Dyrehaven og Landmåling

Dyrehaven og Landmåling

For at nyde det gode vejr en søndag i august, hvor vi var i København, tog Maria og jeg en tur til Jægersborg Dyrehave.

DSC_1079

Eremitage slottet troner stolt på toppen med udsigt til Øresund og Sverige i baggrunden.

Slottet blev opført af arkitekten Lauritz de Thurah fra 1734 til 1736 for Kong Christian 6 som et sted, hvor kongen under sine parforcejagter kunne holde taffel. Tidligere fandtes en “taffelmaskine”, der kunne hejse det dækkede bord op fra kælderen til spisesalen, således at kongen og hans gæster kunne indtage middagen uden tjenere, eller “en ermitage” (i ensomhed), deraf navnet på slottet.

DSC_1075

Udsigt fra Eremitagesletten med Øresund og Sverige i baggrunden. Trepilelågen skimtes til højre.

Jeg genkaldte mig således, hvordan jeg for 43 år siden, i 1972 da jeg gik på Landbohøjskolen, havde deltaget i et landmålingskursus her i Dyrehaven.

De 3 første år på Landbrugsstudiet havde alle samme fag, men på sidste del (4. år på studiet) kunne man vælge enten: planteavl, husdyr, økonomi eller maskiner. Jeg havde valgt planter og her indgik landmåling som foregik ude i Jægersborg Dyrehave i sommerperioden. Det var egentlig ganske hyggeligt, at komme ud i Dyrehaven og nyde nature og den friske luft samt lære om, hvordan man måler et areal op – måske kunne man få brug for det engang – som min gode ven Vince udtrykte det: “You can’t have too many skills”.

Dyr i Dyrehaven

Dengang, såvel som nu, var der mange dyr, der enten hyggede sig under de skyggefulde træer, græsser eller er ved at klø hornene på nogle grene.

Undervisningen i landmålingen fandt sted ude i Dyrehaven og indebar håndtering af nivelleringsinstrument (også kaldet apparatet), stadie såvel som de velkendte rød-hvide landmålerstokke.

Landmåling2

Et opslag i N. Thorkil-Jensens lille blå bog “Landmåling i Elementær fremstilling” viser her nivelleringsapparat og stadie.

Landmåling-4

Der kigges ivrigt i ”apparatet” medens Helge klør sig i ”skægget” og har målebogen stikkende op af baglommen.

Måske er det i den retning, der skal nivelleres – Jørgen og Helge ser lidt skeptiske ud.   Nej .. Nej – det er nok den retning – Helge taget sig til hovedet. Et par turister vandrer uanfægtet af diskussionen forbi.

En lille morsom episode, som Helge tydeligt husker: Vi var i gang med at lave opmåling nede i nærheden af Trepilelågen. Som det ses på et af billederne ser man i “apparatet” mod der rød-hvide Stadiet som en på holdet holder op ude i terrænet og aflæser vinklen til et andet punkt. Det hele noteres i målebogen og en af kollegaerne kontrollerer, vedkommende kunne ikke få vinklen til at passe. Alle klør sig i nakken – pludselig lyder en klokkeringning og til alles forbavselse lægger stadiet sig ned. Det viser sig, at det man havde stået og sigtet mod var bommen nede ved Trepilelågen – der kom lige et tog. Det udløste naturlig mange vittigheder og megen morskab.

Trepilelågen set genne Lyngbymalerens øjne. – Bommen er nu gået ned ved Trepilelågen.

Efter vi havde lært de mest elementære begreber udi landmåling skulle vi som afsluttende eksamensopgave opmåle et stykke af Dyrehaven og udfærdige et kort, som vi så fik karakter for. Vi var 3 på et målehold som målte samme stykke. Jeg kan huske, at jeg tegnede både mit eget kort og Jørgens. Jeg fik et 10 tal for min tegning, hvorimod Jørgen fik 11 – ja sådan kan det gå 😦

t06_edited-1

Min afleverede tegning stemplet med Landbohøjskolens stempel. Der vises eksempel på højdekurver, træer, stier, veje, store sten, sø, ect.

I 1972, da vi gik og lavede opmåling, tror jeg ikke vi have noget særlig blik for det flotte Eremitageslot eller de smukke detaljer.

Det ligger måske lidt i slægten, at vi har lavet landmåling og udført tegninger. Både min Far og min Bedstefar har på deres højskoleophold udført landmåling og lavet tegninger.

t08

Min Far var i vinteren 1922-23 på Børkop Højskole, hvor han bl.a. udførte denne tegning.

Bedstefar Fjellerad Højskole

Min bedstefar her som soldat.  Han var på Fjellerad Højskole vinteren 1897-1898. Højskolens motto var: “Kendskab er magt, uvidenhed er trældom”. Elevarbejde fra Højskolen, Bedstefar mødte her Bedstemor som var født på Vårstvej 142. De blev viet i Gunderup kirke 1901 og flyttede til Nyrup, Bedstefars fødehjem.

One comment

  1. […] Der blev også undervist i landmåling på Højskolen. Det er meget morsomt at det ligger lidt i slægten, at få undervist i landmåling og tegning. Både min Bedstefar der var på Fjellerad Højskole og Far her på Børkop Højskole -jeg har skrevet en blog-post om mit landmålekursus i Dyrehaven medens jeg læste på Landbohøjskolen (link til historien). […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s