Emrys – Amerikanske slægtninge

Emry – Marias morfar – har i sine erindringer “Minder gennem småt halvfjerdsindtyve år” skrevet flere steder om sine slægtninge, som var udvandret til Amerika (USA). For Emry betød det meget, at have kontakt med de udvandrede slægtninge. Han førte en omfattende korrespondance og skrev især til sine børn. Heldigvis er brevene bevaret og mange indgår i hans erindringer.

Onkel Peters 40ars jubilæum

Emrys onkel Peter, 40 års jubilæum ved Hejninge skole.

Emrys omtale af “Onkel Peters 40-års jubilæum:

I maj 1930 var Asta og jeg til en stor fest i Hejninge, hvor onkel Peter holdt 40-års jubilæum som lærer, kirkesanger og organist. Min mor, en del af hendes søskende med ægtefæller var mødt frem. Foruden sognets honoratiores kan blandt gæsterne nævnes onkels ungdomsven og seminariekammerat, provst Mejnertsen Mern samt pastor Wulff i Slagelse. Både middagen i gymnastiksalen og festen sammen med sognets beboere om aftenen i forsamlingshuset hørte til de større oplevelser. Jeg måtte ved denne lejlighed møde med to sange. Fire af sønnerne var selvfølgelig  med. Den ældste, Carl, boede på den tid i New York, så han måtte indskrænke sig til et telegram.

Det viser sig at Carl i 1930 ikke boede i new York, men familien var bosat i Denver, Colorado, hvor Carl var tjener på et hotel. Se nærmere i historien.

Slægtsskema - Emy cousin Carl

Slægtskema med Emry,  onkel Peter og hans fætter (cousin) Carl med børn og kendte svigerbørn.

Emrys fætter Carl Fromberg Rasmussen er født i Hejninge skole 18. april 1891. Han er således 10 år yngre end Emry. Han er navngivet “Fromberg”, som mellemnavn, ingen af hans andre søskende har fået dette navn. Han er sikkert opkaldt efter moderen Kirsten Elisas plejeforældre lærer Frombergs i Haslev.

Carl bliver 11. august 1917 i Vor Frue kirke i Odense viet til Emmy Eriksen. I 1919 bliver sønnen Louis født i Italien, men han dør 4½ måned senere og bliver begravet på Hejninge kirkegård.

I 1920 flytter Carl og Emmy til København, de flytter mellem forskellige adresser og Carl angiver at være grosser og repræsentant. Datteren Else bliver født 15. februar 1921. Carl og Emmy beslutter sig for at rejse til USA og prøve lykken der. Carl afsejler med udvandreskibet “Hellig Olav” fra Larsens Plads og ankommer til New York 21. august 1922. Emmy og Else (1 år og 9 mdr.) ankommer 9. november 1922 ligeledes med “Hellig Olav” til New York eller rettere først til Ellis Island.

SS Hellig Olav2

Postkort med udvandreskibet SS Hellig Olav der sejlede København New York.

Emmy F Rasmussen arrive

SS Hellig Olavs passagerliste ved ankomst til Ellis Island. Emmy og den lille Else er nummer 10 og 11 på listen. På listen er angivet, at Emmys fader hedder Jørgen Eriksen og bor i Odense, Danmark. I højre kolonne er der noteret, at de skal rejse videre til Chicago.

Carl og Emmys ansøgning om US statsborgerskab.

Carl og Emmy flyttede ført til Chicago, hvor Carl var correspondent. De flytter imidlertid hurtigt til Denver, Colorado. Carl arbejder her som tjener (waiter) på det historiske Brown Palace hotel i Denver.

Brown Palace Hotel, Denver, Co

Børneflokken øges her med Marguerita (1924),  Eric Kenneth (1924) og Lillian (1929).

Queens, New York

I 1934-35 flytter familien til Queens i New York og Carl er waiter på Hotel Baltimore. Efter krigen (WW2) kommer Carl og Emmy på besøg i Danmark.

Carl og Emmy 1947 besøg

I 1967 dør Emmy i Ringwood, Passaic County, New Jersey, United States. Carl flytter til Californien og dør november 1991 i San Jose, Californien 90 år gammel.


Emry og svoger Hans-1

Slægtskema mellem Emry og hans svoger Hans Christian Pedersen. Hans er Emrys første hustru Annas yngste broder. Anna døde i 1919 af den spanske syge.

Emry omtaler i sine Erindringer 1946 med spænding:

Juni: Jeg har løfte på en pakke fra Annas bror Hans i Californien (Los Angeles). Men det kan jo vare længe, inden den kommer.

Juli: I går havde vi den behagelige oplevelse at modtage en pakke fra Amerika fra svoger Hans i Los Angeles: 12 pakker tobak (Prince Albert) med tilsvarende cigaretpapir, 2 dåser kaffe, 1 pakke the, 1 pakke rigtig blokchokolade. Vi føler os unægtelig i øjeblikket ovenpå, hvad disse ting angår. Jeg glemte, at der også var en dåse kakao.

Hans Kristian Pedersen er født 12. oktober 1903 i Holbæk som yngste ud af en søskendeflok på 10. Hans mor døde da han var 3 år gammel. Emry beskriver i sine Erindringer, hvordan denne tragiske begivenhed var medvirkende til, at han mødte sin Anna.

