Slægten Zimmermann

I min første beretning om Vogterhusets historie omtalte jeg Hobro-Løgstør jernbanens oprettelse og hvad det betød, at have en jernbane til at gennemskære markerne i mit barndomhjem i Nyrup. I den tid Vogterhuset har bestået har det været beboet af tre familier som bliver omtalt i en anden beretning. Den sidste familie var Kristen og Kirstine Zimmermann. Familien viste kun om faderen til Kristen, –  at han hed Carl. Da jeg var blevet interesseret i slægtsforskning og da yderlig Kirstine (nee Jørgensen) er min Fars 2. kusine syntes jeg, det kunne være morsomt at undersøge Zimmermann slægten lidt nærmere.

Jeg fik relativt hurtigt “bid” og kom 6 generationer tilbage (3 x tip-olde født 1730).

Arvid - Peder Christian

Oversigt over slægtskabet mellem Arvid den yngste af Zimmermanns børn og Peder Christian Zimmermann (1730-1802).  Det viste sig iøvrigt, da jeg kom igang fik jeg kontakt til en anden i slægten, der havde sporet slægten Zimmermann tilbage til 1680 – herom senere.

 


For at starte med begyndelsen – kirkebogen for Strandby, hvor Kristen står opført.

Strandby ops 42

Kristen er født 6. marts 1906 i Ertebølle. Moderen er ugift Hansine Martine Kristensen Hansen (23 år) og Carl Zimmermann har meldt sig som barnefader. Under anmærkninger er noteret: Moderen opholdt sig 10 måneder før nedkomsten i Rønbjerg, Bjørnsholm sogn. Jeg har et lille ekstra stykke med, hvor præsten har tabt en blæk-klat.

Hvem er nu denne Carl Zimmermann?  Nu er Zimmermann jo ikke noget helt almindelig navn på egnen, så jeg kiggede i folketællingerne i omegnen af Strandby. Nu var jeg så heldig, at der var foretaget folketælling 1. februar 1906. Efter en del søgning kom der gevinst (Bingo – Jackpot).

1906 Zimmermann

Hos gårdejer Poul Kristensen i Ullits var der en tjenestekarl Carl Sofus Zimmermann Nestved født 4. februar 1885. Han var netop 2 år ældre end Hansine Kristens mor, så det kunne jo godt passe, at de havde været kærester. Carl Sofus hedder også Nestved, hvilket tyder på, at familien har boet eller haft forbindelse til Nestved.

Hvor kom han mon fra? – Næste opklaringsopgave – han var jo nok ikke født der på egnen eftersom der ikke var andre der hed Zimmermann i miles eller mange sognes omkreds. Navnet Nestved kunne jo godt tyde på en forbindelse til Sjælland.

Jeg afprøvede forskellige søgemuligheder og afprøvede bl.a. databasen ”Politiets Registerblade” over folk i København og det gav resultat.

Carl Sofus 1-1

Carl Sofus Zimmermann – Næstved er født på Frederiksberg og er 1. november 1899 flyttet til Haderslevgade 3 st.

Født på Frederiksberg – det var en vigtig oplysning. Nu er det ikke noget problem at kigge i kirkebogen for Frederiksberg sogn og se hvem hans forældre er.

Carl Sofus - kontra

Som det fremgår af kirkebogen er forældrene kusk Johan Henrik Theodor Zimmermann Nestved og Johanne Aline Christensen og de bor på H.C. Ørstedvej 52. I kirkebøgerne har jeg fundet 6 søstre og 2 brødre til Carl Sofus. Kristen havde altså en del fastre og farbrødre.

Linie 3 HCOrstedsvej.Apr.1967

H.C. Ørstedvej – 1967.

Af samme kirkebog er det noteret, at Carl Sofus er konfirmeret 9. april 1899 i Frederiksberg kirke. Han flytter åbenbart hjemmefra til 1. november (se Politiets Registerblad).

Han tager senere til Jylland – måske for at nyde den friske luft fra Limfjorden – han er jo landbrugsmedhjælper i Ullits i 1906, da Kristen bliver født.

Arbejdet (og luften) på landet er måske ikke ham. Han er tilbage i København og bliver 3. marts 1910 noteret i Politiets Registerblad.

Carl Sofus 3

Ifølge registerbladet har han boet i Sølvgade 2-stuen. Han er noteret som arbejdsmand og smed og flytter meget rundt – frem og tilbage fra Sølvgade. I 1913 flytter han igen til Sølvgade måske er det fordi hans Mor her driver en rulleforretning.

Carl Sofus 2-1

Jeg har ikke på nuværende tidspunkt fundet yderlige oplysninger om Carl Sofus Zimmermann – om han er blevet gift – hvor og hvornår han er død.


Tilbage til Zimmermann og Næstved forbindelsen:

Johan Nestved 1844

Carl Sofus far Johan er født i Næstved 23. januar 1844. Noteret i kirkebogen for Sct. Mogens sogn i Næstved er moderen Ugift Fruentimmer Bodil (eller Boel) Kirstine Hansdatter opholder sig hos Brændevinsbrænder Lars Jensens Søn i Næstved. Som barnefader anmeldte sig Handelsbetjent Axel Theodor Zimmermann.

I Folketællingen har jeg fundet en handelslærling hos Købmand H. Jacobsen på Agsel Torvet i Næstved. Han bliver senere gift med en Wulfine Catrine Bech.


Nogle gange kan man komme nemt videre med slægten. Hvis der er andre der han søgt i Zimmermann slægten. Jeg har Googled på GENI og vupti er dette resultat fremkommet, vist her nedenunder. Axel Theodors far Mathias Peter Zimmermann født 24. juni 1783 i Moltrup sogn, Haderslev amt. Da jeg ved man ikke skal stole for meget på det man finder på nettet, har jeg kigget efter i Moltrup kirkebog – ja det var korrekt.

Mathias Peter

Mathias er født i Sønderjylland, men er flyttet til København og beskæftiget som toldbetjent. Hans Far og Mor er Peter Christian Zimmermann (født 25. februar 1730) og Anna Sophia Carstensen.

Information om dem kan man også finde på GENI. Peter Christian har efter opslaget her været skolelærer og degn.

Peder Christian Zimmermann er død 15. oktober 1802. – I kirkebogen for Moltrup sogn har præsten noteret en længere historie: Peder Christian Zimmermann; Sognedegn for Moltrup og Bjerning; en søn af Christian Peter Zimmermann og Maren født Jacobs i Leerdt i Sommerstedt sogn; gift første gang med Ingeborrig født Nielses; hvoraf lever en søn Niels toldforvalter i Føhr; anden gang med Cathrine Pouls hvoraf ligeledes lever en søn Poul fuldmægtig i Kjøbenhavn; tredje gang med Anne Sophia født Carstensen hvoraf tvende sønner Jürgen og Mathias Peter; var degn til Moltrup og Bjerning 36; til Moltrup alene ved en 10 år; døde 72 år 10 uger.

Nu kan man spørge – hvor kommer Zimmermann navnet fra. I min søgning på “Zimmermann” fandt jeg Ib Ellegaard, der har lavet en meget detaljeret beskrivelse af Zimmermann og Jappe slægten – se dette link: Zimmerman og Jappe slægten. Så med dette i hånden kan man føre slægten tilbage til 1680 !!!

Ib Ellegaard skriver:

Zimmermann er tysk og betyder tømrer, derfor må vores familie være kommet fra Tyskland, eller i det mindste fra en del af verden, hvor tysk var hverdagssprog; ligesom der tilbage i tiden må have været en tømrer i familien.

Partier-fra-Moltrup

 

 

 

 

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s