Jul og Nytår – Nyboder-Holbæk – 100 år

Summary  Christmas and New Year 2019 celebrating at Engbjerg. – Little Søren is the youngest participant. His great-great-grandparents Asta and Emry celebrated 100 years ago in the year 1919 their first Christmas and New Year together. From Emry’s memories and Asta’s letters a look back 100 years to their preparation for Christmas and their wedding in February 1920.

Jul og Nytår 2019 fejres på Engbjerg. – Juletræet er pyntet og bordet er dækket op til julemiddagen. – Den lille Søren er yngste deltager. Han er Tip-olde barn af Asta og Emry, som for 100 år siden i året 1919 fejrede deres første Jul og Nytår sammen. De bliver i februar 1920 viet i Helligåndskirken i København (læs mere her).

Klokke - julepynt fra Asta og Emry
Klokke – julepynt der stammer fra Asta og Emry

Klokken er forbindelsen tilbage til Marias Mormor og Morfar Asta og Emry samt den lille Sørens Tip-olde forældre. Historien her bliver en beskrivelse af hvordan de havde travlt til Jul og med forberedelse til deres bryllup.

Emrys erindringer “Minder gennem småt halvfjerdsindstyve år” og Astas breve til Emry er anvendt som kilder.

Emry havde mistet sin hustru Anna og er nu alene med den fireårige Ermegaard. Han får hyret en husbestyrerinde, men han synes hun er for jomfrunalsk og sippet og hendes mad kedelig. Han beslutter sig for at skaffe sig en ny kone. Mellem ansøgerne som husbestyrerinde var der en Frk. Asta Nielsen fra Nyboder. Dette med billede syntes han egentlig bedst om. I forbindelse med et lægebesøg i oktober i København får han arrangeret et møde ved Dragespringvandet. De næste uger og måneder – adskillige møder samt en meget flittig brevveksling. Bryllup fastsættes til midten af februar.

Nyboder 1 sept 1919 Brev til Emry fra Asta

I historien “Emrys fødselsdag 2. september 1919” fik Emry et brev han var særlig glad for, nemlig fra Frk. Asta Nielsen. Hun slutter brevet med:

“at sende et rigtigt varmtfølt Fødseldagskys per Brev med de bedste Ønsker for det nye Aar.”

Underskrevet Din Asta og indlagt en rose. (Den har holdt sig godt – plukket for 100 år siden).

Uddrag af brevene – december 1919 og januar 1920

Asta – Brev 10. December 

Ja, jeg har nu igen to breve af dine, at skulde svare på og selv om du skriver på det lille format er de mig lige kærkomne. Det er så herligt at vide bestemt, når posten kommer om morgenen, og jeg står og er ved at gøre kassen op, at der er der er et kærligt brev til at begynde dagen med. Så gerne jeg end vilde, er det mig umuligt at få læst brevene mere end 2 gange igennem, og så må jeg til at kigge lidt på dem, når jeg skal svare dig. Men har ingen hjælp været for mig at få en ny dame, for det første skal hun sættes ind i sagerne og det tager tid og for det andet, har der været så meget bestille at jeg har været helt kørt fast. Svend var et øjeblik heroppe i går og hørte så, hvorledes begge telefoner ringede næsten ustandselig, samtidig med at der kom kunder.

Asta arbejder hos en grosser Hr. Urban i Købmagergade og der er meget travlt.

Kl. 8 Aften. Jeg havde et øjebliks ro i eftermiddag og skyndte mig så med at påbegynde brevet, senere fik jeg nemlig så meget at tænke på at jeg helt lagde brevet til side.

Billederne bliver færdig næste søndag. Skal vi så ikke have et af dem i en sådan smuk ramme, som den jeg fik til dit billede med Ermegaard. Det er meget morsomt med de forskellige forberedelser vi hver især har, blot jeg havde lidt mere tid til mig selv, men jeg gør ligesom du, tæller dagene og ønsker, at det snart var ved at nærme sig hovedbegivenheden, men med tålmodighed når vi jo nok det hele.

Billedet med Ermegaard og Emry, som Asta omtaler.

Det gik godt med gåsen. Jeg stegte den på egen hånd. Det er nu ikke så vanskeligt. Det var en dejlig middag: Abrikossuppe med små tvebakker, Gåsesteg med brunede kartofler og Is.  Jeg gik ikke hjem til middag, men lige på kursusstedet, for det var ellers blevet så sent inden gåsen var blevet færdig så du kan tro, jeg var træt da jeg nåede hjem kl. 10 ¼ i aftes fra om morgene kl. 6. I aften går jeg så til gengæld tidlig i seng.

