Fars sølv-2-krone og uldkræmmeren

Der kom ofte uldkræmmere forbi i Nyrup og viste deres udvalg af uldsager. De havde ”varerne” i et uldklæde, der var bundet i toppen med en knude. Bylten blev åbnet og kollektionen fremvist. Det hændte at Mor købte noget for det var noget nemmere at købe hos uldkræmmeren end at skulle helt til Østrup eller Års.

Kræmmerne havde også lertøj med fade, skåle, tallerkner og meget andet. Jeg husker tydeligt en lerskål Mor havde købt. Den havde et bølget mønster, men der var en fejl i mønsteret. Jeg tror det er fordi den havde denne fejl i mønsteret, at jeg husker den så godt.

Der kom også gerne en skærslipper forbi og han tilbød slibning af Mors sakse. Han var ikke særlig god til det (jysk underdrivelse) for efter de var blevet slebet, var der ikke nogen af vores sakse der kunne klippe ude i spidsen.

solv-2-krone-11

Måske var det betaling af uldkræmmeren eller måske en anden handelsmand. Far manglede 2 kroner til betalingen og han syntes han var nødsaget til at anvende sin sølv 2 krone, som jo havde en sølvværdi der var meget større.

Min Far var i sine unge dage tjenestekarl hos Thomsen på Risgaard. Her kom der også en uldkræmmer forbi og Thomsen spurgte om et par lange underhylere var stærke. Uldkræmmeren forsikrede, at det var de, han kunne bare prøve. Thomsen der var kraftig og stærk trak traftig i underhylerne og de sprak. Alle syntes det var pinligt. Jeg er ikke klar over enden på historien.

Eva beretter, at vores Bedstemor altid købte undertøj hos uldkræmmerne. Det var lyserøde underkjoler, og så skulle Bedstemor altid have lyserøde underbukser med lodden vrang str. 00. Eva og sikkert også Gerda syntes, det var sjovt og spændende at overvære.

En gang købte Bedstemor en dukke med porcelænshoved til os. Flot var den og vi var meget glade for den, men glæden varede kun kort, Henry -lille broderen – ville også lege med den. Han tabte den ude på stenbroen vest for huset – og hovedet gik i stykker.

Dukken her har tilhørt Marias moster Eva. På billedet er det Eva til højre og Marias Mor Ruth til venstre. Dukken har været opbevaret i en skotøjsæske i fyrkælderen i Herlev. Hovedet har været af og Maria har aldrig leget med den. Torben og Lis – Marias tvillingbror og svigerinde har fået den lavet hos en dukkedoktor og nu bor den i Buddinge.

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s