Ruth – Dansk VandreLaug

English summary: Ruth – Maria’s mother writes about the German occupation of Denmark 1940-1945. A little about the lack of coffee, tea, and cocoa. It was not until you could not buy elastic to hold your pants up that it became critical. You start to feel more Danish and common homeland songs in parks. The excerpt here specifically deals with the holidays – her cycling trips with Dansk Vandrelaug. 

Ruth – Marias mor skriver om den tyske besættelse af Danmark 1940-1945. Uddraget her omhandler specielt ferien – hendes ture på cykel med Dansk Vandrelaug.

Dansk Vandrelaug  blev stiftet i 1930. Siden har foreningen  forgrenet sig til hele landet med 20 afdelinger, over 2200 vandreture om året og vandreferier i ind- og udland.

Det er udsprunget af lysten til at opleve naturen og fremmede steder, som det kom til udtryk i begyndelsen af 1900-tallet. Ude i Europa dukker vandrere op. Der bliver større muligheder for at rejse – også i grupper – og behov for herberger opstår. I Tyskland opføres ungdomsherberger, og i slutningen af 1920’erne er der ca. 2.000 alene i Tyskland. 

Ruth beretter om besættelsen  At skaffe sig varer, som kunne blive udsolgt, var vel også noget, folk tænkte på, og for mit eget vedkommende, så blev det til garn til en varm, ulden trøje, som jeg begyndte at strikke, og som kom mig til stor hjælp i de kolde vintre, vi kom til at opleve.

Men vi havde slet ingen midler til at hamstre, f. eks. kaffe, the og cacao, så det var noget, vi hurtigt kunne mærke. I begyndelsen kunne man købe noget kaffe, der var blandet med 50% tilsætningskaffe, men lidt efter lidt slap det op, og de seneste år, drak vi udelukkende tilsætningskaffe, og the kunne være hyben – eller æble-the. Men alt det blev jo en vane. – Jeg ved bare, at da der til sidst heller ikke var elastik til at holde bukserne oppe med, begyndte det at blive kritisk. Også melet blev mere og mere mørkt, og det sidste wienerbrød, jeg husker, var ret mørkt bagt med byg-mel, men var det lige bagt, så smagte det ganske godt alligevel. Mætte blev vi da.

Noget helt andet var, at vi begyndte at føle os meget danske – noget vi måske ikke havde tænkt så meget over før. Men vi samledes til fællessang, og i Holbæk var det ude i Strandparken, hvor vi sang en masse fædrelandssange, det gav et stærkt sammenhold.

Dansk Folkesangbog (Flensteds Forlag 1940) der blev anvendt ved fællessang under besættelsen. – Sangen “Det haver så nyligen regnet” af Johan Ottesen. Sangen blev første gang sunget i 1890 og blev hurtigt de danske sønderjyders kampsang i håbet om en genforening med Danmark (se link her). Sangen er ikke med i Dansk Folkesangbog, men blev meget populær som protest sang under besættelsen. 

Der var også fælles marcher – men dem har jeg nu ikke deltaget i. Jeg var derimod medlem af Dansk Vandrelaug, og her havde jeg været lidt ude – det var dog altid pr. cykel – først en tur med en skolekammerat, Bente, hvor vi cyklede gennem Hornsherred – over Hundested til Rørvig og gennem Odsherred hjem, der var 4 overnatninger på vandrehjem, og jeg tror, jeg brugte 5,64 kr. ialt, og der var da råd til et par postkort hjem. Jeg var 14 år gammel.

Ruths vandrekort fra Dansk Vandrelaug med billede og stempler fra vandrehjemmene.


En tur med min søster Eva til Jylland 1939 – rundt om Silkeborgsøerne, hvor vi for øvrigt på min 16 års fødselsdag mødte Ermegaard og L.P., der lå i telt ved en af søerne.

Eva og Ruth med svoger L.P. samt Eva med cykel og oppakning, læs mere om deres tur “Ruth og Eva cykletur i Jylland 1939”.  

Jeg husker endnu, at de serverede røde pølser og senere cacao og boller, som vi nød meget. Det var ellers en hård tur, da vi havde meget regn og blæst. Men også fra denne tur husker jeg, at der på vandrerhjemmene blev sunget mange sange om aftenen, og her kom der også nogle engelske sange med.


I juni 1940 var Ruth med sin søster Eva en tur til Stevns. Fra Ruths vandrekort er der stempler fra vandrehjemmene: Køge Nordstrand, Store Heddinge og Ringsted. Ruth har ikke efterladt nogen beretning. Turen er her illustreret med billeder fra foto albummer.

Ruth og Evas tur til Stevns er her illustreret og med kommentarer til billederne, der stammer fra Ruths og Evas Foto albummer.


Turen juni 1943 til Møen:  Ja, den helt sangglade tur, jeg husker, var den, hvor jeg deltog i en cykletur ned over Sjælland til Møen.

Ruth Dansk Vandrelaug
Stempler fra vandrehjem i Fakse, Præstø, Sømarke Køge, Vordingborg, Næstved og Haslev.

Ruth skriver hjem til Marthavej. Hun skriver blandt andet, at de i øjeblikket sidder på restaurant “Store Klint” og venter på, at regnen skal holde op til om aftenen, hvor de skal have bål med sketch og mere. – Ruth har naturligvis medbragt sit legitimationskort, som alle skulle have under besættelsen. 

Her på Møen var det Skt. Hans Aften, og vi var til Skt. Hansbål ude i nærheden af Klinten. Det blev en helt uforglemmelig aften med sangene, da de andre deltagere jeg tror, der var 5-6 stk. der var medlemmer af Weekendhyttens kor (et kor, der deltog i lørdagsunderholdningen i radioen, og som var meget aflyttet). De var jo dygtige til at synge, og en af dem var violinist, en som blev medlem af Underholdningsorkesteret senere. Men denne Skt. Hansaften 1943 var der særlige stemning, og der blev sunget den ene engelske sang efter den anden, der var ingen, der ville gå hjem, så de blev ved. Det var jo forbudt, at samles mere end 10 mennesker så det var helt ulovligt, men her var der ingen, der tog sig af vor sang.

Møens Klint, Sommerspire

Gruppefoto

Gruppefoto af deltagerne i turen til Møens Klint. Ruth i bageste række – 5 fra venste. Det ses at hun en meget solskoldet i ansigtet.

This slideshow requires JavaScript.

Turen er her illustreret med billeder fra Ruths fotoalbum.

 

 

 

5 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s