Finderup Lade – Cæcilienat 1286

Emry og Asta – Marias Morfar og Mormor – var i 1954 turister i Viborg (Link til historien). Emry havde læst om Cæcilienat 1286, hvor Erik Glipping var blevet myrdet i Finderup Lade. Under deres besøg i Viborg Domkirke betalte Emry en ekstra entre for i krypten at se Erik Glippings kiste. Men ak som han skriver i sine Erindringer:

 Jeg havde tænkt mig, at vi kunne se Erik Glippings kiste, men den må være hensmuldret. Der var ikke andet tilbage end et par spåner, en lok af hans hår, en bensplint, en fortand og en kraftig kindtand med tre rødder. Det hele var anbragt i glas og ramme og hængt op på en pille. Men der er også gået lang tid siden Sct. Cæcilie nat 1296, da han blev myrdet i Finderup kirkelade.

Erik Glippings lig blev ført til Viborg Domkirke, hvor han blev begravet i en kiste af bly og træ, der nedsattes i en muret grav. Ved den store brand i Viborg i 1726 ødelagdes den næsten helt. En indskriftssten i korgulvet markerer stedet i dag.

Den smule der var tilbage af Erik Glipping, som Emry og Asta så under deres besøg i 1954, blev senere nedlagt under gulvet midt i koret, hvor en sten markerer stedet.

Maria står her ved stenen der markerer, hvor resterne af Erik Glipping er nedlagt. – På stenen ved siden af er følgende inskript:

Her hviler Erik danernes konge, Christophers søn, som døde i Herrens år 1286

Den 22. november 1286 fandt det foreløbig sidste kongemord i danmarkshistorien sted, da Erik Glipping (1249-1286) blev myrdet i Finderup Lade ved Viborg. Mordet skete under en jagtudflugt, hvor kongen søgte ly i laden. Han blev overrumplet af ukendte drabsmænd. Etrik Glipping blev fundet død med 56 knivstik. Man forsøgte at finde morderne, men motivet for mordet og mordernes identitet er aldrig blevet helt opklaret.

 

Finderup Lade brænder efter mordet

De sammensvorne stopper op under flugten over den jydske hede og kigger tilbage, og peger på den brændende Finderup Lade efter mordet på Erik Glipping Skt. Cæcilienat 1286 (maleri af Otto Bache fra 1882). Symboler i maleriet er de 13 sorte fugle der svæver over laden og korset i højre side.

I 1891 blev der på det sted, hvor drabet skulle havde fundet sted, rejst et mindekors, bekostet af digteren og rigmanden Thor Lange.

Mogens Bøggild
Relief på Skovgaard museet, Viborg af Mogens Bøggild

Mogens Bøggild skildrer en gruppe af mænd med heste i færd med at trænge ind i Finderup lade. En af dem har skulderen presset mod porten. Indenfor ser man kongen Erik Glipping, ubevæbnet og halvt liggende, med venstre arm strakt frem – ud mod beskueren – som for at beskytte sig. Gestussen virker nærmest bønfaldende. En person, måske kammermesteren, forsøger at barrikadere døren indefra, mens to mænd skræmt trykker sig op mod ladens væg. I nederste venste hjørne er en gris ved at prøve at stikke af inden laden evntuelt bliver brændt ned.

This slideshow requires JavaScript.

Skovgaards berømte kalkmalerier i Viborg Domkirke – her et lille udsnit, et besøg værd når man gæster Viborg.

Emrys beskrivelse af kalkmalerierne fra 1954 som turister i Viborg:

Næste morgen efter cafe-complet’en udnyttede vi så ellers formiddagen til en grundig gennemgang af Viborg Domkirke, gennemgik med Joakim Skovgaard hele Bibelen på kalkmalerierne.

 

4 comments

  1. Jeg skal lykønske dig med et udestående indlæg. Jeg ved altid, at jeg kan lære noget ved at komme til dit websted. Men mordmændene skal have betragtet hans død ganske personligt at stikke ham 56 gange.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s