Slægten fra Låstrup

Min tip-tip-oldefar Didrik Jørgensen med tilnavnet Smed er født 1775 i Sønder Onsild søn af byens smed Jørgen Smed Didriksen. Slægten fra Sønder Onsild vil blive omtalt i en senere historie. Historien her omhandler slægten der slog sig ned i Låstrup. Min første “jagt” på forfædrene har jeg fortalt om i “Hunting Ancestors“.

 

Didrik Jørgensen Smed_edited-2

Oversigt over slægten i Låstrup, min tip-tip-oldefar og tip-oldefar Jørgen Didriksen er markeret.

Da Didrik er 11 år dør hans far og da hans mor gifter sig med en ny smed bliver han ikke smed i Sønder Onsild. Folketællingen i 1801 viser at Didrik tjener på Biilit gården i  Glenstrup sogn hos Michel Christensen smed og gårdbeboer. Her har han sikkert lært smedehåndværket.

Måske manglede de en smed i Låstrup – for han bliver smed og gårdfæster i Låstrup der ligger ca. 40 km fra Glenstrup. I kirkebogen for Låstrup er der 18. februar 1810 noteret “Viedes ungkarl Diderik Jørgensen, smed af Låstrup, og hans fæstmø Maren Justdatter tillige forlovede”.

Låstrup map_edited-1

Kort over landsbyen Låstrup fra 1879. Jeg har angivet kirken og smedjen, hvor Didrik boede med familien samt præstegården. Her tjente vores Bedstemor Jensine Andrea Sørensen ca. 1900, det er en anden historie som kommer i en senere historie (stay tuned).

Didrik og Maren fik ialt 7 børn: 4 piger og 3 drenge; Ane, Jørgen, Karen, Maren, Christen, Peder og Kjersten.  Maren og Kjersten døde som små – 2 og 4 år gamle.

Den ældste datter Ane blev født i 1808, hun var ikke så godt begavet. I kirkebogen har præsten ved hendes konfirmation skrevet “kundskab ringe” og hun har gået til konfirmations-forberedelse 2 år før hun er blevet konfirmeret. Hun en meget naiv med hensyn til mandlige bekendskaber. I 1838 får hun en søn Niels Jensen og i Låstrup kirkebog er der noteret: ” Udlagt til barnefader Jens Sørensen gift indsidder i Tolstrup, Ulbjerg sogn”.  Ved folketællingen i 1840 er der noteret følgende:

“Didrik Jørgensen 65 år gift Husmand og Smed; Maren Justdatter 50 år gift hans Kone;  Christen Didriksen 22 år Ugift og Ane Didriksdatter 31 år Ugift deres børn;  Niels Jensen 2 år – Et uægte Barn af deres Datter”.

I 1848 får Ane sønnen Anders Tomasen og i kirkebogen er der om ham noteret:

“Ugift Ane Didriksdatter af Låstrup og indsidder gift mand Tomas Schøstrup fra Store Torup af Ulbjerg sogn tjener i Lynderupgård”.  

Ane og de 2 drenge opholder sig i Fattighuset i Låstrup. Niels bliver konfirmeret i 1857, hans opførsel er god, men kundskab er ubetydeligt og han bliver først konfirmeret efter 3 vintres konfirmation-forberedelse.

Ane der er indsidderske i Låstrup Fattighus dør i 1866 og bliver begravet på Låstrup kirkegård. Niels er under fattigforsørgelse og er i “pleje” hos forskellige husmænd. Det sidste sted han opholder sig og hvor han dør 75 år gammel, er i Nørdam, Skals sogn hos husmand Lars Peter Tønnesen. Han ligger begravet på Skals kirkegård.

Sønnen Anders var normal begavet og får ved konfirmationen prædikatet “Temmelig god kundskab og god opførsel”.  Han kommer efter sin konfirmation ud og “tjene” og er på herregården Lynderupgård som tjenestekarl. Senere flytter han til Viborg bliver gift og får 2 drenge og 3 piger.

Lynderupgård2
Lynderupgård

Min tip-oldefar Jørgen Didriksen er født 1811 i Låstrup. Han gik i skole i Låstrup og blev konfirmeret i 1827 i Låstrup kirke sammen med lærer Bachs datter Vilhelmine Charlotte Madsdatter Bach. Hun flytter senere til Kalundborg og bliver gift med Andreas Wermuth. Deres søn Vilhelm Adolf Leopold Wermuth immigrerer til USA og deltager aktivt i den amerikanske borgerkrig. Fra krigen skriver han breve hjem til sin Mor. Anne-Marie Wermuth en god ven af familien har arvet Wermuth familiekrøniken. Jeg har fået lov til at kopiere disse breve og de vil komme i senere historier. Mads Degn – som lærer Mads Jørgensen Bach bliver kaldt – er desuden Didriks enkes værge og da han desuden er en meget farverig person bliver han omtalt her.

