Jul under fremmede himmelstrøg – Cypern og Canada

Jeg har 2 gange fejret Jul langt væk fra Danmark. I 1964 var jeg som FN-soldat udstationeret på Cypern og senere i 1981 var jeg på studieophold ved University of Alberta i Canada.

Cypern

Jeg har været FN-soldat på Cypern og tjenestegørende i DANCON 2 og 3 ved D-Coy, 3. deling. Vi ankom i november 1964 og D-Coy havde på daværende tidspunkt hovedkvarter på Cornaro Hotel tæt på golfbanerne og Nicosia Club med delingerne placeret i ”Det Mystiske Hus”, ved Irish Bridge og i Alona i Troodos bjergene. Min soldatertid i Århus og ankomst til Cypern har jeg beskrevet i ”Soldat på Vester Alles kaserne”. Andre blog-post  Helikopter træning  og  Tunnellen på Roccas bastionen. Den første måned var 3. deling placeret i Ayia Irini, men blev før Jul afløst af canadierne (CANCON). Fra Ayia Irini flyttede vi ind i ”Det Mystiske Hus”, hvor vi fejrede Jul 1964.

Vagterne kunne til tider virke lidt lange og kedelige.     Udsmykning og råhygge i vores kvarter i det “Mystiske Hus”.

Fejring af julen – Cypern

Vi fik et cypriotisk fyrretræ med lange nåle, ikke som et dansk rødgran. det var ikke særlig kønt helt bar i den ene side, blev derfor placeret i hjørnet af spisestuen.

Det ”Mystiske Hus”.               Hjørnet hvor juletræet blev placeret. Vores Juletræ  har jeg desværre ikke noget billedet af 

For at vise de cypriotiske juletræer har jeg ”lånt” et par billeder fra nogle andre kompanier – Camp Elisabeth og Paphos Gate.

Med lidt pynt og en stjerne i toppen blev det da helt hæderligt. Den 24. oprandt og der var arrangeret julegudstjeneste i den Armenske kirke udlånt til formålet. Alle der ikke var på vagt deltog. Der blev senere serveret and med rødkål samt rødvin. Desserten bestod af ris alamande med mandel og mandelgave. For en gangs skyld deltog alle høj som lav rang i spisningen.

Sangheftet ”Julens Sange”.             Julen synges ind foran kirken i Louroujina.

Til slut blev der sunget et par sange fra “Julens Sange” og der blev uddelt gave (et askebæger, jeg har desværre ikke mit længere). Herefter måtte vi afsted og afløse de andre på vagten. Jeg tilbragte natten på vagt på fort Heldorf.

Første billede: Her gøres der klar til vagtafløsning udenfor det “Mystiske Hus”. Der lades med 7 patroner og ingen patron i kammeret, man skulle jo nødigt komme til at fyre et skud af ved et uheld. Andet billede: Fort Heldorf, hvor jeg tilbragte julenat. Om natten var vi altid 2 mand på vagt. Den ene kunne sove på en feltseng medens den anden skulle holde sig vågen.

Canada

I starten af januar 1981 tog jeg til Canada på studieophold ved University of Alberta. Ved Statens Husdyrbrugsforsøg, hvor jeg var ansat, havde vi haft en canadier Willem Sauer som udvekslings og gæsteforsker og nu skulle jeg som en del af udvekslingen til Canada som Research Associate. (Jeg har i en anden artikel beskrevet Willem som “Min Canadiske Mentor“).

UofA 2

Vue over University of Alberta Campus – Agriculture bygningen ses i øverste venstre hjørne.

Da jeg ankom til Edmonton boede jeg de første 3 måneder på Lister Hall, som var et rigtigt studenterkollegium. I et brev hjem (1. februar 1982) har jeg beskrevet det således:

Jeg bor på et kollegium: Lister Hall, der er ca. 1200 studerende, så i weekenden sker der altid noget – skæg og ballade til langt ud på natten, men så er der til gengæld stille og fredeligt hele næste formiddag!! Ellers er det flinke folk der bor her. Da der også hænder, at der bliver festet i ugens løb sker det ofte (synes jeg) at brandalarmen bliver aktiveret. Når og hvis det sker – i Canada – bliver det taget meget seriøst. På hvert etage er der udpeget en ”brandvagt”, der er udstyret med en hovednøgle og straks låser alle døre op og jager folk ud og så er det bare ned af brandtrappen og ud i det fri. Det betyder ikke noget, at der er 20 graders frost. Ja så kan man stå derude og enten se det hele brænde ned eller alle de gange jeg har været med – stå og fryse til man finder ud af, at det er ”falsk alarm”.

