Huset på Marthavej – I

English Summary

In the previous 2 stories, we followed the Kølster family from Ringstedvej 3 to Ringstedvej 17 and later to the construction and moving to the dream house at Marthavej. This section describes family events that take place at Marthavej. Confirmations and weddings from 1930 – 1940. Sources of the story are Maria’s grandfather Emry’s Memories and Maria’s mother Ruth’s diary notes.

 

I de 2 foregående historier fulgte vi Kølster familien fra Ringstedvej 3 til Ringstedvej 17 og senere til opførelsen af drømmehuset og indflytning på Marthavej.

Marthavej med William - de 2 hjørnevinduer hvor Emry havde kontor
William og de 2 hjørnevinduer med Emrys kontor

I dette afsnit omtales familiebegivenheder, der foregår med Marthavej som centrum. Konfirmationer og bryllupper fra 1930 – 1940. Kilder til historien er Marias Morfar Emrys Erindringer og Marias Mor Ruths dagbogsnotater.


Emrys “Erindringer”:   Ermegaards konfirmation oktober 1930.

 Ermegaard blev konfirmeret, d. 5. oktober 1930 i Tveje Merløse kirke. Det var første gang, vi rigtig havde familien samlet i det nye hus, d.v.s. Harald og Agnete svigtede dog som så mange gange før og senere. Til gengæld sendte Harald en meget vittig sang. Da min nærmeste familie så sørgeligt svigtede, havde vi i stedet for inviteret onkel Peter og tante fra Hejninge samt min gudmor, tante Kirsten fra Agerup, og hendes mand. Ingeborg og svoger Christian samt Mor svigtede i anledning af, at Ketty blev konfirmeret samme dag. Alligevel var vi dog 24 til bords.

Ermegaard konfirmation

Haralds sang som Emry omtaler som meget vittig. Både Harald og Emry var gode sangskrivere.


Evas konfirmation i Tveje Merløse kirke 13. oktober 1935.

Da vi ikke har noget billede af Eva som konfirmand vises hvor Eva er ca. 16 år og William står på øverste trin. – Mange familiebilleder er taget her ved indgangen til huset på trappen eller trappen som baggrund. – Eva sammen med Ruth og William samt et portrætfoto. 

Emrys “Erindringer”:   Og så tror jeg, vi er nået til Evas konfirmation. Det var d. 13. 10. 1935. Jeg kan for en gangs skyld rose vor familie for deres nærværelse. Både min mor, Ingeborg og svoger Chr., Harald og Agnethe, mormor, morbror Svend og hans daværende nye kone, Karen, var mødte foruden de to frisørfamilier og frk. Dagny P. husholdningsskolen, kusinerne, hr. og fru Erdman A., og tante Jenny. De øvrige gæster har jeg glemt. Men vi fik en dejlig fest ud af det. Til stemningen bidrog ikke så lidt, at jeg kunne servere meget rigelig af min hjemmebryggede vin, både rhinskvins- og sherrytype. Den var tilmed vellagret og tilpas afkølet. Taler og sange fulgte slag i slag. Vi havde god plads, da middagen foregik i spisekælderen ude på skolen.

Sang Evas konfimation

Illustration til Emrys sang: Ermegaard og Eva ved hækken, som Eva travde langs med.  – Luftfoto af Ringstedvej som gik i en viadukt over banen. Haven endte i en spids langs banen. – Eva sammen med tjenestepigen og William.

 


Ermegaards bryllup med Lars Peter (LP)

Ermegaards bryllup med LP (Lars Peter) 9 maj 1937 i Tveje Merløse kirke. – LP havde motorcykel og alle i familien fik en tur – undtagen Asta. – Ermegaard og LP som nyforlovede.

Ruths dagbogsnotater: Ermegaards og L.P.s Bryllup.

Det var gråvejr, da vi vågnede. Helle var kommet lørdag nat. Om formiddagen gik vi på banegården og hentede Farmor og Faster Ingeborg. Helle og jeg gik ud på skolen og pyntede med blomster. Nu kom der andre gæster: Frk. Valborg fra Bogense. Familien Johansen og andre gæster gik ned på Postgården for at klæde sig om.

Ermegaard og Helle sammen i København, billedet er taget underbesættelsen bemærk den tyske soldat i baggrunden samt budet på en LongJohn. – Ruth og Eva i deres flotte dansekjoler, da vi ikke har noget billede af Ruth og Bitten som brudepiger. Deres brudekjoler har nok været ligeså flotte som den Ruth og Eva har på. – Bitten på besøg på Marthavej. 

Kl. 3 begyndte vi at trække i stasen. Min kjole er nu blevet sød. Den er lyseblå, og Bittens er lyserød. Edith kom og pyntede Ermegaard. Hun så yndig ud.

Nu var alle gæsterne samlet i stuen, og en rutebil rullede op for døren. Så steg gæsterne ind og kørte til kirke. Ermegaard, Far, Bitten og jeg kørte med brudebilen. Far lagde en buket roser på graven. Så bruste orglet, og vi trådte ind i kirken. Alle rejste sig op. Det var et højtideligt øjeblik. Bitten og jeg løftede forsigtigt op i sløret. Bitten og jeg satte os ved siden af William og Eva. Da den højtidelige handling var forbi, kørte vi andre i rutebil til skolen, og brudeparret kørte til fotografen.

Der var smukt i lokalet, hvor vi spiste. Pyntet med bøgegrene og blomster.