Asta har deltaget i et husholdningskursus for at forberede sig til sin kommende husmoder rolle i Holbæk.

Asta – Brev 15. December

Min egen kære Ven!   Jeg forstår nu, at for hver gang jeg har været sammen med dig og især, når jeg har været i Holbæk, at jeg ligesom bliver et nyt og bedre menneske. Du har i det hele taget en forunderlig mild og god indflydelse på mig. Jeg følte mig så glad og ligevægtig, da jeg blev modtaget først af Mor, og derefter af Svend på banegården. De var begge glade og forventningsfulde for at høre, hvorledes du og Ermegaard havde haft det, så der var, som om min tidligere ofte lidt triste tilværelse var forsvundet, og jeg anede en ny og rig verden, hvor jeg havde andel.

Billede fra baggården til Store Kongensgade: Mor Laura, Asta’s bror Svend, Asta og Emry, der er på besøg fra Holbæk. – Asta bor sammen med sin Far Villiam og Mor Laura samt bror Svend i Store Kongensgade 145, Nyboder.  Laura og Ermegaard, der er på besøg, kigger ud af vinduet i stueetagen.

Asta – Brev 16. December

Ved du hvad jeg har købt i dag, 6 gulvklude á 40 øre en gros. Jeg tænker, at mine to kusiner fra Vesterbo, kommer hjem i morgen aften, og den ene har syet 12 kaffeservietter med indsat mellemværk til mig.

Du kan tro det var et flot koldt bord vi havde i går aftes og bestyrerinden var indbudt og beundrede sagerne. Så er det sidste gang på fredag, og jeg skal alligevel være glad for de to aftener om ugen, selv om jeg har været glad for at gå der. Men skulde jeg blive rigtig dygtig skulde der flere års uddannelse til, og det bliver jo ikke så stor selskaber vi kommer til at holde, så jeg klarer mig vel nok.

Asta – Brev 18. December

Jeg er kommet i tanker om, at Mor har et slag kaldet det vist, som er ganske nyt, dersom det kan blive en kåbe til Ermegaard af det, vilde det nok blive dejligt. Vi skal nu først have Frk. Ejbye med på råd. Ja jeg tror ikke, at jeg har noget særligt, at fortælle dig i dag. Jeg vil på vejen hjem købe Madam Butterflys tekst og lægge den i konvolutten sammen med brevet.

Frk. Ejbye med børnene og deres dukker og kæledyr

Frk. Ejbye er her sammen med børnene ved en senere lejlighed. Hun kom jævnligt og syede tøj til Asta og børnene.

Emry – Digtet “Brevene”

Poem brevene

Emry sidder i huset på Ringkøbingvej 3 i Holbæk og læser Astas breve ser på hendes billede og digter om sin elskede Asta.

Asta

Billedet af Asta som Emry med fryd tager frem og stiller på bordet, når alle har sagt Godnat. Fra gemmerne henter han Astas breve, som han læser og bliver inspireret til et digt.

Asta – Brev 22. December

I det frygtelige vejr, følte jeg trang til at gå en lille omvej, inden jeg kom hjem og gik så over i Nansensgade, hvor jeg købte tøj til en kjole til Moder, som Svend og jeg i forening giver Mor. Jeg fik så set de gardiner til vor dagligstue, og jeg tog samtidigt af  samme stof til et forhæng til spisestuen, så var der en rest, som blev regnet for 17 kr.  Jeg syntes, at vi også kunne trænge til et fag i soveværelset. Jeg bad dem gemme det til jeg havde talt med dig, hvad du synes. Min post blev 61 kr., men jeg kan godt betale de 17 kr. med, så kan vi jo senere gøre vort mellemværende op, hvis du synes om det. Det skal ikke betales før efter Nytår. Men kan du ikke ringe til mig og sige mig besked, da jeg har lovet at ringe forretningen op og give besked.

Nansensgade 30

Asta havde tidligere arbejdet som ekspeditrice hos Fru Schrader i Nansensgade.

