Historien om en Pigecykel

Marias Mor Ruth skriver i maj 1948 til sine forældre i Holbæk historien om en cykel.

ruth-i-haven

Ruth nyder det i haven hjemme på Marthavej, Holbæk.

Kære Far og Mor – Her er historien om en cykel.       10. maj 1948.

Altså, der var en gang, mere nøjagtigt for 8 år siden (1940) et pigebarn, der fik sin første nye cykel, og den var hun meget glad for. I begyndelsen pudsede hun den fint hver gang den havde været ude i regnvejr og satte den altid i kælderen om aftenen.

emry-og-asta-pa-cykel

Ruths Far Emry og Mor Asta klar til at sidde op på cykel-gangerne.

Men tiden gik og cyklen kom ud for mange oplevelser sammen med sin ejerinde, ja den var endog en tur rundt i England.

Cyklen på tur i England. – Der trækkes i venstre side. – Cyklens ejerinde har her helt glemt, at der er venstre kørsel i England. – Der skete punkteringer for slanger og dæk var dårlig kvalitet lige efter besættelsen.

Nu begyndte det at gå ned ad bakke med cyklens udseende. Pigen blev mere og mere sjusket med den og nu til allersidste troede den bestemt, at den var Lodsepladsen nær så ræverød af rust var den, og det lød som jammermusik, når pigen kom cyklende rundt i Østerbros toppede gader. På et tidpunkt under besættelsen blev den endog ”skrællet”, så pigen måtte enten gå eller tage sporvognen.

En skrællet cykel – ganske vist af nyere dato. – Modelfoto af et par ræverøde rustne cykler.

Men så en dag kom der en smuk ung mand, der fik medlidenhed med den gamle cykel. Han tog den simpelthen med hjem og skilte den ad, gav den lak, olie, nye skærme, nyt katteøje, nye dæk og slanger, nyt sadelbetræk og nye håndtag samt kæde og kædekasse. Så samlede han alle delene sammen og se!

Der stod en fin flunkende ny cykel

Modelfoto af en flot renoveret dame/pige cykel. – Den flinke smukke unge mand – Aage.

Han bar den ad alle trapperne helt oppe fra loftet, hvor den var blevet lavet og så hjulede han afsted på den skønt hans ben var alt for lange til den.

Han har måske hjulet afsted som de to søde piger her.

Nu stod han der foran købmandsskolen og gav den til ejerinden, som jo slet ikke havde fortjent den, men som blev så glad, at hun gav ham et kys for åbent tæppe, dernæst vandrede de sammen til Tivoli, hvortil de begge havde adgangskort fik sig en dejlig kop kaffe, en cigaret og bagefter så de ”Pantomime Teater”. Jo det var vel nok et eventyr og nu står cyklen her ude i mit køkken for den skal nu forkæles (i hvert fald de første år).

pantomine-tivoli

Pantomineteatret i Tivoli.

Cyklen er nu renoveret og parat til nye eventyr rundt i landet.- Aage og Ruth nyder her en rast ude i den danske natur.

Kærlig Hilsen   Ruth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s