Anna Jönsdotter – Marias Oldemor

Mellem 1850 og 1910 udvandrede omkring 90.00 svenskere til Danmark.  Denne udvandring var kun en brøkdel af udvandringen til Amerika, som var på omkring en million. Udvandringen til Danmark var koncentreret til forholdsvis få landskaber i Sydsverige (Skåne, Halland, Blekinge og Småland) samt grænseområderne til Norge (Gøteborg og Bohus len, Alfsborg len og Varmland), (Kilde se Willerslev og Bender).

Anna Jonsdatter

Anna Jönsdotter, der ses til højre på billedet indvandrede fra Sverige og blev gift i København med Niels Andersen som kom fra Kragelund Mark ved Silkeborg i Jylland. Pigen Marie Magdalena er Marias farmor.

Under vores trip til Sverige, hvor Maria skulle løbe sit 14. Göteborgsvarv (Halv-Maraton) var vi efterfølgende rundt og se de steder, hvor familiens svenske aner har levet.  Vi begyndte den svenske ane søgning efter min svoger Lars Svenson (se “Svenske aner – Sven Svensson”). Svensson familien har boet i Björketorp og Bollebygd, der ikke er langt fra Göteborg.

På vores videre vej var vi omkring Beistorp, Vissentofte, hvor min kusine Lenas TipOldefar Sven Svensson (1838-1918) er født. Det bliver en senere historie. – Vi var også ude og opleve den svenske natur, her vises vej over stok og sten. – Marias gensyn med Kullen, hvor hun har været med sine forældre.

For at undersøge mere om Marias Oldemor Anna Jönsdotter boede vi på et meget hyggeligt Airbnb på Fruktvägen, Rörum. – Da vi ankom var det meget diset med flotte effekter som vanddråber i et spindelvæv. Vi nød rigtigt at trave en tur og lytte til Nattergalenes sang.

Oversigtkort over det sydlige Skåne, hvor Anna er født og har opholdt sig. – Anna er født i Nöteboda (2. december 1856) og indskrevet i Sankt Olof sogns kirkebog. På detailkortet er Nöteboda angivet og St. Olof kirke er indsat.

Anna Jonsdotter anetavle

Annas forfædre er her vist på anetavlen.  Far (Marias tip-oldefar): Jöns Nilsson (1823-1898) født i Hannas og var Åbo (dansk: fæstehusmand).

(DIS-Forum svensk: En person som med åborätt (= rätt att bo [p]å en jord) innehade mark som ägdes av annan, ofta Kronan. Så länge åbon betalade sina avgifter kunde rätten ärvas, så den blev alltså tämligen lik äganderätt. 1999 kom en lag som avskaffade åborätt och gav den som kunde visa att han innehade mark med åborätt rätt att bli ägare till marken och få lagfart/skøde på marken.) 

Annas mor: Ingar Nilsdotter (1832-1888) født i Hammenhög og viet i Hammenhög Kirke 1851 til Jöns Nilsson.

Samtlige Annas forfædre er født i landsbyerne: St.Olof, Hannas, Hammenhög, Röddinge, Stiby, Kverrestad, Borrby med største afstand ca. 20 km.  Anna og hendes søskende flyttede og immigrerede over langt større afstande.

This slideshow requires JavaScript.

Sank Olof kirken, hvor Anna er døbt, er gammel og meget historisk og et besøg værd. Første dag vi besøgte kirken var den aflåst, vi fik kontakt til “Kanceliet” og næste dag havde den flinke kirkegårdstjener låst op og vi kom vi ind og så kirken.

På informationstavlen ved St Olof kirke læste vi om Sankt Olof kilden, der fra gammel tid havde været tillagt helbredende virkning. Den skulle vi naturligvis også lige omkring.

Annas søskende

Jöns Nilsson og Ingar Nilsdotter fik 9 børn. På aneskemaet har jeg kun medtaget 7 idet yngste og ældste barn døde som små.

En forskel på Dansk og Svensk kirkeregister er de svenske såkaldte “Husförhörslängd” Husforhørslister (læs mere her – herunder en forklaring på Svensk).

Husforhør

I det svenske “ArkivDigital” kan man med lidt “håndører” få adgang til den svenske database, hvor der findes masser af information.

Familien Jöns Nilsson flytter en del rundt. Den ældste dreng Nils (1852) der kun blev 3 år gammel er født i Hannas. Pehr (1855) og Anna (1856) er begge født i Nöteboda, St. Olaf. Nils (1861) er født i Hammenhög.

Hammenhög kirke. – Hannas kirke.

Det er vanskeligt at finde det landbrug (Åbo) hvor familien har boet. Et fast holdepunkt har jo været kirken eller forsamling, hvor familien er registreret. Derfor er der vist billeder af kirkerne fra vores tur rundt i Marias Oldemors spor.

Familien har boet en kort periode i Onslunda og Tränäs. Maria (1863) er født i Tränäs. De yngste 4 børn er alle født i Hammenhög No 5: Christina (1866 hun bliver kun 2 måneder gammel), Christina (1867), Johannes (1872) og Anders (1875 bliver 5 år gammel). Jöns og Ingar dør i 1898 og 1888 de er begge begravet på Hammenhög kirkegård.

Annas flytninger.

Anna flytter 1875 fra Hammenhög til Simrishamn.

Anna flytter fra Simrishamn 1877 tilbage til Hammenhög.

Anna flytter fra Hammenhög 1879 til Tosterupgård, Tosterup.

Tosterup-gård med får og kirken som ligger ved siden af gården. 

Anna flytter fra Tosterupgård, Tosterup 25 oktober 1881 til København.

Tosterupgård til København

Husforhørsprotokollen for Tosterup gård. I kolonne nummer 6 findes Anna Jönsdotter og hun flytter 25. oktober 1881 til København.

I København bliver hun 18. oktober 1889 på Københavns Rådhus viet til Niels Andersen der kommer fra Jylland. Den historie fortsætter i næste afsnit (stay tuned).

 

 

 

6 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s