Flyvergrave på Skagen kirkegård

På vej til Göteborg, hvor Maria skulle løbe sit 14. Göteborgs-halvmaraton, tog vi vejen omkring Skagen.

Skagen er det nordligste af Danmark. Vippefyret er en kopi af det vippefyr der blev opført i 1627. Det skulle advare skibene om Grenen og det farlige rev. Statuen af redningsmanden og fiskeren er af billedhugger Anne Marie Carl Nielsen.

Flyvergrave på Skagen kirkegård

På Skagens Assistents kirkegård findes dette gravsted med 4 flyvere og en ukendt sømand fra 2. verdenskrig.

Skagen kirkegård flyvergrave-1

De 4 flyvere er fra 3 forskellige nedsstyrtninger (Kilde Airmen.dk).

Hampden L4087 blev under en minelægningsoperation ved Frederikshavn den 20. juli 1944 ramt af flak og styrtede ned ved Kandestederne.

Handley Page Hampden I fra No. 44 Squadron RAF var lettet fra RAF Waddington ved Lincoln. – Nedstyrtningsstedet angivet.

Flyet tog vandoverfladen ca. 100 m fra kysten, tippede om på ryggen og sank på 6-8 meter vand. 2 besætningsmedlemmer omkom. Sgt. R.T. Miller og Sgt. P.D. Nixon blev begravet på Skagen kirkegård 24. og den 25 juli 1944. De 2 andre besætningsmedlemmer blev taget til fange af tyskerne og tilbragte resten af krigen som krigsfanger i Tyskland. 

R.T. Miller og P.D. Nixon.

 


B-24 Liberator med en besætning på 10 mand forsvandt den 15. juli 1944 under anti shipping patrulje over Nordsøen og Skagerrak. Flyet formodes nødlandet i Skagerrak.

Liget af F/O L.B. Mollard blev fundet ved Højen den 4. september, og den 7. september 1944 blev han begravet på Skagen Kirkegård af pastor H.P. Waage Beck.

L.B. Mollard
Et andet besætningsmedlem, P/O Hilton, blev fundet i en gummibåd på havet, og han er begravet i England. Fra B24 EV947 har 8 flyvere ingen kendt grav.

 


Tre Liberators (B 24) patruljerede natten til 9. april 1945. 30 km nordøst for Skagen angreb den ene Liberator en tysk konvoj. Et skib blev muligvis ramt, men flyet kunne ikke foretage flere angreb, da beskydningen fra eskortefartøjerne var for intens. Kl. 04.25 meldte piloten F/Lt B.L. Howell, at hans fly var beskadiget. Derefter ophørte al kontakt med flyet.

Flyet styrtede muligvis ned mellem Danmark og Sverige. – Liget af bombekasteren, F/O J.A.W. Heatlie blev fundet ved Spirbakken tæt på Skagen den 6. september 1945, to dage efter blev han begravet på Skagen Kirkegård. En anden af skytterne Sgt G.A. Ellison blev fundet på kysten ved Marstrand i Sverige. Han blev begravet på Kviberg Kirkegård ved Göteborg.  10 flyvere fra B24 HK259 har ingen kendt grav.

I forbindelse med at Maria skulle løbe/springe Gøteborgsvarvet 2023 besøgte vi Kvibergs kirkegård, hvor flyvere der er drevet i land i Sverige er blevet begravet. Der var et flot vejr og vi fik billede et billede af Sgt G.A. Ellison gravsten. 

2 comments

  1. Reblogged this on History Present and commented:
    November has been crazy busy. Research and writing on the Mexican-American War project has ground to a halt. I’ve been spending the Thanksgiving holiday catching up with all of you. With over 7,000 notifications in my inbox…
    Henry is a blogging friend. I enjoy his posts.
    Happy belated Thanksgiving to you all. Enjoy!

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s