Asta – Brev 23. December

Da vi i eftermiddags havde talt sammen, følte jeg mig så glad til mode, og syntes også at Du var i glad stemning, selv om tanken om, at vi ikke skal være sammen Juleaften ikke var så oplivende, var der jo lyse udsigter til snarlig gensyn, at det nok kunne opveje savnet for den aften. Jeg har ordnet et lille svip i byen i aften, og det sneede og regnede fuldstændig som i lørdags, så det gjaldt jo om at komme hjem hurtigst muligt.

Kan du huske den Orkide vi så på Østerbro, den kostede 4.50 + kurven og den kostede 5 kr, så det opgav jeg, og købte så 3 Krysantemummer á 2 kr. Det er nogle fæle priser på blomster op imod Jul. Jeg var ligeledes på jagt efter end and, men 5 kr. per pund, det var Mor for morsomt. Jeg håber da du får fat i en gås. Vi er alle så spændte på at se Ermegaards ansigt, når vi ankommer, og jeg håber, at det til hende sendte må blive modtaget med begejstring, da vi selv, som børn altid har ønsket os noget sådant. Blot vi nu har dagen i morgen overstået, går det jo hurtigt med at komme ned til dig.

Vi lukker forretningen i morgen kl. 2, men jeg har selvfølgelig en del at besørge på vejen hjem, men får alligevel en rar aften til at pakke mine sager, og det er nu ikke lidt jeg denne gang skal have med.

Emry skriver i sine “Erindringer ( 1954)” om Frk. Astas besøg i Holbæk

Når Asta kom kom besøg her i Holbæk, tog Frk. Nielsen pænt imod hende, hvorimod Helene, som endnu boede her, glimrede ved sin fraværelse. I julen var Asta ude for en stor sjælelig belastning, idet Georgs kone, Maren, endelig ville have, at jeg ved et julekaffeselskab hos dem skulle tage hende med og præsentere hende for familien – lige så godt først som sidst. Jeg tog det meget roligt, da jeg kendte dem alle så godt og var Signe og Joh. P. taknemmelige, fordi de dog ville tale til Asta. De øvrige forholdt sig yderst reserverede. Jeg havde aldrig før bemærket, at Annas søskende havde skarpe øjne og bemærkede det heller ikke den aften. Men kvinder er mere skarpt iagttagende, og det var især det, der gjorde denne aften til en tortur for Asta. Hun var meget ulykkelig, da vi kom hjem, og har ikke glemt denne velkomst den dag i dag, hvor adskillige af dem, som dengang nidstirrede hende, for længst er døde. Vi kom over det begge to, og efter jul begyndte bryllupsforberedelserne. 

Asta – Brev 29. December

Hvor var det dog svært at komme i gang i morges, og hvor var alting mig ligegyldigt, hvad der hedder forretningssagen. Jeg sov det meste af vejen hjem og Moder, som havde regnet med ekstratoget, var mødt for at modtage mig, hvorimod Svend var i seng efter et bal den foregående dag, og en trist søndag med humørsyge. Stemningen hjemme var ikke heller særlig oplivende, idet Far kom hjem ved to tiden og så dyster og gnaven ud. 

Selvfølgelig blev min entre i den Pederske familie uddebatteret, og Moder blev meget ked af det på mine vegne, men jeg trøstede mig selv og kunne med hende have sagt, at vi kunde jo blot blive fra dem, så vilde det nok ordne sig, som vi selv ønskede. I hvert tilfælde var det besøg hos Elisabeth og Theodor mig en glæde og ligesom oprejsning, og Moder var da også af den mening, at det var rart at have den bekendt så nær ved sig. (Elisabeth og Theodor er Emrys tidligere svoger og svigerinde, de bor i den anden ende af huset Ringstedvej 3).

Her er for engang skyld smuk ren hvid sne på broerne i Kongens have, men det er ikke noget imod det vidunderlige landskab, som viste sig for øjet i går på vor spadserer tur. Jeg glæder mig til at skulle ned til Holbæk, selv om der er noget der hedder Johanne og Helene.

Asta – Brev 12. Januar 1920

Nu da Ermegaard sover og kl. er 8 falder der, som du selv ved en sådan velsignet ro over huset. Jeg skulde selvfølgelig have udrettet meget mere, end det jeg har, men noget er det da blevet. Først kom Frk. Ejbye i morges og gav mig besked på, at hun kom onsdag og blev ugen ud. Det vil altså sige, at vi kan få Ermegaards garderobe i orden først, så kommer hun igen næste mandag for at gøre mit færdigt.

