Villiam Nielsen stemmetæller ved Folketingsvalget 1924

Ved Folketingvalget i 1924 var Villiam Nielsen stemmetæller ved 8de kreds i København. Villiam er Marias oldefar, han var skibstømrer ved Orlogsværftet og boede i Nyboder. Han skrev mange morsomme breve til datteren Asta som var gift med skolelærer Emry Kølster ved Søndre Skole i Holbæk. Villiam har i sin personlige lidt satiriske stil beskrevet, hvordan han oplevede Folketingsvalget i 1924 og specielt, hvad der blev serveret i stemmelokalet og under optælling af de afgivne stemmer.

Villiam som skibstømrer på Orlogsværftet.

Han skriver her i et brev til Asta:

Kære Asta!                                                  Torsdag (Skær) 17. april 1924

Jeg lovede fortsættelsen forleden, og den kommer altså nu. Mor er i dag ude hos Svend for at hjælpe dem, da Viola, grundet på den dårlige finger, intet kan udrette, og hendes Moder er nok rejst, og så kan de jo nok finde Delfingade, hvad det ellers kniber med selv da vi var syge – men hvis nu Mor også var rejst onsdag??

Det har i dag regnet det meste af dagen, og jeg har nu siddet (og ligget) og læst et par timer, men det bliver man også træt af, så nu vil jeg skrive lidt.

Jeg var forleden til begravelse med fyrværker Larsens svoger, guldsmed Jensen, hvis du erindrer ham, og dagen efter med en søn af min afdøde fætter, malermesteren, en yngre kunstmaler, som i ca. 12 år har lidt af muskellammelser, men nu døde af lungebetændelse – ja, den vej skal vi jo alle – før eller senere.

Nu lidt om valget. Vi havde en streng dag i 8de kreds. Her var jo vældig spænding i København, og Højre brugte de mest frække og løgnagtige midler til agitationen; store bannere var spændt mellem husene tværs over hovedgaderne med forskelligt lydende opråb om at stemme konservativt. Her er et af dem:

”Skal byen plyndres ad skatternes vej? Nej Stem konservativt” –

Ja, kommentarer er vel overflødige. – Det kan vel kaldes jesuitisk. – Nå, som bekendt gik de konservative ca. 1200 stemmer frem her i København, sammenlignet med valget 1920; men til gengæld mistede Venstre så ca. 4500, de Radikale gik ca. 6000 stemmer frem, og Socialdemokraterne ca. 25.000 stemmer frem, så vi reddede jo æren – og lidt til.

Vi sluttede først afstemningen her i 8de ca. kl. 10½ og var først færdig med stemmeoptællingen ved 3½ tiden om morgenen, så det var jo en lang dag, fra kl. 9 om morgenen, men så var resultatet jo også tilfredsstillende idet vi jo kun manglede ca. 500 stemmer i at have sikker majoritet altså flere stemmer end alle de 6 øvrige partier tilsammen nemlig 5773 ca. 650 flere end i 1920.

Partier Stemmer
Radikale 1077
Konservative 4628
Venstre 276 !!!
Erhvervpartiet 94
Retsforbundet 56
Kommunisterne 116
Til sammen 6247
Socialdemokraterne 5773
-474

Valg 1924

Valgresultatet for hele landet

Nå, nu er klokken over 7. Mor er ikke kommet hjem endnu og jeg har ingen middagsmad fået, så nu må jeg selv sørge for noget, det er en køn redelighed. (Fortsættes).

IMG_4900

En side med Villiams nydelige håndskrift.

Fredag eftermiddag

Fortsættelse: Jeg må bemærke, at dette brev egentlig er skrevet som om Mor ikke kom med det, men skulde per post.

Jeg brød altså af i går for at få noget mad, og det var selvfølgeligt ikke så vanskeligt, da her jo var mad i huset, men jeg skulle altså selv ordne det – og det gik jo meget godt. Med det samme jeg er ved mad, kunne det måske interessere at jeg meddeler spisesedlen for Listeførerne her i 8de valgdagen. Her er den:

  • kl. 10 ¼ frokost (mine spisetider) kotelet m/ spejlæg og smørrebrød (lækkert), 1 bajer og derefter kaffe (uden cognac) med brød.
  • Kl. 2: kaffe (stadigt uden cognac) med kager.
  • Kl. 4½: middag: fiskefilet (sauce hollandaise) – det har jeg vistnok stavet rigtigt – kalvesteg m/ forskellige gemuser – 1 bajer – dessert (lagkage) kaffe m/ kager – 1 bajer.
  • kl. 12 aften (ved optællingen af stemmesedler) og da denne var sluttet –
  • kl. 3½ morgen – smørrebrød 1 snaps, 1 bajer; kaffe m/ 1 cognac og som afslutning 1 whisky og sodavand samt i dagens – og nattens løb: cigarer; – så kan I vel forstå, at det var en streng dag. Den sluttede med Hurra!

Nå, i dag er det atter regnvejr og koldt – hvornår begynder foråret?

Mor er også i eftermiddag hos Svend, og jeg har det altså for mig selv. Hun kom først hjem kl. 9½ i aftes – men det kan hun jo for resten selv fortælle; hun skal jo også have noget at snakke om.

Jeg ved så for resten ikke mere at meddele og ————–

Lørdag morgen

Ja, her holdt jeg jo op i aftes på grund af mørket, så skulle jeg strække mig lidt på sofaen, faldt i søvn og vågnede efter 1 times forløb kl. 8 ¾, frøs og gik i seng – Punktum.

Jeg må derfor slutte i dag med at bede dig hilse mand og børn – og dig selv naturligvis og Glædelig Påske.                        Far

For politisk interesserede har jeg i DanmarksHistorien.dk  fundet følgende:

 

 

2 comments

  1. […] på det Kgl. Teater som mange andre fra Holmen.  Ud over det var Villiam meget engageret i den socialdemokratiske bevægelses spæde start. (Link til hans brev om at være valgtilforordnet i 1924). Han skrev sange […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s