Vincent van Gogh – starten på min interesse

vincent-books-2

I 1989 deltog jeg i EAAP Symposiumet ”Energy metabolism of farm animals”. Symposiet blev afholdt i Lunteren i Holland. Jeg hørte her to af mine kollegaer Grete Thorbek og Kirsten Jakobsen begejstret tale om at besøge det nærved liggende Kröller Müller Museum. Jeg blev spurgt om jeg ville med og den chance lod jeg da ikke gå fra mig, selv om jeg ikke vidste, hvad jeg skulle præsenteres for. Da Grete Thorbek var dårlig gående, fik vi lov til at køre helt ind til museet, som ligger inde i en stor park.

Min video (2013) med Maria på en hvid cykel i parken på vej til Kröller Müller museet.

Det er kun dårligt gående ældre damer, der får lov at køre helt ind til museet. Alle andre må enten gå eller låne en af de hvide cykler.

Jeg blev med det samme meget fascineret af van Goghs billeder og jeg købte nogle postkort, som jeg har sat i ramme og de hænger stadig på mit kontor.

vincent-postkort

Postkortene er efterhånden blevet noget falmede, men viser stadig van Goghs karakteristiske malestil.

Som det er demonstreret med videoen med Maria på cykel, så har vi været tilbage i Holland et par gange (2006 og 2013). Besøg på Kröller Muller museet er et ”must”. En anden hollandsk maler, som vi er fascineret af er ”Vermeer”. Det er en anden historie, som interesserede kan læses på dette link.

Vincent van Gogh

I en Mini Kunstguide om Vincent van Gogh, hans liv og virke af Dieter Beaujean – forlag Könemann, har jeg kopieret et par sider. Første side viser, hvordan van Gogh så sig selv gennem selvportræt og hvordan Gauguin så van Gogh da han maler solsikker. – Van Gogh solgte, medens han levede, kun et maleri “Den røde vingård”. Han fik månelige bidrag fra broderen Theo, der som kunsthandler skulle forsøge at sælge hans malerier. Malerierne sælges nu for mange millioner $.

Vincents breve til Theo

Vincent skrev mange breve til broderen Theo. Af de ca 700, som han skrev, er nogle oversat og gengivet i denne antikvariske bog fra 1936. Forsiden er et billede af broderen Theo samt hans far og mor.

This slideshow requires JavaScript.

Fra bogen “Vincent van Gogh Breve” har jeg gengivet nogle af de tegninger som Vincent illustrede sine breve med. 

På Wikipedia kan man læse dette resume:

Vincent Willem van Gogh (30. marts 1853 – 29. juli 1890) var en hollandsk maler. Han er en af de mest betydningsfulde kunstnere i europæisk kunsthistorie. Hans ~900 malerier og ~1100 tegninger blev til på 10 år; indtil han blev sindssyg og skød sig selv. Han led af maniodepressiv psykose.

Han var kunsthandler til 1876 og derefter lægprædikant. Han studerede i Antwerpen; i 1886 rejste han til Paris for at fortsætte studierne. I Paris stiftede han bekendtskab med impressionisterne Paul Gauguin og Henri de Toulouse-Lautrec. Efter to år i Paris tog han til Arles, hvor han malede sine mest kendte landskaber og portrætter.

This slideshow requires JavaScript.

Nogle portrætter – heriblandt et af hans mørke første – kartoffelspiserne. – Jeg har også en reproduktion –  Armand Roulin – som jeg nyder her på kontoret.

This slideshow requires JavaScript.

Jeg har her samlet nogle af van Goghs landbrugsmotiver.

Maria kigger på et maleri, der som reproduktion har været i Herlev på Agerledet. – Henry har fået øje på en af de tynde Giacometti mænd, der er på vej et eller andet sted hen.

This slideshow requires JavaScript.

Et udvalg af van Gogh malerier. – Bemærk solsikkerne der beundres af Maria. Der hænger også et maleri af solsikkene på National Galleri i London og her virker det ligesom solen stråler ud fra billedet. – Reproduktionen med piben og løgene har jeg købt på en særudstilling med van Gogh på National Galleri – pryder nu væggen på kontoret.

img_1114

Et af van Goghs sidste malerier “Hvedemark med ravne”, der viser hans sørgmodighed og ensomhed.

 

Som afslutning Starry Starry Night – nyd musikken og billederne.

4 comments

  1. […] Vi fik en meget kompetent omvisning af Vibeke, hvilket gjorde det hele meget levende. Der bliver peget på Monet grønne båd i højre side. Jeg har derfor vist et billede af den grønne båd, som jeg har taget på vores besøg på Kröller Müller museet i Holland. […]

    Like

  2. […] Såmanden ude på SLU Sveriges Landbrugs Universitet. Jeg har ikke specielt lagt mærke til den da jeg var gæste-forsker der for 25 år siden. Jeg synes meget godt om van Goghs billeder, derfor har jeg til sammenligning van Goghs fortolkning af såmanden, – et af mine favoritbilleder. Min interesse for van Goghs billeder kan læses i historien “Vincent van Gogh – starten på min interesse“. […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s