Modelflyvning – Nordisk Mesterskab

Vi havde en gæst der deltag i ”Modelflyvning – Nordisk Mesterskab” og han fortalte lidt om modelflyvning. Det lød meget interessant og jeg cyklede (i regnvejr) ud på Skinderholmvej for at se, hvad der foregik. Det viste sig at være overordentligt lærerigt da modelflyvning i denne klasse var nyt for mig. Jeg vil derfor skive et indlæg her på min blog.

Jeg husker også her, hvordan min Far interesserede sig for flyvemaskiner, men det var nu mest for at få en flyvetur. Jeg har skrevet en blog-post om det ”Far og Flyvemaskiner”. Desuden har jeg skrevet en anden blog-post om mit gensyn med T-33 jetjageren. Som dreng har jeg lavet små fly i tændstikstørrelse. Det jeg har skrevet om i Legetøj og lege i Nyrup.

Modelfly

Mesterskabet var i – linestyring og det defineres i Wikipedia sådanModelflyvning, hvor modellen styres via to liner. Modellen flyver derfor i en halvkuppel, omkring et centrum, hvor piloten styrer modellen med et håndtag forbundet til linerne. Modellen drives af en stempelmotor, men også elektriske motorer er ved at finde vej frem i cirklen.

Der konkurreres i en række internationale discipliner, fx:

  • kunstflyvning
  • hastighedsflyvning
  • holdkapflyvning
  • kampflyvning

Den disciplin jeg overværede var ”Kunstflyvning eller Stunt” : Kunstflyvning eller “Stunt” kaldes den gren af linestyringen hvor man forsøger at flyve en serie af akrobatiske figurer så præcist som muligt. Kunstflyvningsmodellerne forholdsvis store, typisk 1 til 1,5 m i spændvide og med motorer på 6 til 10 cm3. De fleste bliver ret imponerede når de første gang ser en stor stuntmodel komme flyvende lodret mod jorden og i sidste øjeblik dreje skarpt af og flyve videre i 1,5 meters højde. Kunstflyvningsprogrammet består af en serie af figurer der skal flyves så præcist som muligt. 1 til 5 dommere bedømmer de enkelte manøvrer og giver point for hver flyvning.

Tunge regnskyer hænger over camp-pladsen på Skinderholmvej, men da konkurrencen gik i gang klarede det op. – Modelflyene linet op klar til action. – Dommerne sidder klar til at vurdere ”stuntene”.

This slideshow requires JavaScript.

Team Norway står klar. – Afsted til startpladsen. Bemærk dommerne der sidder klar i øverste hjørne. – Motoren startes – hjælperen holder flyet og piloten indtager sin position – flyet er i luften.

 

Video klip der viser nogle af stuntene.

Et par situationer fra konkurrencen: Retning direkte mod jorden, men bøjer af ca. 1.5 – 2 m over jordhøjde. Flyver flot forbi i fuld fart.

Fra min tid som FN-soldat på Cypern har jeg et par billeder af en af mine soldaterkammerater, der havde købt et modelfly. Han er her oppe på taget af Melgaard House på “Den Grønne Linie”, hvor vi boede, for at afprøve flyet samt øve sig. Så vidt jeg husker foretog den et par crash landinger, men overlevede.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s