Peder & Maren – US the new homeland

Summary:

My great-grandfather (born 1840) Lars Peter Jørgensen’s youngest brother (born 1858) Peder Jørgensen emigrated to the United States in 1893 with his family (wife Maren and the daughters Maren Kirstine and Jørgine Ane Katrine – 4 and 2 years old). I had never heard anyone in the family mention it. Only when I began to take an interest in genealogy research did I find more or less coincidental that more people in my family had emigrated. In the blog story “Hunting Ancestors” I described how I found Peder Jørgensen. The first part of their journey from Ullits to Copenhagen, where they boarded the emigration ship “Iceland” is described in the blog “Immigration to America – Peder Jørgensen and his family”. In this part, I continue the story, their arrival in the United States. Their first years in Iowa and finally settles in Montana.

 

Min oldefar (født 1840) Lars Peter Jørgensens yngste bror (født 1858) Peder Jørgensen udvandrede i 1893 til USA med sin familie (hustru Maren og døtrene Maren Kirstine og Jørgine Ane Katrine – 4 og 2 år gammel) . Jeg havde aldrig hørt nogen i familien omtale det. Først da jeg begyndte at interessere mig for slægforskning fandt jeg mere eller mindre tilfældigt, at flere i min familie var udvandret. Hvordan jeg fandt, at Peder Jørgensen med familie var udvandret, har jeg bekrevet i blog-historien “Huntig Ancestors.  Første del af deres rejse fra Ullits til København, hvor de gik ombord i udvandreskibet “Island” er beskrevet i bloggen “Immigration to America – Peder Jørgensen and his family“.   

I denne del forsætter jeg historien om deres ankomst til USA, fortrinsvis baseret på offentlige dokumenter som folketællinger (census) og lignende.

 

Familien Peder Jørgensen blev registreret i DDD udvandrerdatabasen den 1. august 1893.  Deres sidste opholdssted i Danmark, Vognsild sogn, Aalborg amt. Her har de formodentlig opholdt sig hos Peders søster Appelone, der var gift med en gårdmand i Morum, Vognsild sogn. De afrejser med udvandrerskibet “S/S Island” fra rederiet Thingvalla. – De ankommer til Ellis Island, New York 18. august 1893. På passagerlisten ved ankomst til Ellis Island er de noteret på linie 63 – 66. De angiver at rejse videre til Audubon, Iowa. De har medbragt et stykke bagage.

 

Sejlruten fra Larsens Plads, København til Ellis Island, New York. – Kronborg ved udsejlingen fra Øresund er det sidste glimt af Danmark. – Det første de ser af deres nye hjemland er Frihedsgudinden ved indsejlingen til New York.

Ellis Island

Ankommet til Ellis Island må Familien sikkert stille op i kø, som på dette foto fra Maria og mit besøg i 2011. På dette tidspunkt havde jeg ikke hørt noget om, at adskillige i min familie var udvandret og var passeret igennem Ellis Island.

Census Iowa 1895 Aububon Sharon

Ved Census 1895 i Sharon, Audubon County, Iowa er Peder Jorgensen registreret som “Labourer”.

Sharon Audubon County

Peder Jørgensens tilbragte de første år i Sharon, Audubon County Iowa.

 

US Census 1900 Iowa Audubon Sharon

US Census 1900 i Sharon, Audubon, Iowa – Peder er nu registreret som farmer. Han har nu opholdt sig 7 år i USA og kan tale Engelsk. Maren kan derimod ikke tale Engelsk. Pigerne Maren Kirstine og Jørgine går i skole. Familien er nu forøget med 2 drenge, Jens Christian født 1897 og Lauris Marinus født 1899.

Iowa census 1905 Audubon

Census i Iowa 1905, Jørgine Katrine har nu ændret navnet til “Katie”, hvilket er betydelig lettere at udtale på “amerikansk”.

US Census 1910 Valley Montana

Ved US Census 1910 er Jørgensen familien flyttet til Valley County i Montana. Peder er farmer – formodentlig “Settler”. Maren Kirstine er ikke på farmen – har endnu ikke fundet hende. John Johannes er født 1906 i Kenmare, North Dakota så måske er de rejst gennem North Dakota for at nå frem til Montana.

Kenmare North Dakota

Kenmare, Ward County North Dakota hvor den yngste Paul Johannes blev født 1906.

US Census 1920 Rosevelt Montana

Jørgensen familien er nu ved US Census 1920 registreret i Roosevelt County. Peder er farmer – er det samme farm som de boede på i 1910? Pigerne er nu begge gift. Maren Kirstine (Christina) 2. februar 1917 med Hans Offett og Jørgine Ane Katrine (Katie) 21. august 1916 med George Douglas. Drengene er alle hjemme på farmen. Jens Christian er farmer – måske hjælper han på farmen. Lauris (Lawrence) er registreret som “Labourer”. Poul John (Johnny) der nu er 13 år går sikkert i skole og hjælper til på farmen. Den 9 årige “grand child” Anna må være Anna Violet Rowland datter af Maren Kirstine.  Er hun på ferie eller er bor hun her permanet?

Valley County Roosevelt County

Valley and Roosevelt Counties Montana, hvor Peder Jørgensens endelig bosatte sig.

US Census 1930 Rosevelt Montana

US Census 1930 Roosevelt County er foretaget af Lawrence M. Jorgensen med hans flotte håndskrift. Peder og Maren der nu er 71 og 66 år gamle er “Retired farmer”.  Alle drengene er nu gift. Jens Christian 26. december 1926 med Ruth Mildred Nelson, Lauris (Lawrence) 29. april 1929 med Thelma Thorson og Paul John 18. oktober 1928 med Maysel Thorson. Thelma og Maysel er søstre.

US Census 1940 Roosevelt Wolf Point

I 1940 ved US Census 1940 Roosevelt County er Peder nu 81 år gammel og “ward” på “Poor Hospital” i Wolf Point. Maren døde 1931 68 år gammel og blev begravet på Ebenezer Lutheran Church Cemetery, McCabe, Roosevelt County.

Burial Peder 1941

Peder døde 82 år gammel 1. july 1941 og blev begravet på Ebenezer Lutheran Church Cemetery.

 

Peder og Marens headstone på Ebenezer Lutheran Church Cemetery. Hvorfor mon Marens fødsel er angivet til 1870 og ikke 1863 – det år hun er født i Svoldrup, Danmark? Det har undret mig meget, måske har stenhuggeren lavet en fejl og da gravstenen blev leveret, har man ikke syntes den skulle laves om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 comments

 1. Du har gjort et fremragende og grundigt arbejde med at spore din familie, Henry. Jeg håber kun, jeg kan også gøre halvdelen, når jeg forsøger at finde min !!

  Liked by 1 person

  • Thanks, GP Cox for always encouraging comments. I am updating my knowledge about the Jørgensen family. We are meeting some on our trip to the Eastern part of the US next month. My third cousin is wine producer in Oregon. She came to Denmark 2 years ago so we are going to have a real family reunion. Before I started the ancestor research I did not know that I had some family in the US al all.

   Liked by 1 person

 2. All documents are from the internet. Danish records from the church books are free. The American documents are from Ancestry.com. However, they are not free, I have to pay a yearly fee. All the handwritten documents as the US Census are digital – I am very impressed with the technique to do that.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s