Onkel Luis Cubel – torpederet 1940

onkel-luis-cubel

Min onkel Luis Cubel, gift med min moster Kristence Høgh, var fyrbøder og sejlede i 1940 med S/S Martin Goldschmidt, der 14. februar 1940 blev torpederet i Nordsøen og sank – kun 5 mand blev reddet.

Her, hvor det er 76 år siden Luis forulykkede, har jeg sammen med fætter Paul fra forskellige kilder skrevet en beretning/biografi.

luis-fodsel-1901

Hos dommeren i Valencia møder Luis far (Luis Cubel Villanueva) den 27 marts 1901 for at få indskrevet sin nyfødte søn Luis i civilregistret. Sønnen Luis (noteret som Luis Cubel Fliquete) er født dagen før 26 marts 1901 kl 13.30. Den indsatte oversættelse er foretaget af Kgl. aut. Translatør Karen Paludan den 14. marts 1939.

This slideshow requires JavaScript.

Luis’s mor Damasa Fliquete Lopez. – Luis’s aner (forældre og bedsteforældre) som det fremgår af fødselsdokumentet. Det bemærkes at Luis’s far også hedder Luis Cubel. – Forældre og bedsteforældre er alle født i Tuejar en kommune i provinsen Valencia. Forældrene er flyttet til storbyen Valencia, ca. 80 km fra Tuejar. På Wikipedia findes følgende oplysninger:  Valencia (catalansk/valenciansk València) er den tredjestørste by i Spanien, og er samtidig navnet på den provins og den region, hvor byen er hovedby. Byen Valencia har 807.396 indbyggere (2006), og inkl. forstæder og omkringliggende byer udgør den en storby-region med over 1,6 mio. indbyggere. Valencia ligger ca. midt på den spanske østkyst ud til Middelhavet, syd for Barcelona.  – Forældrene er bosiddende i Ruaya gaden nummer 11-1.sal. På Google kortet er nummer 11 revet ned og ligger bag et stakit, jeg har derfor vist gaden og husene på modsatte side.- Det smukke idylliske hus i Borras 58, som Luis købte til sin mor og som stadig bebos af familien (Pauls kusine).


Luis Cubel var uddannet kontormand, men tog hyre og sejlede som fyrbøder. Luis sejlede altid med danske skibe ejet af Rederiet Progress (Marius Nielsen & Søn).

Fra februar 1924 har han sejlet som fyrbøder på S/S ”Sophie”. – Det fremgår af en anbefaling fra maskinmester J. Johannesen, at han i 1929 nu er blevet ”Donkeymand” ombord på S/S ”Sophie”. Ifølge opslag i Gyldendals Store Danske er en donkeymand, menigt medlem af et skibs maskinbesætning med en særlig betroet stilling, navnlig mht. pasning af kedler, hvor sådanne er installeret. Donkeymanden havde oprindelig netop hjælpekedlen, donkeykedlen, som sit ansvarsområde, og i dampskibstiden blev den mest erfarne fyrbøder udnævnt til donkeymand. – Luis klager senere i 1930 over maden ombord på S/S ”Sophie”. I svaret fra rederiet Marius Nielsen kan han eventuelt blive forflyttet til et andet af rederiets skibe.

Han er sikkert blevet forflyttet for da han kommer til skade med sit knæ i 1934 er det ombord på S/S ”Lily”. Skibet har sikkert anløbet Hobro for Luis bliver indlagt på Hobro Amtssygehus. Her på sygehuset arbejder netop to af mine mostre Kristence og Petra.

Han havde et godt øje til de to flotte piger og de har jo nok også syntes han var meget charmerende. Det korte og lange blev, at han syntes bedst om Kristence, som han giftede sig med på Københavns Magistrat 6. juni 1936.

vielse-kbh-1936

Min kusine Rita blev født i 1936 medens de boede i Sølvgade i København. Paul er født 1937 i Otterup på Fyn, da Luis arbejde som kolonileder for nogle spanske børn og den yngste Carmen er født 1939 i Sølvgade i København.

petra-fra-luis-cubel

I 1936 arbejder Petra stadig på Hobro Amtssygehus (eller er det Sanatorium) og Luis sender hende en Julehilsen med sin flotte håndskrift fra Maldon, Essex i England.