Fra Emrys Erindringer:

Emry møder Anna: En af mine orgelelever, Sine Pedersen (døbt Hansine Gabriella), inviterede mig hjem for at indvie deres nye harmonium. Det skulle blive min skæbne for en række år frem i tiden, idet jeg der første gang så min tilkommende første hustru, Anna Marie Pedersen, nogle år ældre end min elev Sine. Huset var fuldt af børn, ni i alt, moderen var svagelig. Jeg så hende kun den ene gang. Hun døde nogle måneder efter af kronisk nyrebetændelse. Næste gang, jeg kom i hjemmet, var det for at spille orgelet ved andagten over hende. Den blev holdt af en baptistforstander. En tid efter blev jeg atter inviteret til dette hårdt ramte hjem. Faderen, tømrermester Johan Pedersen, syntes vel, at børnene trængte til at blive livet lidt op efter de strenge måneder, og de var meget glade for mit spil, musikalske som de alle var. For første gang i mit liv blev jeg for alvor forelsket. Jeg var da 24 år og fandt, at genstanden for min daværende tilstand var i besiddelse af alle de egenskaber, jeg ønskede hos den, jeg ville gifte mig med. Hendes ydre, hendes evner til at udtrykke sig rent sprogligt, hendes indsigt i politik, hendes fænomenale hukommelse og evne til ordret at citere alt, hvad hun havde læst og hørt, hendes dygtighed på handelsskolen, – hun havde lige taget den største eksamen, der hidtil var opnået her, – hendes smukke håndskrift, alt dette i forening gjorde, at jeg ikke kunne tænke mig den tanke, at en anden mand skulle gøre den erobring. Foreløbig blev det til, at vi var nogle unge, der dannede et blandet kor med mig som dirigent. De tre Kramshøjpiger, som de kaldtes efter ejendommens navn, Johanne, Anna og Signe, foruden nogle unge mennesker fra “Ungdommen”, udgjorde sangerne. Øvelserne fandt sted hos mig. Anna var dengang bogholderske hos A/S Julius Mortensen. En aften efter et møde i “Ungdommen” gav vi hinanden vort ja. Forlovelsen blev deklareret med ringe og det hele d. 23.2.06.

Emry og Anna har sikkert taget sig en del af den unge Hans Kristian og Emry var altid meget trofast til at holde skriftlig kontakt og har dermed også holdt kontakt til Hans Kristian efter han udvandrede til USA.

I 1924 afsejler Hans Kristian med udvandreskibet Oscar II fra København. Han ankommer 19. marts 1924 til Ellis Island.

Oscar II

Passagerlisten fra Oscar II angiver, at Hans Kristian Pedersen rejser til “Friend: E. Miller 2548, N. Marstan Str. Philo. Pa.”. Endvidere står der i papirene “Good health, Dark hair, Gray eyes”.

Den 14. februar 1928 bliver Hans Kristian i Los Angeles viet til Carrie McDonald.

Hans Christian & Carrie marrige

Registrering af Hans Kristian og Carries bryllup i Los Angeles.

 Hans Pedersen2-2

Hans Kristians flotte portræt pryder ansøgning om statsborgerskab fra december 1936. De har bopæl på 2963 Rimpau Bldv., Los Angeles, Californien og Hans er “Salesman”.

Hans Christian & Carrie 1947 besøg

I 1947 besøger Hans Kristian og Carrie Danmark. De sejler med “Gribsholm” til Gøteborg. De har sikkert også i den anledning besøgt Emry, men han nævner ikke noget i sine “Erindringer”.

Hans og Carrie Pedersen

Hans Kristian dør i 1973 og Carrie i 1985 og de ligger begravet på Inglewood Park Cemetery, Los Angeles County, California.

9 comments

   • Tak for dette! Jeg er son af Kaj Kramshoj, hvis Far Georg Pedersen var aeldste bror til Hans Pedersen. Jeg moedte “Farbror” Hans I 1959 I Los Angeles! Var ikke klar over hvad aar Hans doede og hvornaar “Tante” Carrie doede! De var begge to rare mennesker!

    Liked by 1 person

   • Kære John Kramshøj, Tusind tak for din kommentar. Det er sikkert, at Hans og Carrie var dejlige mennesker, Emry så frem til at få brev (og pakker) fra dem. Når jeg og Maria (Barnebarn af Emry Kølster) er i Holbæk for at se famile-stederne har vi også været interesseret i af finde “Kramshøj” villaen, men det ser ud til at den er væk og i stedet er der en Boligforening “Kramshøj”. Vi spurgte på biblioteket, men de kunne ikke finde noget billede af villaen. Hilsen Henry gift med Maria barnebarn til Emry

    Like

 1. I don’t know how common the name Rasmussen is, but at my last school I had a family of Rasmussen in my classes. But I think we are all relatives of some kind no matter how distant.

  Like

  • Per 1. January 2018 Rasmussen is number 9 of surnames in Denmark. Nielsen number 1 with ¼ million followed by Jensen, Hansen, Pedersen, Andersen, Christensen, Larsen, Sørensen, Rasmussen (9) and my surname Jørgensen (10). My second surname Høgh is relatively rare with only 1.555.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s