Flyverstenen / The Aviator Stone

English abstract: During WW2 allied airmen accomplished 425 supply operations to the Danish Resistance Movement. 6500 containers were dropped by parachutes with altogether 700 tons of weapons, ammunition and sabotage equipment. 18 planes were lost and 69 allied airmen lost their lives. In this post, I focus on two airmen F/O G.C. Smale buried at Horne cemetery and Fl./Sgt. J. Ayers that rest at Fredericia cemetery.

Flyverstene - Rebild-1

Flyverstenen i Rebild blev indviet af kronprins Frederik den 5. maj 1990 som markering af 45 år siden Danmark blev befriet fra den tyske besættelse og for at mindes og ære allierede flyvere.

Allierede flyvere gennemførte under 2. verdenskrig 415 operationer med forsyninger til den danske modtandsbevægelse. Der blev med faldskærm nedkastet 6500 containere med 700 tons våben, ammunition og sabotagemateriel. 18 fly gik tabt, og 69 allierede besætningsmedlemmer mistede livet.

Mindestenen i Rebild bakker til minde og ære for de 69 våbenflyvere der mistede livet for at forsyne den Danske modstandsbevægelse med våben.


Under en våbenflyvning den 27. april 1945 til Sjælland blev flyet Stirling LJ 950 ramt af flak (antiluftskyds) og måtte nødlande i den sydlige del af Ringkøbing Fjord. Flyets bombekaster G.C. Smale blev kvæstet ved den hårde landing. Kort efter kom tyskerne til stede og den sårede flyver blev indlagt på det tyske feltlazaret i Horne, hvor han døde den 8. maj 1945.

Geoffrey Charles Smale

Han blev begravet i Horne af sognepræsten den 10. maj 1945.

Horne kirke

Indgangen til Horne kirkegård.

De lokale beboere rejste i taknemmelighed en gravsten, senere er der også rejst en Commonwealth headstone.


Samme nat 27. april 1945 blev Stirling LK 567 på vej retur fra våbennedkastning på Fyn ramt af beskydning af flakbatterier ved Vandel flyveplads. Flyet blev ramt og piloten foretog en ublid landing i en mose ved Plovslund. Air bomber Ayers blev hådt kvæstet og blev indlagt på det tyske lazaret i Fredericia,  hvor han døde få dage senere. De øvrige besætningsmedlemmer slap uskadt og fik hjælp fra lokalbefolkningen og var på fri fod ved befrielsen 5. maj 1945.

John Ayers

Ayers blev i første omgang begravet i en fællesgrav med tyske soldater. Efter befrielsen blev Ayers flyttet og begravet efter dansk skik på Fredericia ved Christianskirken under deltagelse af en gruppe britiske soldater.

Fyvergravpladsen ved Christianskirken. – Ayers headstone.

 

 

 

 

 

7 comments

 1. Dette er en storslået post, Henry. Vi hører sjældent om den danske modstand eller de mænd, der har hjulpet dem med at støtte dem. Vi kender først og fremmest den franske modstand, og få er klar over, at de faktisk var omkring 75% britiske medlemmer.

  Liked by 1 person

   • Jeg kunne ikke umiddelbart finde den artikel, jeg refererede til, men her er et uddrag fra en anden, vær venlig at have Maria oversætte …

    “First off, active resisters before D-Day constituted not a small minority of the French population but a tiny one—perhaps as low as two percent of the people were actively engaged in publishing underground newspapers, sabotage operations, intelligence gathering, recruiting, or participating in one of the networks designed to rescue Allied fliers. Only another eight percent were passive resisters—that is, they were willing to read subversive publications, celebrate traditional national holidays privately and quietly despite German bans, and provide crucial moral support to active Resistance networks. The vast majority of French people simply tried to muddle through and survive increasingly tough times, while a certain undefined, but uncomfortably large number either supported Vichy in the (forlorn) hope that it would ultimately form a bulwark against German repression, or actively collaborated with the Petain regime.”

    Liked by 1 person

  • The situation in Denmark was similar to that in France. Only a few active. It was first the last two years 1943-1945 that the resistance got more active with sabotage when they started to receive weapon drop from the allied. The most remarkable action was when 95% of the Danish Jews were helped escape to Sweden in October 1943.

   Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s