og hans 10 år ældre søster Clara Manilla (Millie) er omtalt som husets datter. “Laura fra Vesterbro” og den unge veninde fra Bremen er Maries to 16-årige niecer Laura Marie Petrine Madsen og Margarethe Katharine Madsen (født i Bremen, Tyskland), som netop er ankommet fra København og da de endnu ikke har lært engelsk bliver der talt både dansk og tysk.

Da Olaf Linck igen besøger Seattle i 1929, for at samle materiale til bogen “Kong Hans ved Stillehavets” der udkom 1930, er sønnen Hans junior død 8. juli 1927 til Marie og Hans store sorg.

KongHans13-1

Hans Pedersen junior, foto Olaf Linck i “Kong Hans ved Stillehavet”, 1930.

Efter et restaurations besøg i Seattle sammen med Marie og Hans Pederson bliver Olaf Linck inviteret til deres hjem på toppen af Highland Drive.

Citat fra Olaf Linck (1930):

Hans Pederson fører mig rundt i stuerne, som er møblerede med god smag og prydede med kunstgenstande fra mange lande. Danmark er dog i højsædet, det ser jeg ikke alene af det “kongelige” porcelæn, som gennem skabsruderne sender mig en hjemlig hilsen, men navnlig ser jeg det på væggene, hvor der hænger malerier af P.C.  Skovgaard og Joakim Skovgaard og et stort, vinterklædt landskab, signeret P. Mønsted.

PM Mønsted Lillehammer

Det kunne være dette maleri, som Hans Pederson havde hængende på væggen.  Doris Paulas mor beholdt billedet og det fulgte med når familien flyttede fra sted til sted, skriver Paula i bogen “Mysterious Builder of Seattle landmarks” (2017), som hun har skrevet om sin Far Hans Pederson.

Om dette sidste billede fortæller Hans Pederson, at da Prins Valdemar for nogle år siden under sit besøg i Seattle aflagde den danske bygmester en visit, udtalte Prinsen, at billedet var endnu bedre end det snebillede, Kongen (Chr. X) har hængende af samme kunstner. “Kong Hans” siger dette uden spor af snobberi, den slags anfægtelser lider han vist ikke af!

 

Clara Manilla (Millie) bliver gift med Charles William Dines (1900-1946) og de får 3 drenge Charles William jr. (1925-2007), Robert Hans (1928) og Ralph Leroy (1936).

Census 1940 Seattle-1

Ved folketælling (Census) i Seattle 1940 bor familien i Lakeview Building.

Bien - Page 5

Den dansksprogede avis “Bien” referer om lidt af hver blandt andet, at Hans Pedersen er “skvattet” ned fra et kirsebærtræ og har slået sig slemt.

Bien fredag 5 juni 1931 Odgaard

I 1931 arrangeres en Danmarksrejse fra Seattle, hvor Hans og Marie deltager. Hans er åbenbart kommet sig efter faldet fra kirsebærtræet.  Fra den dansksprogede avis “Bien” deltager den rejsende korrespodent Albert Odgaard. Han bringer løbende referater. – 5.juni 1931 –  12.juni 1931 3 juli 193110. juli 1931.

Bien - Page 5

“Bien” 14. august 1931 side 5 har en notits om at Marie, som den første en vendt hjem fra turen til Danmark.

Marie Sophie (1871-1932) – Hans Pedersen’s hustrus nekrolog fra “Den danske Pioner” 17. marts 1932 side 2 og 28. april 1932 side 6.

Marrige Hans Pedersen and Doris

Hans gifter sig med sin unge sygeplejerske Doris 15. juni 1932.

Hans Pedersen

Desværre dør Hans 6. september 1933 kun et par måneder efter, at hans datter Paula er født. Nekrolog i Bien 14. september 1933 på forsiden og Dannevirke 20. september 1933 side 5, Den Danske Pioner 14. september 1933 side 2 der nævner, at han efterlader sin anden hustru Doris og en måned gammel datter.


Dannevirke 16 maj 1928

Avisen “Dannevirke” bragte 16. maj 1928 side 5 bragte en beskrivelse af Bygmester Hans Pedersen mange projekter. – Avisen “Den Danske Pioner” 9. februar 1928 har på side 7 en tilsvarende artikel “Nordvestens geniale Bygmester” Billeder af Livet – Hurups Erindringer III.

Bygmester hans Pedersen og hans værk

Hans Pedersen står her stolt mellem 2 af sine bygningsværker og Mount Rainier ses i baggrunden. Billedkollagen er fra Olaf Lincks bog “Kong Hans ved Stillehavet”, Nyt Nordisk Oplag 1930.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s