Ermegaard fik for resten en helt god lille frakke af fru Thorstrup, som hun fik på med det samme og havde på i visit. Den er varmere end sweateren, og ser, når man ikke har den alt for nær pæn ud. Hun har været så optaget af de små piger, som Mormor har lovet må komme her over i morgen og lege, medens jeg går med Fru Schrader og køber gobelin.

Vi var så hos Fru Monach, hvor min gamle lærerinde var til stede og Ermegaard opførte sig så pænt, og Frk. Mondal kunne jo nok huske mit navn, men mit udseende havde hun glemt, og hun sagde også at hun skulde nok, som i kirken sende en god bøn op for mig.

Nansensgade 30
Nansensgade 30, hvor Asta tidligere havde arbejdet som ekspeditrice

Så tog vi en sporvogn og kørte til Nansensgade. Først var vi oppe hos fru Schrader og derefter nede i forretningen hvor jeg købte tøj til en marineblå ulden kjole, og nankin til vor dyne og benklæder og et par strømper til Ermegaard. Ved du hvad de vilde have for et par engelske strømper til barnet, gæt engang 6 kr. Jeg tog så kun et par almindelige glatte, men de kostede 3,30, hvilket jeg syntes var alt nok, men da hun kun havde et par foruden og der var stopninger på dem begge syntes jeg hun trængte til dem.  Så tog vi igen en sporvogn og raslede hjem til stor begejstring for Ermegaard der på dette tidspunkt var så træt at hun ikke engang vilde lege med Svend. Hun fik så en god tallerken øllebrød som smagte hende godt, men vilde så ikke have mere mad, men så kun sansede at komme i seng. Jeg har fået redet en dejlig lun seng til hende på kurvestolen og tre stole forneden og så får jeg selv samtidig en rolig nattesøvn, som jeg i aften glæder mig til. Desforuden kan jeg berolige dig med at hun både i går aftes og i dag har fået besørget det hun i går manglede og hun har været så frisk og glad hele dagen.  

Jeg håber også at du har haft det godt for jeg var lidt nervøs og urolig i formiddags og viste ikke rigtigt om jeg følte mig dårlig eller ej og så da kl. var 1 syntes jeg at det lettede, men jeg håber da ikke at det har stået i forbindelse med dig. Vi er jo på det stadium vi nu er næsten følger hinanden hele dagen på vor vandring selv om den er meget forskellig. Det er jo dejligt at mærke at vi er så inderligt knyttet til hinanden at vi næsten på samme tid tænker de samme tanker, men derfor er adskillelsen også meget sværere. Dette at der falder en så velsignet ro over sjælen ved at følges en lille tur sammen er da også noget så vidunderligt at leve på.

Asta – Brev 18. Januar 1920

Tak for det dejlige søndagsbrev. Jeg stod og sagde:

Mon der ikke skulde være kommen post”

og da jeg så kom ud, sad brevet og tittede så venligt til mig.

Vi har haft besøg af Fru Schrader med Datter i eftermiddag, som bad mig hilse, og i går aftes var Frk. Orbe her, så nu er der jo ikke så få, der har set Datteren. I går var vi så i bad og Ermegaard var så glad, og så på alle de damer der tog styrtebad, og det kan nok være at øjnene var store. Så blev vi vejede og din lille pige vejede 35½ pund, hvorimod din store pige har tabt sig desværre og vejer nu kun 113 pund. Da jeg sidst var der inde var vægten vist 118-119, så det er jo ikke så rart, men når jeg først kommer lidt til ro tager jeg det nok igen. Frk. Ejbye sagde for resten i dag, at hun kendte mange der under sådanne forberedelser tabte sig.

Nå jeg vilde også fortælle dig at Ermegaard var i aften ude at spadsere med Svend. Først spiste de kage på konditori, så kørte de i bil gennem strøget, og endelig med sporvogn hjem, så du kan jo nok tænke dig, hun havde oplevet noget og kunde fortælle. Det er vist ikke værd at hun foreløbig kommer sammen med familien, for der var jo rigtignok noget at snakke om. 

Frk. Schrader forærede hende forresten den ring, jeg vist har omtalte, jeg engang forærede hende til fødselsdag, og som nu var blevet for lille, men hun syntes jo, at det var så morsomt at Ermegaard skulde have den. Det var den første ring hun havde haft.


Asta og Emry bliver 14. Februar 1920 viet i Helligåndskirken – læs: “Asta og Emry – vielse Februar 1920” og bor de næste mange år på Ringstedvej 3, hvor børnene bliver født.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s