Rederiet Progress sejlede også på Grønland og Luis har også været med. Nogle billeder fra familiealbummet.


Baggrund for de spanske børns ophold i Danmark.

Information om den spanske borgerkrig kan f.eks læses på Wikipedia  eller Gyldendals Store Danske   Her et kort resume:

I juli 1936 var en borgerkrig i Spanien brudt ud. Krigen begyndte som et militært oprør mod republikkens demokratiske regering. Under ledelse af generalen Franco bredte opstanden sig til hele landet, og snart rykkede fascisterne med stor brutalitet frem i de nordlige regioner. Foran sig drev de vældige strømme af flygtninge og ikke mindst de børn, som regeringen havde beordret evakueret. By efter by faldt i hænderne på fascisterne, og mellem en halv og hel million spaniere flygtede til Frankrig, de sidste på overfyldte fragtskibe fra de nordspanske havnebyer.

I Danmark var man ikke uvidende om det spanske folks lidelser og nød såvel i deres borgerkrigshærgede hjemland, som i de hårdt belastede flygtningelejre. To danske komiteer var tidligt i gang med hjælpearbejdet, den socialdemokratiske Matteotti-fonden og en ny borgerlig komite, Den danske Landsindsamling til Hjælp for nødlidende spanske Kvinder og Børn.

Der findes mange informationer om de Spanske børn i Danmark bl.a. nedenstående eksempler.

”En julehilsen fra Pedro” kan ses på dette link. – ”De spanske Børns Ophold i Danmark og Frankrig” kan downloades fra Det Kongelige Bibliotek. – ”Spanske flygtningebørn i Danmark – 70 år efter” af Dorthe Ellesøe Hansen – pdf fil kan downloades.

Det, at få evakuerede børn hertil, kom først på tale efter en officiel henvendelse fra den spanske regering. En ny tværpolitisk komite på bred national basis, Komiteen til Spanske Børns Ophold i Danmark, påtog sig opgaven. I september 1937 kunne omkring 100 flygtningebørn indkvarteres i en lejr på Sct. Andreas Kollegiet i Ordrup nord for København efter en lang rejse fra Frankrig.

Børnenes rejse til Danmark. – De spanske børn.

Børnene måtte af praktiske årsager deles, og 30 store drenge blev sendt til feriekolonien ”Opad” på Hasmark Strand ved Odense.

Senere i maj 1938 samledes alle af økonomiske grunde på Vejstrup Højskole nær Svendborg, og endelig kom beslutningen om at sende børnene tilbage til Frankrig igen. I september 1938 rejste alle børnene fra Vejstrup til en ny lejr ved Paris.

Luis blev ansat på feriekolonien Hasmark som praktisk leder med følgende beskrivelse:

Hr. L. Cubel, f. d. 26/3 1901 i Valencia, Spanien. Uddannet kontormand i Spanien. Taler Dansk (gift med dansk hustru).

Har den praktiske ledelse, herunder ledelse af timeplanens overholdelse, børnenes beskæftigelse udenfor skolegangen og har ansvaret for ordenes overholdelse.

Underviser i Spansk og Regning i begge Klasser og i Dansk i II. Klasse.

 

vejstrup-kolonienc3

Dagene for børnene gik med undervisning, gymnastik, hobbyarbejde, daglige udflugter og praktiske opgaver som rengøring og indretning af lejrene. Børnene havde stor appetit, var glade, temperamentsfulde og velbegavede. Julen blev fejret på dansk og spansk vis.

dagplanen

This slideshow requires JavaScript.

Børnenes skolegang og praktiske arbejde.

This slideshow requires JavaScript.

Fritidsaktiviteter.

Fra Luis scrapbog. I avisudklippen er Luis beskrevet: Don Luis mund står ikke stille i den tid han herser med børnene, og deres anstrengelser kan ikke overdøve ham.  – Han har en bemærkelsesværdig egenskab, nemlig den altid at være på pletten, hvor en eller anden kommer til at forsynde sig mod reglementet. Det lykkes aldrig nogen at foretage sig noget bag hans ryg,  for han er ikke andet end forside.

De spanske børns afrejse september 1938. Børnenes navne på takkeskrivelse til señora  Cubel – Kristence har nok været en slags madmor/tante for børnene.


