4.Maj Fest – Fredens kirke

I min blog-post “Emrys beskrivelse af befrielsen 4.maj 1945” beskrev Marias Morfar Emry, hvordan befrielsen fra den tyske besættelse blev fejret i Holbæk i 1945. Her 74 år senere deltog Maria og jeg i fejring af befrielsen samt mindes egnes krigsofre med lystænding.

4Maj Fredens Kirke

Programmet for 4.maj festen i Fredens kirke Herning. Maria og jeg deltog i den sidste del af programmet: Et meget levende foredrag med kaffe om besættelsen i Herning. Ved foredrag som dette serveres altid kaffe og kage.  Endvidere begynner og slutter man altid med at synge en sang der akkompaneres med klaver eller flygel.

Fredens kirke 1

Livets træ i Fredens kirke Herning.

I kirken talte præsten kort om, hvor meget troen havde betydet for frihedskæmpere der var dødsdømt af tyskerne. Det var specielt kommet til udtryk i de sidste breve de havde skrevet til deres kære. Maria har i sin seneste post “June 1944, A Turning point in Denmark”  beskrevet hvordan en ung mand Christian Ulrik Hansen (1921-1945) holdt modet oppe hos sine medfanger.

Efter ceremoniet i kirken gik alle ud og satte lys på mindemonumentet for Herning egnens krigsofre.

 

Det sættes lys på mindemonumenter for Herning egnens krisofre.

Navne på Mindemonumentet

Navnene på krigsofrene. Mindesmærket blev afsløret i 1951 og er udført af Eigil Vedel Schmidt. Mindeparken der ligger i forbindelse med Fredens Kirke blev indviet i 1954.

Mindelunden 4

Silhuet af Fredens kirke set fra mindelunden. Der ses lys i kirkens vinduer, hvilket er en skik fra den 4 maj om aftenen 1945. Efter at frihedsbudskabet havde lydt i BBC fra London rev folk mørklægningsgardinerne ned og satte lys i vinduerne. Maria har skrevet om det i bloggen: “Celebration of Liberty“.

000256f040_bispebjerg_hospital_med_lys_i_vinduerne_4_maj_1945-sygeplejehistorisk-museum

Bispebjerg Hospital 4 May a year after the liberation. Photo from a brochure at the Nursing Museum in Kolding. Picture from Maria’s blog “Resistance Fighters in Denmark“.

 

3 comments

  1. Det er passende og hæderligt at denne ceremoni finder sted. De, der døde, gjorde det villigt til at sikre de kommende generationers frihed – og disse generationer skylder dem at mindes.
    Vidunderligt indlæg, Henry, jeg håber alt er godt med dig.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s