Madsen slægten fra Vaarst #2 Udvandrene

English SummaryIn my last blog story “Madsen family from Vaarst # 1” I found that four of grandmother’s uncles and six cousins emigrated. Nevertheless, I had never heard that any in my family did immigrate. I always as a boy thought it might be exciting if some of the family had emigrated.

That is why it was really exiting when I later found and meet my third cousin Leah Jørgensen (wine producer in Portland, Oregon) whose great-grandfather Peder Jørgensen was my great-grandfather Lars Peter Jørgensen’s youngest brother. Read the story “Immigration to America – Peder Jørgensen and his family”. I am very interested and spend a lot of time researching on what became of this part of the family who left Denmark and settled in US. This story deals with emigrants of my grandmother’s family Madsen and what I have found in various archives and newspapers so far.


I min sidste blog-historie “Madsen slægten fra Vaarst #1” konstaterede jeg, at fire af Bedstemors farbrødre og hele seks fætre og kusiner udvandrede. Alligevel havde jeg aldrig hørt det omtalt i familien. Jeg syntes altid som dreng det kunne være spændende om nogle i familien var udvandret.

Det var derfor helt fantastisk, da jeg senere fandt og senere mødte min 3. kusine Leah Jørgensen (vinproproducent i Portland, Oregon), hvis oldefar Peder Jørgensen var min oldefar Lars Peter Jørgensens yngste broder.  Læs historien “Immigration to America – Peder Jørgensen and his family“.  Jeg er derfor meget interesseret og brugt meget tid på at finde ud af, hvordan det gik den del af familien, der forlod Danmark og slog sig ned i det fremmede. Denne historie omhandler udvandrere fra min bedstemors slægt Madsen og hvad jeg hidtil har fundet i forskellige arkiver og aviser.

Peder Madsen skema

Mine tip-oldeforældre Mads Adamsen og Karen Marie Pedersdatter andet slægtled på Brogården fik 9 børn, hvoraf tre døde som små. Min oldeforældre Peder Madsen og Maren Margrethe Jepsen overtog og videreførte Brogården. Min oldefars brødre Adam, Søren, Jens og Mikkel så nok ikke nogen fremtid i Danmark og gjorde som mange andre idet de rejste til USA for at prøve lykken. I perioden fra 1820 – 1920 udvandrede en halv million danskere (se linket til immigration af Peder Jørgensen og hans familie). Den yngste i rækken, pigen Mette Marie blev hjemme og giftede sig med Niels Peter Andreasen. De erhvervede et husmandssted i Vadum og fik 10 børn (min bedstemors fætre og kusiner).  Axel Martin dør som 2-årig,  Christian Edward Peter og de 2 yngste Christen Marinus og Andreas Bak vælger at blive hjemme. De øvrige seks børn immigrerer fra 1896 – 1911 til USA.

Adam Madsen født i Vaarst 9. august 1843 og konfirmeret i Gunderup kirke 11. april 1858. Ved folketællingen i 1860 er Adam hjemme på Brogården som tjenestekarl. Der er ikke i Gunderup kirkebogs Afgangsliste – Afgået fra sognet fra 1860-1875 –  fundet at nogen af Madsen drenge er noteret. Afgangslisterne er ført i kirkebøgerne op til 1873, men det er meget forskelligt, hvordan de enkelte præster har ført dem. Måske har præsten i Gunderup sogn ikke tænkt, at det ikke var nødvendigt at notere en rejse til udlandet (USA). Der er derimod flittigt noteret, hvem der flyttede til nabosognet.  Det første jeg har fundet om Adams emigrering er folketællingen (census) 1900 i USA.

Adam Madsen - 1900 Census

Af folketællingen fremgår det at Adam immigrerede i 1866 er nu 56 år og har boet 34 år i USA. Han har en farm i Coloma, Waushara i Wisconsin og han kan både læse og skrive samt tale engelsk, meget flot eftersom han ikke har lært noget engelsk i Vaarst skole.  Han er gift med Anna M. som er udvandret fra Danmark i 1871 og ifølge census 1900 gift samme år med Adam. Det er ikke lykkedes at finde, hvor hun kommer fra i Danmark. Det kunne meget godt tænkes, at Adam har kendt hende inden han immigrerede. Et gæt er en Ane Marie Petersen tjenestepige i 1860 hos Adams far Mads Adamsen. Adam var på det tidspunkt også hjemme. Adam og Anna har nu en datter Emma Mathilda på 14 år.

