Field Hockey – Olympiaden 1928 Amsterdam

Front billede

I disse Olympiade tider (Rio 2016) er det interessant med et tilbageblik til Olympiaden i Amsterdam 1928, hvor et medlem af familien var en del af det danske team. Peter Thal Philipsen-Prahm gift med Marias Mors kusine Ketty var som 19-årig forward på det danske ”Field Hockey” hold.

 

Vores drenge har spillet forskellige slags hockey – Floor ball eller Inde-bandy – Ishockey og Bandy der spilles med skøjter samt Street-hockey med rulleskøjter, men drengene har ikke spillet Field Hockey. Ole Fuglsang har skrevet en introduktion til spillet, som har mange lighedspunkter med de andre hockey spil, men alligevel adskiller sig. Her en lille smagsprøve:

Fieldhockey (eller i daglig tale blot ”hockey”) er en lille sport i Danmark, som ikke dyrkes af ret mange. Det er en skam, for det er et særdeles spændende boldspil fuld af udfordringer. Denne lille bog fortæller de grundlæggende ting om spillet, så du kan komme i gang med selv at spille fieldhockey.

Hvad er fieldhockey egentlig? Allerførst er vi nødt til at forklare, hvad vi egentlig forstår ved ordet ”hockey”. Der er nemlig 3-4 slagspil, som ligner hinanden en del, og som ofte bliver forvekslet med hinanden. Erfaringen viser, at de fleste tænker på ishockey eller på det spil, som de engang spillede i skolens gymnastiktimer med små plastikstave og en bold med huller i. Det kaldes ”floorball” i dag. Enkelte kan også komme i tanker om street hockey, der spilles med ishockeystave og rulleskøjter på fødderne. Fieldhockey ligner ganske vist disse spil, men der er mange forskelle mellem dem.

Det officielle logo. – Indmarchen. –Plakat fra Olympiaden.

Wikipedia giver denne beskrivelse af 1928 Summer Olympics, hvor det var vigtigt at deltagerne var amatører:

The 1928 Summer Olympics saw the third field Hockey tournament at Olympics. All games took place either in the new Olympisch Stadion or in the nearby Old Stadion. The field hockey tournament was held (together with football) in the first part of this Olympic games. All matches were played between Thursday, May 17 and Saturday, May 26, 1928.

The entry rules allowed one team from each country. And one team was allowed to include 22 players, which means two complete teams. The “Fédération Internationale de Hockey” defined the amateur status as follows: An amateur is one who has never obtained any profit by practising the sport, neither directly or indirectly. If a player or an official accepts from club, association, or federation an amount exceeding what is strictly necessary for travelling and hotel expenses, such an amount will be regarded as profit.

 Det Danske Team

 

Peter Prahm2

Peter spillede Field Hockey i klubben “Orient” i Kongens Lyngby. Han havde sikkert lært det under sin opvækst i Indonesien.

Det danske og belgiske team i action ved Olympiaden 1928. Det belgiske team vandt 1-0 og blev nr 2 i gruppen. Danmark blev nr 3 og gik ikke videre. – Til sammenligning er her vist en hockey kamp fra en af de sidste Olympiader.

Results2-1

Resultater i Danmarks gruppe A.

This slideshow requires JavaScript.

Billet til en hockey kamp. – Frimærker og postkort.

This slideshow requires JavaScript.

Peter kunne godt være lidt “filosofisk” så Marias mor fik altid Peter til bords ved festlige lejligheder. 

Specielt 2 begivenheder ved Olympiaden i 1928 er værd at fæste sig ved – fundet på dette link, hvor yderlig oplysninger kan hentes:

De olympiske lege I Amsterdam 1928 blev gennemført i en atmosfære af fred og harmoni forud for en periode på 20 år med økonomisk usikkerhed og krige. Måske er det bedste billede på stemningen ved legene den efterhånden legendariske hændelse i en kvartfinale i singlesculler i roning, hvor den førende roer, australieren Henry Pearce, midt i løbet holdt op med at ro for at lade en andefamilie passere foran sin båd. Henry Pearce vandt senere guld i singlesculler.

To atleter af royal herkomst vandt guld i Amsterdam. Kronprins Olav af Norge var en del af mandskabet i den norske båd, der i sejlsportskonkurrencerne vandt guld i 6 meter klassen. Han blev senere sit lands konge i 34 år frem til 1991. Og Storbritanniens Lord Burghley, senere markis af Exeter, vandt guld i 400 m hækkeløb.

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s