Efter de spanske børns afrejse tog Luis hyre på S/S Martin Goldschmidt som fyrbøder.

martin_goldschmidt

I Dansk Søulykke-Statistik 1940 på side 42 kan man læse at da ”Martin Goldschmidt” var på vej fra Nørresundby til Stavanger faldt en mand over bord og druknede den 14. januar 1940.212-martin-goldschmidt-a

Endvidere kan man læse videre i Søulykke-Statistikken, at da ”Martin Goldschmidt” var på vej fra Safi i Marokko forliste skibet vest for Irland.

212-martin-goldschmidt-b

Blandt de omkomne er også Luis Cubel (Fliquete).

I anmærkning 2 er der angivet, at eksplosionen antages at skyldes krigsårsager. Det vil man nok på ”jysk” sige var en stærk underdrivelse. Med et moderne udtryk vil man sige ”politisk korrekt” – endelig ikke fornærme nogen (tyskerne).

Det viser sig at ”Martin Goldschmidt” blev sænket af den tyske ubåd U-53. Jeg har ikke fundet noget billede af U-53, men derimod af U-52, som begge var bygget på et skibsværft i Kiel. Billedet af mandskabet, der bemander kanonen, er derimod fra U-53 som det fremgår af tallet på tårnet.

På sin første patrulje nåede U-53 at sænke 2 skibe. På sin næste og sidste patrulje nåede U-53 at sænke eller beskadige 7 skibe, inden U-53 mødte sit endeligt.

hms_gurkha_1938

En uge efter sænkningen af ”Martin Goldschmidt” blev U-53 sænket den 23. februar med dybvandbomber fra den engelske destroyer HMS Gurkha.

overskrift-skibsforlis

I Aalborg Stiftidende 16. februar kan man læse om forliset af ”Martin Goldschmidt”.

skibsforlis2-1

De 5 reddede sømænd kommer senere til Danmark og beretter i Aalborg Stiftidende 9. marts 1940 samt i en sønderjysk avis. Senere klager de over behandlingen af de danske konsuler i England og Norge.

 

Det hele gik meget hurtigt. Imidlertid lykkedes det 3 mand at komme op på en redningsflåde. To andre havde fået fat på motorredningsbåden, hvor det lykkedes alle at komme ombord på. De drev herefter rundt i 36 timer indtil de blev taget ombord på et norsk skib.

This slideshow requires JavaScript.

Udover Martin Goldschmidt blev flere danske skibe sænket og det gav anledning til megen spalteplads. Her er udklip fra Sønderjydske aviser.

 

marius-nielsen-21-feb-1940

Kristence modtager 21 februar 1940 et kondolence brev fra rederiet Marius Nielsen & Søn og de meddeler, at der vil blive afholdt en mindegudstjeneste.

sonderjydske-aviser-1949-4-1

Mindehøjtideligheden afholdes i den gamle kirke ved Holmes bro.


 

Først i Maj 1985 bliver der i Ålborg indviet en mindepark (5. maj mindeparken), hvor Luis får en mindeplade.

aalbog-stifttidende-6-maj-1985

Hverken Kristence eller børne bliver orienteret om indvielse. Først da Eva – der holder Ålborg Stifttidende – læser om begivenheden ser hun at Luis navn er nævnt. Hun ringer til Mor (Elma), der bekræfter, at det er Luis og Mor orienterer Kristence.

I 1985 bliver 5. Maj parken indviet i Aalborg for at minde dem, der på en eller anden måde satte livet til under besættelsen. Luis Cubel’s navn er blandt navnene, selv om hans navn er stavet ”lidt” specielt.

luis-cubel-3

Velfortjent at Luis Cubel har fået dette mindested, bedre sent end aldrig.


Epilog

Paul har ikke for ingenting været ansat ved postvæsenet og kender til hvordan posten fungerer – også i Spanien. Han finder i de gamle papirer en adresse i Valencia, hvor han antager, at Luis mor bor. Huset havde Luis købt til sin mor. Han skriver til adressen og får kontakt. Nu bor Pauls kusine Vicenta Cervera Cubel i huset og de skriver sammen hver år til Jul.

Huset som Luis købte til sin mor, Costa y Borras 58, Valencia. – Vicenta på sin 90 års fødselsdag.

vincenta-1

Den øvrige kendte spanske del af familien.

 

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s