Det viser sig at Jens som er Adams 8 år yngre bror driver farmen sammen med Adam. Jens Madsen er født 3. april 1851 og konfirmeret i Gunderup kirke 29. april 1865. Han har tjent hjemme på Brogården indtil han drog afsted til USA i 1873 ifølge folketællingen (US Federal Census).

 

Kort over Wisconsin med angivelse af Adam og Jens farm ved den lille by Coloma (ca 500 beboere 2016). – Coloma set mod øst.   

I 1926 dør Jens og han bliver begravet på Pleasant Hill Cemetery, Coloma, Waushara County, Wisconsin.

Uncle Jens Madsen

Jens gravsten, hvor han er kaldt onkel. Emma, som har været enebarn og altid hjemme på farmen, har sikkert altid været meget glad for sin “uncle”.

I 1921 dør først Anna og senere i 1929 også Adam og de bliver ligeledes sted til hvile på Pleasant Hil Cemetery. Adam Madsen

Fra Adam og Annas gravsten han man se at efternavnet Madsen nu er Madson.

Efter at forældrene er døde bliver Emma gift med Daniel Webster La Rue og de driver farmen videre. Jeg har ikke fundet nogen efterkommere.

Farmen i Coloma

Et nyere Google map billede af farmen i Coloma.

 

Emma dør i marts 1966 og Daniel i august 1966. De ligger begravet på Pleasant Hil Cemetery i Coloma.

Søren Madsen født 1. maj 1849 i Brogården Vaarst – konfirmeret i Gunderup kirke 12. april 1863. Efter konfirmationen tager Søren plads i Romdrup sogn til 1. november, som er normal flyttedag på landet. Den 3. november 1866 flytter Søren tilbage til Gunderup sogn, formodentligt tilbage til Brogården.  Han er ikke registeret (jeg har ikke fundet ham) i de følgende folketællinger. Formodentlig er han immigreret til USA, men han er ikke entydigt identificeret i den amerikanske database ancestry.com  eller hos mormonernes database  familysearch.org.  Jeg leder videre – der dukker altid noget op 🙂

Mikkel Madsen født 13. maj 1853 i Brogården Vaarst – konfirmeret i Gunderup kirke 10. oktober 1867. I september 1870 rejser Mikkel til København og rejser derfra afsted til USA med New York som første bestemmelsessted. Af udskriften fra Det Danske Udvandrerarkiv fremgår ikke hvilket skib Mikkel har rejst med.

Mikkel Madsen DDD arkiv

Udskrift fra det Danske Udvandrearkiv.

Det er meget sparsomme oplysninger jeg hidtil har fundet om Mikkels gøren og laden i USA. Det eneste brugbare er folketællingen 1880, hvor det fremgår at en Mikl Madson 37 år single og farmer.

Mikkel Mdsen Kansas Rdwards Jackson

Folketællingen 1880 i Kansas, Edwards county, Jackson, hvor Mikkel (Mikl) er markeret med gult. Ligeson sine brødre i Wisconsin er efternavnet Madsen nu blevet “amerikaniseret” til Madson.

Mikkel Mdsen farm Jackson Kansas

Hvor havde Mikkel Madsen sin farm? Kansas state ligger næsten midt i USA, den er delt i mange counties – Mikkel boede i Edwards county markeret med rødt. Edwards county er på 1610 kvadratkilometer og i 2016 bor der 2.938 mennesker. Sammenligning med Herning kommune – 1323 kvadratkilometer og i 2017 boede der 88.386. Jackson Township hvor Mikkel har sin farm kan ses på Google map, farmen har ligget på en af de firkantede felter. Da folketællingen er fra 1880 og google mappen fra 2006 er der nok sket meget siden.


Denne beretning er hvad jeg hidtil har “gravet op” om Bedstemors farbrødre. Hvordan det gik Bedstemors fætre og kusiner (familien Andreasen) kommer i næste afsnit.

8 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s