Studenter kollegiet Lister Hall.       Edmonton skyline og drivhusene.

Senere – efter 3 måneder – flyttede jeg ned i et hus hvor jeg lejede kælderen, men når man kom ud var der flot udsigt ned over North Saskatchewan River og over til DownTown og de store drivhuse.

Willem – der ses et fyldt askebæger – dengang der måtte ryges på kontoret.   Henry på Research associate kontoret med plads til 4 mand.

De resterende kollegaer på Research associate kontoret: Nakano – Vitol – Gogh.

 

Fejring af Julen – Canada

Året 1981 gik hurtigt med mange aktivister – dem skriver jeg om i en anden blog-post – og Julen 1981 nærmede sig. Jeg har i et brev hjem given denne beskrivelse:

Jeg fejrede Jul sammen med Willem, hans kone Christine og alle ungerne (Margarith, Kirsten og Michael) var taget til Winnipeg til hendes forældre for 3 uger. Jeg holdt da Willem med selskab. Han havde ellers talt om at køre til Winnipeg til Julen (1350 km) i sin lille Rabbit Folkevogn, men han kom senere i tanker om, at han nok ville slide lidt for meget på den. Den (Rabbitten) har ellers kørt omkring 140.000 km. Resultatet er at kompressionen er på retur. Den bruger vel ”kun” 2 liter olie for hver gang han tanker op. Men som han siger, olien er billig her!! Ja, sådan kan man altså også se på det.

Stoney Plain hvor Christine og Willem boede.

Nå, Willem og jeg fejrede altså Jul i Stoney Plain. Den 24 kl. 4 pm (16.00) kørte vi ud og så på et juletræ, på det tidspunkt var prisen faldende – 6$ for et rimeligt flot grantræ. De rigtig dyre træer fra Montana kostede stadig 20$ (120 kr) normalpris 40 – 60$. Træer er ikke så billige som man skulle tro.

Willem med katten Mitchi – der pyntes op til Jul – bemærk Mors røde hæklede hjerte på væggen.

Willem pyntede træet med diverse ting heriblandt noget som han havde fra tiden i DK, kulørte lys specielt alle mulige kulører i rødt. Her er der altid kulørte lamper på juletræerne. På billedet ses også et rødt hjerte på væggen, som min Mor har hæklet og sendt. Specielt er det anderledes fra DK ved at lamperne ofte også blinker. På universitetet har vi et juletræ med en blinkende nisse i toppen!!

ca02-1
Juletræet på UofA Animal Science

 

University of Alberta juletræ med blinkende nisse i toppen.

Menuen juleaften bestod af en pizza som vi mere eller mindre vellykket bryggede. Senere på aftenen, hvor Willem var gået i seng ringede Christine fra Vinnipeg og jeg talte med hende og ønskede Glædelig Jul. Da jeg sagde, at Willem var gået i seng og sov, troede hun at han måske havde fået et par øl, men det havde han faktisk slet ikke – den aften!!

Den normale skik her er at man først rigtig fejrer Juledag. Vi var da også inviteret ud til en af kontordamerne. Så mange forskellige retter har jeg aldrig før set på en gang. Jeg nåede kun lige at smage en gang på det hele. Og så måtte jeg endda springe over nogle af de forskellige slags småkager!! Så I kan forestille jer, hvor mange forskellige der har været.

Willem er her ved at skovle sne fra taget på carporten. Da jeg i juledagene skulle have tiden til at gå med noget byggede jeg dette legehus i træerne. Der var ganske vist minus 20 grader og Willem blev inde og kiggede ud af køkkenvinduet og han fik varmen og nød et par whisky shots. Børnene nød senere hen på foråret og sommeren legehuset. Det var også et stort aktiv og var senere medvirkende til at huset blev solgt – fortalte Willem senere.

Studerende på U of A var meget creative til at lave sneskulpturer.

This slideshow requires JavaScript.

Vinterbilleder fra Alberta.

3 comments

  1. […] historien ”Min Canadiske Mentor”. Hvordan jeg fejrede jul i det fremmede har jeg beskrevet i ”Jul under fremmede himmelstrøg – Cypern og Canada”. Under mit ophold overtog jeg et ”Dollargrin” efter en kollega da han rejste tilbage til […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s