Menu: Suppe – Steg – Osteanretning – Annanas.

3 sange

Taler: William holdt en tale, som gjorde megen lykke. Første sang lå i pølser (rullet i stof  så de lignede røde pølser), som lå på et sølvfad. Farmor sagde: ”Tak, ikke mere end en“. Den anden var Fars og Farbrors. Den tredie lå i gule knallerter.

Kl. 9 kørte vi hjem og drak kaffe. Elly, William og jeg spillede.

William spiller basun
William spiller på basun.

Kl. 11 kørte brudeparret. William spillede på basun: “Der er et yndigt land“. Vi kastede ris og tøfler efter, og naboerne gloede. Lidt efter rejste Københavnerne. Kun Holbækkerne og Faster og Farmor blev til kl. 12. Vi sad og snakkede om dagen og gik så i seng kl. l.


Ruths confirmation 1937

Ruths dagbog:  Min konfirmationsdag 10/ 10-1937.

Den store dag var kommet. Jeg trak i den hvide. Så kørte Far, Mor, Eva og jeg til kirke. Vi var 6 piger og 9 drenge, tror jeg nok. – Jeg havde fået en lille hvid salmebog, som jeg havde med mig. Alt det højtidelige kom og gik som det skulle. Nede i kirken sad Mona og Vera og Kirsten, Grete og Elly. Jeg fik denne bog af mine klassekammerater.

Ruths lille hvide salmebog med navn i guldbogstaver. – Pastor Krarup’s vers til Ruth 1.Tim: 6 (12). – Salmebog for Kirke og Hjem med billeder af Danmarks Domkirker (1936).

Da vi kom hjem, var gæsterne kommet, og jeg gik rundt og blev lykønsket. Bagefter gik jeg ind og så gaverne, og det kan nok være, at der var mange.

Pastor Krarup og Lærer Nielsen var med til frokost. Det var ikke særlig rart at være midtpunktet. Bagefter blev vi fotograferet. Om eftermiddagen gik vi en tur i det dejlige vejr. Vi kom desværre lidt senere hjem, end Holbækgæsterne. Nu kørte vi ud til skolen, hvor middagen blev holdt. Jeg fik en god sang af Far.

Sang Ruths konfirmation

Emrys sang til Ruth, hvor han roser Ruth for altid at være flittig og glad for at danse. Hun læste mange romaner og havde udgivet skoleblad. Til den berømte langdistancesvømmer Jenny Kammersgaard (se Marias blog) havde hun skrevet et vers, som hun overrakte da Kammersgaard med toget passerede Holbæk.


Williams confirmation 1939

I okt. 1939 blev William ligesom sine andre søskende konfirmeret i Tv. Merløse Kirke. Igen toges skolens aula i brug ved middagen.

Gæsterne var vist de sædvanlige, også min mor var med og Ingeborg. Jeg valgte denne gang at skrive sangen på melodien: “Holmens faste stok”. Følgende citeres:

Han som lille gik og ej ord på nogen spildte.  – Læsning lært han fik bedst ved nummer tal og skilte. – Mærkepladerne på hver bil med amter danske – han på gaderne huskede nøjagtig ganske. – Søm i træ at slå og la’ værktøj snildt forsvinde – blev han mester i – ja over gik Labri. (læs her om professor Labri)

Ruth beretter fra Barndommen: Tak for alle glade barndoms- og ungdomsminder. – Da vi er ret nær på hinanden i alder, kan jeg ikke huske de første af dine år, kun billeder fra dengang i nr. 3 og nr. 17 på Ringstedvej minder mig om de første år. Men jeg kan dog huske, at jeg var kravlet op i din barnevogn, da den stod neden for vore køkkenvinduer i nr. 17. Du var taget op, så jeg må jo have haft lyst til at prøve at ligge i den.

Da vi først kom til Marthavej 5, begyndte vi rigtig at nyde livet. Der var en stor lerhøj i haven fra udgravningen af vor kælder, og her gled vi på enden nedad. Det var vist mig, der fandt på det.

Ruth omtaler sine mange veninder og hun tillod William at være med i deres lege. – Billederne her viser, at William altid var med sammen med pigerne.

Mens jeg var i skole, legede du med Grethe Hansen, og der kom mange venner op til os, først og fremmest Elly, Kirsten og Grethe, men også Ib, Oda og Aase Knudsen.

Da du var begyndt at gå i skole (et år senere end andre, da du jo havde lært dig selv at læse, så skulle du have fødselsdagsgæster fra klassen, men det blev vist lidt for vildt, for de følgende år ville du hellere have din gode ven, Benned med hjem på dagen, og da I blev større, gik I en tur i biografen, før I kom hjem til aftensmad, og det var meget bedre.

 


Hygge på Marthavej

Emry havde indrettet en grotte på Marthavej, hvor man kunne sidde i læ og nyde solen. Han elskede kaffe og en god cigar. På billederne har Emry netop fået en lille lur – normalt med en avis over hovedet – og er ikke så glad for han har ikke fået sin kaffe! “Altså før kaffen“. På næste billede ses Emry veltilpas og har fået ild på en god cigar. “Altså efter kaffen” . 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 comments

  1. There is a picture from WWII with my oldest aunt Ermegaard and her cousin Helle in Copenhagen where you see a German soldier walking behind them. Henry updated the text now. Thank you so much for taking an interest in these family sagas and pictures

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s