Didrik Jørgensen Smed (tip-tip-oldefar) dør i 1842 og bliver begravet på Låstrup kirkegård. Skiftet efter hans død er indført i Lynderupgårds skifteprotokol.

record-image_3QS7-L9WZ-Y937-8

Lynderupgårds skifteprotokol side 526, hvor Mads Jørgensen Bach er omtalt som enkens værge. 

  Mads Jørgensen Bach blev i 1802 skolelærer og kirkesanger i Låstrup, hvor han endvidere var fæster af gården matrikel nr. 3, der ejedes af Kjeldsen på Lynderupgård.   Mads Jørgensen Bach_edited-1

Oversigt over slægten Bach. Lærer Bach og hans datter Vilhelmine Charlotte Bach er markeret.

 

Lærer Bach. – Ældre billede af Låstrup kirke. – 

Det fortælles, at Mads Degn gerne lod sin kone passe skolen, da han havde travlt med at sætte stendiger og dyrke jorden til sin fæstegård. Endvidere fortælles det om ham, at han virkede som “klog mand”. Han manede en dag et spøgelse ned på kirkegården. Marie Wermuth (et oldebarn til ham) beretter i sine erindringer “Hvad jeg ved om min slægt”. Min oldefar Mads Bach var født i Sundstrup 1775 en lille by ved Limfjorden. Han var degn i Låstrup i 50 år. Moder kan huske ham med knæbenklæder og sølvknapper i vesten. Han var en af de gode gamle degne, der kunne lidt mere end sit Fadervor.

Mange er de fortællinger jeg har hørt om ham, han kunne standse blod ved håndspålæggelse. Han frelste sin søn Christian, der i et anfald af sindsyge havde forsøgt at berøve sig livet, ved at standse blodet. Den gang havde de to mil til læge og da han kom vilde det være for sent. Lægen var meget forbavset over det, og udbrød: “Det er et mirakel”.  Ligeledes kunne han standse løbske heste.

Han var bøndernes gode ven, skrev til Kongen for dem angående hoveriet, og klagede over Herremanden. Da min bedstefar kom for at købe gården, udbrød denne: “Nej jeg vil ikke sælge til dem, der er søn af den mand der har sværtet mig til på det sorte bræt”. Men så trådte den gamle fru Kjeldsen til og sagde: “Du siger altid, at Mads Bach er en af de mænd her i sognet du synes bedst om”. Derpå solgte Herremanden gården til bedstefar, og endda billig. Oldefar var en klog og bestemt mand, men kårene for en landsbydegn dengang var jo små, og i ægteskabet var 8 børn, så det var jo et nøjsom liv de måtte føre.


Ved folketællingen i 1834 er tip-oldefar Jørgen Didriksen tjenestekarl i Roum Bye hos Gårdmand Niels Andersen Bundgaard. Ved næste folketælling i 1840 tjener Jørgen på Skovsgaard, Skellerup ved Overkrigskommisær Jørgen Mørk Secher. Han møder her sin udkårne – min tip-oldemor. Den beretning fortsætter i historien “Slægten Jørgensen i Nyrup”.

Karen Didriksdatter er født 1814. Hun er omtalt i skifteprotokollen fra 1842 og er her 26 år. Endvidere står der, at hun tjener i Reistrup, Sønderbæk sogn.  Ved folketællingen i 1834 tjente hun i Mollerup Bye, Ørum sogn og folketællingen i 1840 var hun tjenestepige i Læsten Bye, Læsten sogn.  Har indtil videre ikke fundet yderlig information om Karen Didriksdatter.

Maren og Kjersten er allerede omtalt, at de døde som små.

Christen født 1817 er i smedelære og overtager og viderefører smedjen.  Han bliver gift med Ane Kirstine Christiansdatter og de får 2 drenge  Didrik og Christian. Didrik kommer i smedelære hos faderen og bliver måske senere smed i Låstrup?

Peder bliver født i 1820 flytter til Døstrup og gifter sig med Karen Marie Christiansdatter og ernærer sig som daglejer. De får 3 børn:  Didrich, Karen Marie og Maren.

 

6 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s